Skrinja je najstarejši in dolga stoletja najpomembnejši del notranje opreme evropskega človeka. Uporabna je bila za shranjevanje najrazličnejših stvari, nekateri pa so z njo nadomeščali stole ali posteljo. Danes se tovrstne skrinje z velikimi koraki vračajo v interjerje, popularne so tudi v moderno opremljenih domovih – kot starinski okras, namesto klubske mize v dnevni sobi ali v spalnicah za shranjevanje posteljnine.

Nekoč …

Skrinja je bila nekoč to, kar je danes omara. Vanjo so shranjevali obleke in živila, nekatere skrinje pa so bile opremljene tudi s skrivnim predalom v dvojnem dnu, kjer so lastniki skrivali denar ali pomembne listine.

Sicer pa so bile skrinje narejene iz masivnega lesa in s pokrovom, lahko so bile poslikane z geometričnimi, cvetličnimi ali nabožnimi motivi. O pomembni vlogi skrinje pa priča tudi dejstvo, da je nekoč nevesta, ki se je preselila v ženinov dom, svojo balo vedno prinesla v skrinji.

… in danes

Z razvojem pohištvene industrije so skrinje kasneje začele izginjati iz domov, za nekaj časa celo popolnoma poniknile v pozabo, danes pa se ponovno vračajo v vsem sijaju. Uporabljamo jih kot okras, s katerim ohranjamo povezanost s preteklimi rodovi, in tudi namesto drugega pohištva, zlasti če želimo v dom vnesti malce retro stila ali ga popestriti s kakšnim vintage kosem. Poglejte, kaj vse je lahko skrinja:

Klubska miza v dnevni sobi:

Nočna omarica:

Odlagališče za oblačila ob vznožju postelje:

Omara v kopalnici med dvema umivalnikoma:

Skrinje so običajno izdelane iz plemenitejšega lesa, kot sta hrast ali oreh. Lahko so opremljene tudi z rezbarijo.

Poseben čar dobi skrinja z ročno kovanim okovjem za ključavnico in ročno kovanimi sponami (panti).

V primeru, da želimo skrinjo vključiti v že obstoječo prostorsko ureditev, jo pri izdelovalcu lahko naročimo v želenem barvnem odtenku. Sicer pa skrinja običajno ni barvana, premazana je le s prozornim lakom.

Fotografije: Pinterest