Ste si vedno želeli vrtni bazen, a ne veste, kako bi se ga lotili? Niste prepričani, kakšno izvedbo izbrati, da vam bo bazen dolgo služil, hkrati pa ne bo predrag? V tokratnem vodniku razkrivamo vse skrivnosti gradnje domačega bazena.

Ali za gradnjo bazena potrebujem gradbeno dovoljenje?

Manjši, domači bazen je uvrščen med nezahtevne objekte, za katere je potrebno pridobiti gradbeno dokumentacijo, ne pa tudi projektne dokumentacije – gre torej za skrajšani postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Vsekakor se je pred gradnjo o potrebnih dokumentih pred začetkom gradnje dobro pozanimati na domači občini.

Kam umestiti bazen?

Bazen postavimo na dobro utrjen del parcele, saj ne sme stati na brežini ali na nasutju – najbolje, da nam lokacijo določi strokovnjak. Odmaknite ga od večjih dreves, da se izognete cvetnemu prahu in listju v vodi, hkrati pa naj bo dovolj blizu obstoječe vodovodne in kanalizacijske napeljave ter ostalih zunanjih površin (terase, letne kuhinje ipd.), da jih lahko s tlakovanjem povežete v celoto. 

Kakšen bazen izbrati?

Bazensko školjko lahko zgradimo iz številnih materialov, predstavljamo najpriljubljenejše:

Betonski bazeni
Betonski bazeni so med najbolj priljubljenimi tipi bazenov. Potrebno jih je zelo dobro načrtovati, saj moramo pred opaženjem in vlivanjem betona namestiti vse priključke, šobe in odtoke na prej določena mesta. Betonski bazen se nato hidroizolira in po navadi tlakuje s posebno, bazensko keramiko, mozaikom, steklom, folijo … Takšen bazen nam praviloma postavi gradbenik, ki ga tudi načrtuje in kasneje jamči za vodotesnost sistema.

Bazeni iz (stiropornih) zidakov in PVC folije
Stirpororni bazeni so novost, ki pa se je zaradi nizke cene in možnosti samogradnje zelo hitro prijela. Postopek izdelave gre približno tako: na betonsko ploščo kot kocke zlagamo (stirporone, opečne, betonske, siporeks …) zidake v želeno obliko, ki se jo nato prekrije z bazensko PVC folijo. Le-to lahko prednaročite v enem kosu (že zvarjeno v vaših merah) ali pa vam jo položijo za to izurjeni strokovnjaki. Folija nudi hkrati vodotesnost in na otip prijetno oblogo.

Poliestrski bazeni
Prednost predizdelanih bazenskih školjk iz poliestrske smole so gotovo njihove zaobljene oblike, ki jih je težje izvesti v betonski ali zidani različici. Zaradi preprostosti izvedbe in dolge življenjske dobe so tudi med najbolj prodajanimi. Poliestrski bazen enostavno fiksiramo v gradbeno jamo, povežemo vse napeljave, zasujemo in okolico do roba školjke tlakujemo z izbranim materialom.

Montažni (nadzemni) bazeni
Montažni bazeni so zelo priljubljeni med tistimi, ki si želijo bazena brez večjega gradbenega posega v okolico hiše. Montažni bazeni so izdelani iz kovinskega oboda in notranje PVC folije, ki ga lahko (sami) postavimo v nekaj urah – na trato, tlakovce ali betonsko ploščo. Po koncu sezone lahko bazen enostavno pospravimo.

Inox bazeni
Jeklene bazenske školjke so še posebej primerne za vse, ki doma že imate bazensko školjko, v kateri pa so se pojavile nepravilnosti (puščanje, plesen, odstopanje keramike …) in bi želeli bazen sanirati brez večjih gradbenih del. V obstoječo školjko se tako namesti nova obloga iz higiensko neoporečnega in izredno vzdržljivega inoxa.

Kako je bazen zgrajen?

Za vkopan bazen – ne glede na to, kakšen je tip gradnje – boste potrebovali:
– izkop (dimenzije bazena + 0,5 m na vsaki strani + prostor za strojnico),
– temeljno ploščo iz armiranega betona,
– vodotesno bazensko školjko,
– strojnico in vse napeljave (vodovod, čistilna naprava, grelec vode, osvetlitev, masažne šobe…),
– šobe oziroma prelivne kanale za pobiranje plavajoče nesnage. 

