Hygge je danski izraz za umetnost srečnega življenja, ki nas uči umetnosti sprostitve. Danci veljajo za enega izmed najsrečnejših narodov na svetu, njihovo bistvo sreče pa najdemo v filozofiji bivanja, ki ji so jo poimenovali hygge. Ta za nas morda nenavadno zveneča beseda je postala še posebno priljubljena v zadnjih letih, ko smo se, tudi pri nas, vedno pogosteje začeli ozirati po skandinavskem slogu bivanja.

Kaj je torej hygge? Najpogosteje ga opisujejo kot topel objem in spokojno bivanje. Luisa Thompsen Brits ga je v svoji knjigi Hygge opisala takole:

Hygge je občutek pripadnosti in topline, trenutek udobja in zadovoljstva. Najdete ga lahko, če se vprašate, kje se počutite najbolj domače, katere so vaše navade in obredi, ob kom ste najbolj sproščeni, kaj vas najhitreje razvedri in kaj potrebujete, da vam je udobno. Skuhajte si skodelico kave ali čaja, pogreznite se v najljubši naslanjač in se prepustite trenutku.

Čeprav besedo hygge povezujemo predvsem z zimo, varnostjo udobnega doma, toplimi napitki, mehkimi volnenimi dekami, udobnimi nogavicami in sojem dišečih sveč, pomeni slednji veliko več kot le to. Gre za prijeten občutek, ki ga ustvarijo prijetne situacije, druženje z dobrimi prijatelji in najožjimi sorodniki. Občutek, ko vam je tako prijetno, da lahko rečete samo ahhh. Slednjega pa si lahko z malo domišljije in iznajdljivosti pričarate v katerem koli letnem času.

Kako si torej ustvariti hygge v poletnem času?

Poletje je pravzaprav idealen letni čas, ko lahko ob dolgih in toplih nočeh vsaj malo pozabimo na stres vsakdana. Tudi če počitnice preživljate v udobju svojega doma lahko poskrbite za nepozabna druženja in morda tudi nova prijateljstva, ki vas bodo ob temačnih zimskih dneh pogrela pri srcu.

Spodaj vam bom naštela nekaj načinov, ki vas bodo morda navdahnili, prepričana sem, da vam bo to spodbudilo domišljijo in se boste tudi sami omislili še česa.

Če le ni prevroče odprite okna v svojem domu in spustite v prostor svež poletni vetrc. Lotite se pospravljanja, vendar tako, da se boste pri tem vsaj malo zabavali. Natočite si osvežilno pijačo, zavrtite si najljubšo glasbo, zavihajte rokave in zraven seveda še poplesavajte. V urejenem domu se boste zvečer počutili bolje. Da bo vzdušje še bolj prijetno si kupite dišeče svečke in jih razporedite tam, kjer ob večerih najraje posedate. Dekorativne blazine na kavču preoblečite v živahnejše, poletne barve, tkanine pa naj bodo iz bomabažne preje. Na kuhinjski pult postavite dekorativne keramične posode z različnimi zelišči. Lepo bo izgledalo, pa še dišalo bo. Morda se boste zaradi tega še raje lotili priprave obroka.

Vstanite zgodaj in se odpravite na jutranji tek. Tako boste že v začetku dneva nekaj naredili za svoje telo. Če radi tečete v naravi si ob koncu treninga poiščite prijeten kotiček in uživajte v prebujanju dneva. Domov boste prišli zadovoljni in prerojeni.

Privoščite si popoldansko kopanje v bližnjem jezeru ali reki. S seboj vzemite mehke brisače in topla zgornja oblačila, saj so poletni večeri ob vodi lahko tudi hladni. Uživajte v sončnem zahodu in zaključku še enega prijetnega dneva. Uživajte v svoji družbi ali s prijatelji, vendar ne pozabite na »bombončke«, ki bodo dogodek še dodatno popestrili. S seboj vzemite kakšno dobro pijačo in prigrizek, če vas slučajno po plavanju pograbi volčja lakota.

Povabite na obisk prijatelje, sosede ali domače in si privoščite pravi poletni piknik. Ne pozabite na vrtne lampinjončke, pisane prtičke, slamice, vrtne sveče in vse to, kar vam v misli pričara pravi poletni piknik. Saj veste, ni ga čez peko na žaru, pa naj bo to meso ali zelenjava. Poletne solatke in hladni koktejli pa seveda pašejo zraven. Če boste z druženjem začeli zgodaj popoldan, bodo vaši malčki uživali v igri na travi, če jim boste priskrbeli vodo za špricanje ali namakanje, pa bo veselja še toliko več.

Naredite malo oazo iz svojega vrta. Lepo urejen vrt bo še bolj mamljiv. Morda povabite prijatelje in si privoščite večer na vrtu. Recimo gledanje zanimivih diapozitivov iz vašega zadnjega potovanja ali pa priredite filmski večer pod zvezdami. Po travi razporedite piknik deke in veliko mehkih blazin za udobno posedanje. Da bo še bolj magično, ta kotiček osvetlite z svetlobnimi girlandami. Prepričana sem, da bo večer nadvse prijeten in se ga boste še dolgo radi spominjali.

Berite. Poletje je idealen čas, da končno preberemo tiste knjige, za katere med letom »nismo imeli dovolj časa« ali pa smo bili ob vsakodnevnih obveznostih preprosto preutrujeni za večerna branja. Branje vas bo sprostilo in pregnalo stres, poleg tega pa boste bogatejši za nova znanja. Poiščite najbolj miren oziroma najljubši kotiček svojega doma in ga uredite tako, da se boste tja radi zatekali. Kupite si udoben naslanjač, če ga še nimate. Potrebovali boste tudi majhno stransko mizico za odlaganje knjig in najljubših napitkov. Če radi berete ob večerih, si omislite še kakšno lepo samostoječe svetilo, to pa je tudi vse kar zares potrebujete. Če boste brali na prostem, bo dovolj že udobna viseča mreža, po možnosti v mirnem delu vašega vrtička.

Fotografije: Pinterest