Ko je govora o oblačilih, so po navadi ženske tiste, ki se zaklinjajo, da jim vsega manjka: »Nič nimam za obleči,« je njihov najpogostejši stavek. Enako velja za moške. Ko se je treba urediti, ni nobene prave srajce in hlač. Popolnoma pa se stvari obrnejo, ko je govora o omarah. Takrat se nam vsaka zdi premajhna za vse, kar imamo. Saj kar poka po šivih, ugotavljamo in iščemo rešitve, kam bi še lahko pospravili svoje imetje. Kaj pa, če bi si namesto navadne, prostostoječe omare, ki je sicer na videz imenitna, vendar premalo izkoriščena, raje omislili vgradno omaro? Ta je narejena po meri, izkoristi vsak centimeter prostora in jo lahko postavimo tudi na mesta, kamor običajne omare ne moremo.

1. Boljši izkoristek prostora

Vgradno omaro lahko postavimo v vsak prostor, tudi še tako nedostopen in nepraktičen. Na primer v L kote, niše in prostore pod stopnicami, ki sicer ostajajo prazni in neuporabljeni.

2. Prilagojena vašim potrebam

Vgrajene omare nam ne omogočajo le svobode pri zunanji postavitvi, ampak lahko vplivamo tudi na njihovo konfiguracijo notranjosti. Če imamo več formalnih oblačil kot vsakdanjih, si bomo omislili več prostora za obešalnike. Če posedujemo veliko nakita in modnih dodatkov, pa omari enostavno dodamo več predalov. Skratka, sama notranjost vgradne omare je organizirana po naših željah, s policami, predali in obešalnimi palicami točno tam, kjer jih potrebujemo.

3. Zaključek, ki dopolni interjer

Še ena velika prednost vgradnih omar pa je ta, da imamo vpliv na njen dizajn – to pomeni, da lahko ob naročilu omare izberemo material, barve in oblike vrat, seveda takšne, da se bodo kar najbolj skladale z ostalim interjerjem ali ga celo nadgradile.
Pogosta izbira so drsna vrata, za katera ne potrebujemo veliko prostora, saj se lahko odpirajo in zapirajo ob steni ali v steno. Če se odločimo za klasična vrata, pa je prednost ta, da imamo odličen pregled nad celotno vsebino omare.

4. Vgrajena razsvetljava

Ta aspekt je pogosto spregledan, vendar je možnost, da v vgradno omaro integriramo razsvetljavo po meri, naravnost imenitna. Večina prostostoječih omar nudi le omejene možnosti razsvetljave notranjosti, nekatere celo nobene. Pri vgradnih omarah pa si razsvetlitev lahko prilagodimo svojim potrebam. To pripomore ne samo k estetiki omare, ampak celo k varčevanju z energijo. Če imamo primerno razsvetljene police v omari, ob večerih ali meglenih dneh ne potrebujete luči za osvetlitev celega prostora.

5. Lažje vzdrževanje

Pri vgradnih omarah je tudi čiščenje mnogo lažje. Ker so oblikovane tako, da segajo do stropa, nam ni treba čistiti prahu z vrha omare. Pa tudi niše, ki se sicer nahaja med zadnjo stranico omare in steno, ne, saj je pri vgradni omari ni. Zato čistimo le tisto, kar šteje.

6. Dolgoročna naložba

Vgradna omara je zanesljivo dolgoročna naložba, zlasti če si omislimo takšno iz vzdržljivih, trpežnih materialov. Prinese nam veliko zadovoljstva z vsakodnevno uporabo in če se kasneje odločimo nepremičnino prodati, ji takšni kosi pohištva povišajo vrednost.

7. Nasveti za nakup

Da bomo za svoje potrebe izbrali resnično najboljšo možno vgradno omaro, pa se je najbolje obrniti na strokovnjake. V salonih Alples so specialisti za to področje in njihove vgradne omare med najboljšimi v svojem segmentu. Za ogled Alplesove pestre ponudbe vgradnih omar lahko naročimo tiskano izdajo kataloga, še bolje pa se je najaviti kar na brezplačen 3D izris  vgradne omare. Tako si jo bomo najlažje predstavljali in zanesljivo kupili takšno, ki nam bo ustrezala.

Fotografije: Alples