Na enem od številnih razposajenih gričkov v Slovenskih goricah stoji edinstvena hiša, ki lastnikoma ponuja veliko udobja, pravšnjo mero zasebnosti in pristen stik z naravo.

Dve leti je trajalo, preden sta Karina in Beno Šilec našla idealni prostor pod soncem, nato pa še prav toliko, da se jima je izoblikovala osnovna zamisel za arhitekturo hiše. “Vedela sva, da si je za dobro lokacijo in kakovostno arhitekturo treba vzeti čas,” pripovedujeta lastnika. Gradbena parcela, ki sta jo kupila v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, ju je prepričala s čudovitim razgledom na okoliške hribe in bližnje jezero, ki jima daje občutek svobode. V neposredni bližini je tudi vsa potrebna infrastruktura.

Po posvetu s prijateljem arhitektom Tomažem Lazarjem iz Projektivnega biroja Lazar se je razvila ideja za imenitno domovanje. “Parcela, ki sta jo izbrala Karina in Beno, je izjemna zaradi svoje lege na vrhu hriba z lepimi razgledi, v prvem kadru jezero, potem v ozadju Pohorje. Tudi sama orientacija na parceli je idealna: z dovozom z vzhodne strani in orientacijo na jug in zahod. Po drugi strani pa smo se zavedali tudi omejitev, saj strma in majhna parcela ni dopuščala, da bi nanjo postavili klasično hišo. Zato smo raje, kot da bi teren prilagajali hiši, hišo prilagodil parceli,” razlaga Tomaž Lazar.

Trije stavbni kraki

Objekt je sestavljen iz treh krakov in je iz zraka videti kot črka Y. Prvi krak predstavlja garažo, potem sta tu še dva bivalna dela, ki sledita tlorisno plastnicam terena. Pritlični del objekta so umestili na vrh hriba in se potrudili, da je čim nižji, potem pa nadaljevali z gradnjo v klet, ki ima izhod na parcelo.

Najpomembnejši del objekta predstavlja dnevno bivalni del, ki je povezan s teraso in bazenom. S cestne strani je ta del hiše arhitekturno poudarjen. Prekrit je z vlaknocementno ravno kritino, ki odpira širok manevrski prostor za gradnjo streh in fasad. Omogoča izvedbo loma strešine, prehoda na fasado ter izvedbo globeli, slemena, grebena. Plošče dosegajo visoke trdnosti, so paropropustne, negorljive in odporne proti zmrzali.

Razgibana streha

Želja lastnikov je bila, da bi imela hiša ravno streho, kar pa zaradi urbanističnih predpisov ni bilo izvedljivo. “Tako smo naposled postavili dve zelo enostavni dvokapni strehi, ki sta ločene med sabo in poudarjata dva osnovna kraka, vmes pa je kljub vsemu izvedena ravna streha,” pripoveduje arhitekt.

Na hiši je uporabljena ravna kritina v sistemu dvojnega prekrivanja – tako na strehi, kot fasadi – in sicer v dimenziji 600 x 400 mm in temno sivi barvi VN 6510, ki odlično sovpada z belino preostalega objekta. Sistem dvojnega pokrivanja ponuja eno izmed najzanesljivejših izvedb, saj je strešna konstrukcija čez celo površino prekrita z dvakratno debelino materiala, v območju horizontalnega preklopa pa celo s trikratno debelino plošče. To je prednost tudi pri morebitni zamenjavi, saj v primeru, da plošča poči, ni potrebe, da je takoj zamenjana.

Vlaknocementna ravna kritina, tako kot ostale strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija, ustrezajo sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, poleg tega pa zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Zgoraj bivata lastnika, spodaj je apartma za goste

Kako pa si sledijo prostori v hiši? Ko stopimo skozi vhodna vrata, se skozi izčiščeno vežo z vgradnimi omarami približamo odprtemu hodniku, ki se proti spalnemu delu zoži. Na levi strani ob odprtem hodniku je bivalni del, ki obsega kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo. Na desni strani hodnika pa je otroška soba, dalje so nanizani še WC za goste, stopnišče, delovna soba in na koncu spalnica s kopalnico ter garderobni prostor.

Po stopnicah se navzdol spustimo v kletni del stavbe, v katerem so na levi strani vinska soba in savna, medtem ko desni krak hiše v kletnem delu ponuja ločeno stanovanje za goste. Ta apartma je skladno opremljen in ima vse, kar potrebuje samostojno stanovanje: dnevni prostor, kuhinjo, jedilnico, spalnico, kopalnico, pa ločen vhod in neposreden izhod na vrt.

Počutje doma je kot na dopustu

Beno Šilec, ki ga je po končani srednji gradbeni šoli vselej zanimal tudi notranji dizajn, pripoveduje, da je zanj najlepši del dneva, ko po službenih obveznosti pride domov: “V najini hiši se počutim kot na dopustu.” Vabljivi so čudoviti razgledi skozi velike steklene površine, možnost kopanja v bazenu, kot tudi udobna in z izjemnim čutom opremljena notranjost, ki ponuja obilo kotičkov za uživanje.

Karina in Beno sta se načrtovanja notranje opreme lotila z iskanjem dobrih rešitev v vzorčnih hišah in na spletu. Vodilo pri opremljanju so bili naravni materiali, tople barve, steklene površine ter veliko naravne svetlobe v prostorih. “Izhodišče za opremo sva poiskala na Pinterestu. Tam sva našla hišo na Novi Zelandiji, kjer so v ozadju bili vidni hribi, kot pri nas v Sveti Trojici. Druga hiša, ki naju je prepričala, pa stoji na Švedskem in ima bazen, v katerega se vstopa skoraj neposredno iz hiše, hkrati pa je neopazen s ceste,” razkrivata lastnika sodobne hiše med v Slovenskih goricah. Tudi osvetlitvi sta namenila veliko pozornosti, v osrednjem dvovišinskem prostoru z vidnimi tramovi so luči kakor nakit, ki dopolnjuje prefinjeno celoto.

Napredne tehnične rešitve

Lastnika sta se že pred sedmimi leti odločila za centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka. Izbirala sta vrhunske materiale za zidano hišo, fasada je odporna proti toči. Sončna elektrarna na strehi zagotavlja znaten delež potrebne električne energije za stavbo. Za ogrevanje hiše skrbi toplotna črpalka – ta je povezana s konvektorji, ki poleti omogočajo pohlajevanje prostorov. Dragoceni gradnik hiše je tudi kamin, ki si ga je Karina zaželela kot element, ki daje pristno naravno toploto ambientu.

Trpežne rastline in vztrajnost

Sprehodimo se še po vrtu. Tam sta si Karina in Beno omislila 12 kubičnih metrov velik zbiralnik deževnice, ki je vkopan v zemljo, vodo iz njega uporabljata za splakovanje v sanitarijah. Navdihujoča je tudi ureditev okolice. Lastnika sta zunanjo ureditev zaupala krajinskemu arhitektu Marku Mikuletiču. Ta je za zasaditve izbral trpežne trajnice in grmovnice, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Za hišo je tudi v trikotnik speljan zelenjavni vrt, ki sta ga ogradila z novimi železniškimi pragovi. Isti material sta uporabila na meji do sosedov.

Karina in Beno sta se življenjskega projekta – gradnje hiše in ureditve okolice – lotila z jasno vizijo, nato pa sledila cilju, ki sta si ga začrtala. Z vztrajnostjo in optimizmom se je naposled na griču izrisala edinstvena hiša, ki z bazenom blesti pod svobodnim soncem. 

Fotografije: Jasna Marin

Sponzorirana vsebina