Kuhinja ni le prostor za pripravo hrane, ampak tudi kraj, kjer preživite precejšen del dneva, se družite, ustvarjate, zabavate. Zato naj bo res urejena tako, kot si želite: dobro ergonomsko načrtovana in slogovno pisana na vašo kožo. Štirje glavni kuhinjski slogi, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, vam omogočajo skorajda neomejeno možnosti za oblikovanje individualnega kuhinjskega prostora.

Moderne kuhinje z jasno estetiko in inovativnimi detajli

Moderno kuhinjo boste prepoznali po atraktivnem videzu in tehnični dovršenosti. Zanjo so značilne velike mat ali visoko sijajne fronte, nevsiljiv in eleganten dekor, delovne plošče so običajno iz naravnih materialov, kot sta kamen ali keramika, les še vedno igra pomembno vlogo, armature pa so iz sijočega nerjavečega jekla, ki je enostaven za nego in ima odlične higienske lastnosti.

Za moderni videz nadalje poskrbijo tehnično napredni in energetsko varčni pripomočki in naprave. Od parnih kuhalnikov do indukcijske kuhalne plošče in hladilnika s predalom za kocke ledu, vse to po možnosti s sodobnim pametnim upravljanjem na daljavo preko tablice in telefona.

Pomemben element moderne kuhinje je tudi kuhinjski otok.

Minimalistični stil z omaricami brez ročajev

Minimalistične kuhinje prepričajo z zadržanimi barvami in ravnimi linijami, z gladkimi zaprtimi površinami, tipične so omarice brez ročajev.

Materiali so lahko različni; da kuhinja ne deluje preveč sterilno, kombinirajte  nerjaveče jeklo in les, eleganca pa se izraža z delovno ploščo iz granita ter frontami omar v antracitni barvi. Topli elementi, kot so regali v barvi lesa in stenske obloge, naredijo vzdušje bolj sproščeno in vnesejo prijetno udoben občutek.

Električni aparati, na primer pečica ali mikrovalovna pečica, so v pohištvo načeloma vgrajeni na optimalni delovni višini. S tem med kuhanjem oziroma pečenjem zaščitite hrbtenico, poleg tega pa je omenjena rešitev prijetna tudi na pogled.

Glavni adut minimalističnih linij so omarice brez ročajev. Vrata se odpirajo ob mehkem pritisku, udobno in brez hrupa.

Nostalgične rustikalne kuhinje

Rustikalna kuhinja izžareva tradicionalen pridih. Izrazite fronte v avtentičnem alpskem slogu in harmonična interakcija naravnih materialov (kamen, les)  prinašajo v prostor domačnost in ugodje. Namizni prti, zavese in litoželezni pekači se odlično podajo v ta slog kuhinje, kot tudi nežni pastelni odtenki, igrivi cvetlični dodatki in nostalgične podrobnosti.

Fronte rustikalnih kuhinj so večinoma svetlih barv, na primer bela ali siva ustvarita vzdušje, v katerem se boste brez dvoma počutili prijetno.

V zadnjem času so zelo popularne skandinavske rustikalne kuhinje, ki izstopajo s svojo umirjenostjo in eleganco – čisto v stilu nordijskih bivalnih prostorov.

Brezčasne klasične kuhinje

Zakaj so klasične kuhinje vedno v trendu? Ker harmonične kombinacije barv, materialov in čistih linij ne gredo iz mode! Klasične kuhinje so izdelane predvsem iz lesa ali kakovostnih imitacij lesa, večinoma so bele ali v svetlih odtenkih lesa, zaznamujejo pa jih simetrična postavitev in jasne oblike.

Seveda pa klasična oprema kuhinje ne pomeni, da si majhnih dekoracij ali odmikov od sloga ne smete privoščiti. Dodatki, kot so sedežne blazine, vaze ali pisani jedilni servisi, lahko v trenutku spremenijo videz prostora, z elegantno industrijsko svetilko in košarami za shranjevanje in svečniki pa boste  v kuhinjo vnesli šarm urbanih prostorov v industrijskem slogu. Nasprotno bodo LED trakovi, ki jih lahko pritrdite pod viseče omarice, poskrbeli za moderen pridih

Če klasično kuhinjo kombinirate z udobnim jedilnim kotičkom in lepim vinskim regalom, nastane prijeten ambient, kjer boste uživali v vsakem trenutku. 

Pomagajte si z načrtovalcem kuhinj

Lepih kuhinj je veliko in vsak slog nudi nekaj posebnega. Če se težko odločite ali pa si želite ogledati virtualni prikaz svoje sanjske kuhinje, si pomagajte z Lesnininim spletnim načrtovalcem kuhinj. Ta vnaprej prikaže virtualno podobo bodoče kuhinje in vam tako nudi dobro orientacijo, kar se tiče dizajna, sloga, razporeditve omar ter električnih naprav.

Delovni trikotnik: ergonomsko dobro načrtovana kuhinja je vedno sestavljena po principu trikotnika »pomivalno korito – štedilnik – hladilnik«. Za svobodno gibanje in preprečevanje prostorske stiske na eni ter kratke delovne poti na drugi strani, je priporočljiv optimalni razmik med omenjenimi točkami nekje med 100 do 120 centimetri.

V Lesnininem vodiču po kuhinjah dobite tudi zanimive informacije in nasvete glede različnih oblik kuhinj in merjenja prostora. Predstavljeni so različni kuhinjski stili, opreme in dekoracije – tako bo vaša sanjska kuhinja res lahko popolna do zadnjega detajla!

Sponzorirana vsebina