Po končanju gradbenih del boste potrebovali še:
– utrjevanje in tlakovanje okolice bazena,
– oblaganje notranje školjke, če gre za betonski bazen,
– roletno pokrivalo.

Večji del izvedbe lahko prevzamete sami – izkop, temeljna plošča, celo betoniranje oziroma zidanje bazenske školjke, a njegovo vodotesnost in strojne povezave raje prepustite izkušenim izvajalcem.

Vzdrževanje bazena

Ko smo končali z izgradnjo bazena, pa pride na vrsto njegovo redno vzdrževanje. Prvi korak k temu bo gotovo dobra čistilna naprava, ki iz vode odstrani vse trdne delce (od cvetnega prahu pa do listja). Čistilno napravo enkrat na sezono (najbolje pred prvim polnjenjem bazena) preverimo in po potrebi zamenjamo filter.

Voda, ki jo v bazensko školjko natočimo iz vodovodnega sistema, je po navadi neoporočena, a kopalci vanjo zanašamo nečistoče, bakterije in druge mikroorganizme, ki se v vročih temperaturah hitro množijo. Zato moramo vodo v bazenu tudi kemično obdelati, da vzdržujemo njen ustrezni pH, dezinfeciramo vodo, preprečimo nastanek alg ipd. Za to boste potrebovali različne merilce, s katerimi boste (enkrat tedensko) merili vsebnosti nečistoč in vodo temu primerno kemično obdelovali. Seveda bo potrebno kupiti tudi kemične pripravke.

Za čiščenje bazenske školjke se priporoča vodni sesalec, s katerim po potrebi odstranimo nečistočo s tal in sten bazena.

Za udobno prezimovanje bazen pred zimo iztočimo, pokrijemo in ga na začetku sezone najprej dodobra mehansko očistimo.

Kaj pa t.i. naravni bazeni?

Vas kar boli glava ob zadnjem sestavku? Ravno zaradi tega je v zadnjem času zelo poskočila priljubljenost t.i. naravnih bazenov, ki vodo filtrirajo in čistijo kar s pomočjo rastlin. Ne le, da za neoporečnost vode takšnih bazenov ne potrebujemo kemičnih pripravkov (velikokrat niti ne čistilne naprave in grelca), tudi pozimi jih ni potrebno izprazniti.

Naravni bazen je po navadi zgrajen v dveh enakovrednih delih – globlji je namenjen plavanju, plitvejši del pa filtraciji in čiščenju vode. Vodni organizmi (poleg rastlin še zooplankton) namreč očistijo vodo nečistoč in škodljivih bakterij, v plitvejšem delu pa se voda na soncu tudi hitro – in naravno – segreje. Topla in hladna voda tudi naravno krožita, zaradi česar vodna črpalka mnogokrat niti ni potrebna; vsekakor pa je filtrirni sistem priporočljiv dodatek, saj tako iz bazena odstranimo trdne delce, nesnago, pa tudi ličnike zoprnih komarjev.

Gradnja naravnega bazena je malo zahtevnejša, saj predvideva dve do tri funkcionalne enote bazena z različnimi višinami. Bazenska školjka je lahko izdelana na več načinov, standardni postopek pa je z zidaki, filcem in zeleno folijo. Regeneracijski del bazena je pokrit s prodom in zasajen z rastlinami – trstiko, rogozom, šaši, lokvanji in drugimi rastlinami.

Notranji bazeni

Notranji bazen je odlična izbira za tiste, ki radi plavate skozi vse leto. Bazen je zgrajen na enak način kot zunanji, najpogosteje pa se ga skupaj s strojnico vstavi v kletni prostor. Posebno natančno moramo načrtovati vodotesnost bazena ter dobro premisliti vse inštalacije. Pri notranjih bazenih moramo biti dodatno pazljivi pri vzdrževanju primerne vlage v prostoru z dobrim prezračevalnim sistemom.

Kaj pa cene?

Cene bazenov so zelo raznolike, odvisne od tipa gradnje in pa vaših želja. Na splošno velja, da so med cenejšimi montažni (nadzemni) bazeni, s ceno nekje okoli 200 €/m2, sledijo jim poliestrski bazeni, zidani bazeni, betonski bazeni in kot najdražji naravni bazeni. Seveda pa so to le cene izhodiščne investicije, h katerim je potrebno prišteti še stroške izbranih dodatkov ter letnega vzdrževanja.

Fotografije: Pinterest