Velik poudarek pri opremljanju doma je treba posvetiti nam samim, potrebam naše družine, življenjskemu slogu in stilu. Vse preveč je interjerjev, ki dandanes ne odražajo karakterja lastnika, ampak uniformirajo posamezne trende. Da bi ljudi spodbudil k izražanju lastne edinstvenosti v interjerju, je Žiga Tomc svojo ljubezen do oblikovanja gline nadgradil z izdelavo unikatnih keramičnih ploščic. Nastala je znamka TZtiles.

Žiga, sicer diplomirani inženir strojništva, je po koncu študija v sebi začutil močno željo po ustvarjanju. Inženirski svet se mu je zdel precej tuj, pogojen s podatki in standardi, medtem ko se je sam bolj domače počutil v kreativnem svetu ustvarjanja. Že kot otrok je rad ustvarjal, med šolanjem pa je ustvarjalni del potisnil nekoliko v ozadje, vse dokler se po koncu fakultete ni resno povprašal o tem, kaj bi v življenju rad počel.

»Takrat sem začel samoiniciativno podrobneje spoznavati različne tehnike ustvarjanja. Prijavil sem se tudi na tečaj, ki ga je organiziral ALUO za pomoč zainteresiranim prihodnjim študentom. Takrat me je bolj privlačilo slikarstvo, a tečaj je bil namenjen prihodnjim slikarjem pa tudi kiparjem. Vesel sem, da je bilo to tako, sicer osnov oblikovanja gline sploh ne bi spoznal. Prav tu pa sem naenkrat našel sebe. Slikarstvo me v hipu ni zanimalo več,« se spominja Žiga, ki si je zastavil vizijo, da z ustvarjanjem glinenih izdelkov sprva opremi lastno stanovanje.

Največ znanja ti dajo izkušnje

Za začetek se je lotil oblikovanja dekorativnih izdelkov, ki imajo hkrati tudi uporabno vrednost – ploščic. Krivec za to je deloma tudi študijska izmenjava v Barceloni, ki se je je udeležil, v katalonski prestolnici pa so ga navdihnila dela slovitega Antonia Gaudija. Znanje, ki ga je pridobil med tečajem na ALU, je nadgradil z izkušnjami. A kot poudarja tudi sam, je oblikovanje gline vseživljenjski proces učenja. Dandanes si pomaga s posnetki na YouTubu in z branjem najrazličnejše strokovne literature.

»Na koncu vedno pride do tega, da moraš iti v delavnico in se lotiti dela ali učnega procesa. Če prebereš v knjigi ali vidiš na posnetku, še ne pomeni, da znaš to narediti tudi sam,« pa opozarja sogovornik.

Mozaik iz kar petsto ploščic

Vse od takrat se je lotil že najrazličnejših projektov, v katere je umestil svoje keramične ploščice ali druge dekorativne predmete. Možnosti so neskončne. Meja je le nebo. Prav zato je mogoče skozi glino resnično uresničiti svoje želje in svoj karakter ter domovanje približati lastnim željam in potrebam. Eden njegovih najzahtevnejših projektov do zdaj je bila izdelava dizajna in izvedba unikatne kopalnice z ukrivljenimi ploščicami v vogalih ter neprekinjenim mozaikom v tuš kabini.

»Ta mozaik je narejen iz približno 500 ploščic, ki imajo vsaka svojo edinstveno obliko; pod njimi je vgrajen še sistem 200 optičnih vlaken, v katerem vsako vlakno »pogleda« skozi ploščico na naključnem mestu v mozaiku in z utripajočimi lučkami tvori videz dinamičnega zvezdnatega neba,« z navdušenjem razlaga ustvarjalec.

Navdihujejo ga ljudje, narava, tudi vesolje

Poleg tovrstne keramike se je lotil izdelave najrazličnejših projektov, od mizic, omaric do manjših dekorativnih stvaritev. Na sejmu Ambient se je predstavil s funkcionalnimi umetniškimi izdelki za gospodinjstvo in izdelki, ki se navezujejo na povezavo posameznika s samim seboj, s svojo močjo. Gre za precej svežo ustvarjalno pot, na katero je krenil pred časom, na družabnem omrežju Instagram pa jo najdete pod imenom spiritbird.ceramics. Žigu navdiha resnično ne zmanjka; kot poudarja, je idej pogosto preveč.

»Zame je večji izziv potem izbrati eno in jo razviti do konca v zaključen izdelek. Navdih najdem v ljudeh in naravi, tudi v vesolju, konkretne ideje pa vsepovsod, mogoče še največ na spletu. Te ideje je potem treba še razviti, dodelati in na koncu tudi načrtovati izdelavo,« pojasnjuje.

Pomaga uresničiti sanje

Kot omenjeno, so možnosti oblikovanja gline skoraj neskončne. Številne stranke se nanj obrnejo s svojimi idejami, spet druge želijo že izvedene izdelke. V prvem primeru je proces dolgotrajnejši, bolj poglobljen. Pogosto zahteva tudi več manjših vzorcev, na podlagi katerih si stranka lažje predstavlja, kako bo ideja videti v realnosti.

»Če stranka želi obogatiti svoje prostore z umetnino, se pogovorimo o tem, kakšne občutke želi vzbuditi na tistem mestu. Mogoče hrepeni po stalnem viru inspiracije, obilja ali pa išče prijetnejši domač občutek, ki jo pomirja. Lahko pa potrebuje le poživitev prostora ali pa se želi ustvarjalno izraziti s posebnimi oblikami in barvami. Jaz ji te sanje pomagam uresničiti, tako da skupaj ustvarimo njihovo umetnino,« še sklene Žiga, čigar neumoren ustvarjalni duh se s pomočjo njegovih keramičnih izdelkov širi tudi v slovenske domove.

Več >>> TZtiles