Gospodarsko posestvo Marof leži v vzhodni Sloveniji. V običajni kompoziciji podeželskega dvorca in pripadajočih gospodarskih poslopij, ki se držijo hrbta grebena zahodno od vasi Mačkovci v Prekmurju, obstaja že dobro stoletje. Celovita prenova pod nadzorom Zavoda za varovanje kulturne dediščine je graščino povrnila v prvotno stanje, nekdanje gospodarske zgradbe so zamenjali novi objekti, vključno z novim vinarjem, ki proizvaja vino pod novo blagovno znamko Marof.

Oblika kleti sledi tipografiji terena

Vinogradi kleti v obsegu 40 hektarov se razprostirajo po okoliških gričih in dajejo 300.000 litrov vina na leto. Prvi letnik vina, 2009, je bil nagrajen z več Decanterjevimi priznanji. Podolžnost kleti sledi topografiji terena, z osnovno volumsko kompozicijo pa sprejema podrejeni položaj v odnosu do dvorca in stare lipe. Čeprav je arhitektura nove stavbe podobna skednju, se nasprotni konstrukciji kljub temu povezujeta med seboj s svojimi naravnimi materiali. Streha je po smernicah Zavoda za varstvo kulturne dediščine pokrita z rdečo opeko, kritino nekdanjih gospodarski objektov. Se pa nova stavba odziva tudi na širše okolje, saj vertikalni vzorci trakov fasadnih plošč Swisspearl v odtenkih rjave in bež barve ponazarjajo pokončne opore, ki držijo trte na mestu.

Večina volumna je pod terenom

Panoramsko okno na zahodni fasadi obiskovalca kleti poveže z vinogradi na pobočjih in dolino pod njimi, serija lin na nasprotni strani prostora pa odpira pogled v kleti. V vidni del objekta nad terenom vstopajo obiskovalci (severna stran) oziroma je namenjen sprejemu ter drobljenje grozdja (južna stran). Večina volumna pa se skriva pod terenom. Tukaj si sledijo prostori tehnološkega postopka: stiskalnica grozdja, kovinske in lesene posode za vino, laboratorij, polnilnica in skladišče steklenic. Zemeljska masa tu zagotavlja stalno temperaturo 14 stopinj Celzija, dodatna energija je potrebna le za ohlajevanje kadi z grozdjem med postopkom fermetacije. Ob vznožju pobočja pod vinogradi je zbiralni bazen, v katerega se steka voda iz okoliških vinogradov za ponovno zalivanje.

Kombinacija lesa, vlaknocementa in opeke

Pri predstavljenem projektu so arhitekti združili les, vlaknocement ter opeko ter dokazali, da se fasadne plošče Swisspearl zaradi svoje univerzalnosti odlično kombinirajo z vsemi naravnimi materiali. 

Posebno projektiran sistem prezračevane fasade Swisspearl je s perspektive gradbene fizike najzanesljivejši. Notranji sloji zagotavljajo zgradbi nosilnost ter toplotno in zvočno izolativnost, zunanja obloga pa učinkovito varuje notranji sestav pred vremenskimi vplivi.

  • Lokacija: Mačkovci 35, Mačkovci
  • Arhitektura: Studio Kalamar
  • Fasadni material Swisspearl Nobilis, grey 012 in 212
  • Fotografije: Miran Kambič

Eternit Slovenija, je podjetje iz Anhovega, ki proizvaja in trži visoko kakovostne vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt. Ponudba obsega, vsem dobro poznane valovite plošče Valovitka, ravno kritino, fasadne plošče Swisspearl ter izdelke za urejanje vrta in okolice.

Vlaknocementne plošče iz Eternita Slovenija odpirajo širok manevrski prostor za gradnjo streh in fasad. Različni formati, oblike in barve plošč se med seboj odlično kombinirajo in dopuščajo možnost oblikovanja edinstvenih stavbnih rešitev, ki so odraz arhitektovih ustvarjanj ali porabnikovih želja in potreb. Obnesejo se tako pri novogradnjah kot pri prenovah objektov, ker zadovoljujejo visoke gradbene in arhitekturne zahteve.