Pri dekoraciji klubske ali kavne mize nikoli ne morete zgrešiti z lončkom sukulente. Lahko pa vse skupaj dvignete še na višji nivo in pod stekleno ploskvijo mize ustvarite cel vrtiček. Razkrivamo par nasvetov, kako vam to najlažje uspe.

Mizica s terarijem oziroma steklenim sadilnim boksom, ki je namenjen vzgoji rastlin, prinese v prostor živahnost barv, kaže na vašo kreativnost in je imenitna rešitev, kadar nimate drugega pravega mesta, kamor bi lahko postavili svoje rože. Takole boste ustvarili točno takšno, kot si jo želite:

Osnova miznega terarija je seveda primerna miza, ki jo lahko izdelate sami ali pa jo kupite. Na spletu smo zasledili tako imenovane cvetoče mize, ki so izredno simpatične in enostavne za začetnike takšnega vrtnarjenja.

Če se boste mizo lotili izdelati sami, pazite na izbran material. Sama miza je lahko lesena, v prostor, namenjen rastlinam, pa položite plastično/akrilno podlago, ki jo je lažje čistiti in hkrati preprečuje pronicanje vode na tla. Pazite tudi na to, da bo zgornja steklena površina mize nameščena nekaj centimetrov nad sadilnim boksom, da bodo rastline lahko dihale in da boste zanje lažje skrbeli.

Po želji lahko mizo opremite s pripomočkov, ki jih sicer uporabljajo v teraristiki, na primer grelcem, termostatom, časovnim regulatorjem, svetili in vlažilnimi napravami, ki za vaše rastline ustvarijo najbolj idealne pogoje. Opremo v terariju prilagodite rastlinam, ki jih gojite.

Ko je miza pripravljena, manjka samo še zasaditev. Nasujte zemljo, dodajte aktivno oglje, sekance, za dekoracijo lahko tudi kakšne lepo brušene ali polirane kamenčke, da bo zasaditev še prijetnejša za oko.

Rastline, primerne za mizo s terarijem, so zlasti sukulente, s katerimi najlažje ustvarite pravljični miniaturni vrt. Priporočamo, kakšno od naslednjih vrst:

  • Eševerija – Trajnica s pritličnimi rozetami iz bodičastih svetlo zelenih in pogosto rdeče obrobljenih listov. Zraste okoli 15 cm, ustreza pa ji sončna do polsenčna lega. Zalivate  jo malo, poleti nekje na 14 dni, pozimi pa skoraj ne.
  • Živi kamenčki – Majhne in počasi rastoče sukulente, ki najbolje uspevajo na sončni legi. Posadite jih v mešanico za kaktuse ali zelo dobro odcedno zemljo.
  • Netresk – Pritlična rastlina z mesnatimi listi, ki so razporejeni v srebrnkaste ali rdeče rjavkaste rozete. Zraste med 15 in 60 cm ter cveti junija in julija. Ko rastlina odcveti, odmre, pri tem pa požene številne nove hčerinske rastline.  
  • Havortija – Počasi rastoča šopasta sočnica z okoli 3 cm dolgimi temno zelenimi listi z izbočenimi belimi bradavicami. Zraste do 10 cm, najbolje pa ji ustreza sončna do polsenčna lega.
  • Taščin sedež – Pravimo mu tudi Grusonov ježkar. Je eden od najbolj znanih gojenih kaktusov. V naravi pa je skrajno ogrožen, saj je na naravnih rastiščih samo še okoli 240 rastlin.