Pri izbiri kamina naj bo estetika le eden od faktorjev: v zakup je potrebno vzeti moč kamina, način vgradnje, način dovoda zraka in njegove ogrevalne sposobnosti ... Kako izbrati pravega?

Na trgu je ogromno različnih vrt in tipov kaminov. V tem prispevku bomo podrobneje obravnavali klasične kamine in kaminske peči na drva ali pelete, a še prej le na kratko omenimo dve drugi (dosti bolj okolju prijazni) alternativi: električni kamin in kamin na bioetanol.

Kamin na elektriko in bioetanol

Oba kamina sta odlična izbira za romantike, ki nimajo potrebe, želje ali pa pogojev (dimnika) za dodatno ogrevanje prostorov. Takšen kamin lahko vgradite marsikam: lahko je prostostoječ, vgrajen v stensko nišo, lahko ga postavite celo na sredino prostora oziroma ga premikate iz sobe v sobo. Edina slabost takšnega kamina je, da je potrebno plin pogosto menjavati, električni kamin z možnostjo dogrevanja pa je zelo potrošen. Ob uporabi kamina za bioetanol poskrbite tudi za zadostno prezračevanje prostorov, saj se ob gorenju porablja kisik in v zrak spušča ogljikov monoksid. Če sistem nima dimnika in zunanjega dovoda zraka, je lahko njegova dolgotrajna uporaba škodljiva za naše zdravje. A če nameravate kamin uporabljati le za občasne romantične večere, je izbira kamina na elektriko ali bioetanol bolj vzdržna kot kamin na drva – tako ekonomsko kot okolijsko.

Vgradni kamin ali kaminska peč?

Vgradni kamin ima pred kaminsko pečjo le eno veliko prednost: njegov klasičen izgled, ki pričara romantično vzdušje in se lahko elegantno spoji z vašim bivalnim prostorom. Ob njem lahko postavite zidano klop za posedanje, ga okrasite z nišo za spravilo drv, nanj lahko obesite praznično dekoracijo. Njegove slabosti pa so, da je potrebno njegovo vgradnjo načrtovati že med gradnjo ali prenovo hiše, da je njegovo vzdrževanje malenkost zahtevnejše in da je navadno dražji od kaminske peči.

Kaminsko peč, v nasprotju z vgradnim kaminom, lahko postavimo kamorkoli: v stanovanje, v starejšo hišo, ob katerokoli steno prostora … Prostor ogreva z vseh strani, pri tem pa mu pomaga tudi dimnik; lažje je tudi njegovo vzdrževanje in servis. Takšni kamini na žalost slabše akumulirajo toploto, kar pomeni, da se bo prostor hitreje shladil, ko ogenj ugasnemo.

Drva ali peleti?

Mnogi trdijo, da nič ne prekaša kamina na drva in romantike ob ‘čuvanju ognja’, ob nalaganju drv, ob prasketanju in vonju, ki ga spušča suhi les … In seveda imajo prav: kamini na drva delujejo v vseh pogojih, tudi pri izpadu elektrike. Če imamo domač les, je gorivo tudi praktično zastonj; v nasprotnem primeru pa so cene drv primerljive cenam peletov.

A prav vse te romantične prednosti, ki jih imajo drva, so za marsikoga le zapravljen čas in denar: peč na pelete lahko prostor greje tudi, ko vas ni doma, saj jo je možno sprogramirati na samodejni vžig. Prav tako so peleti bolj ekološki, saj so pridelani iz lesnih ostankov, pripravljeni so tako, da izgorevajo z zelo visokim izkoristkom, prisotni izpusti pa so manjši v primerjavi z izpusti ob kurjenju drv.

Kamin na kombinirano gorivo: na tržišču obstajajo tudi že kamini, ki delujejo na obe gorivi – tako lahko hkrati zagotovite romantiko in avtomatizacijo ogrevanja.

Moč kamina

Moč kamina je odvisna od velikosti prostora, ki ga želite ogrevati, pa tudi od energetske učinkovitosti stavbe. Tako bo za starejšo hišo potrebno izbrati kamin z višjo močjo (okoli 100 W/m2), za nizkoenergijsko hišo pa bo dovolj 20 W/m2. Seveda je odvisno, koliko prostorov želite s kaminom ogrevati: če načrtujete možnost toplozračnega ogrevanja hiše s kaminom, je potrebno pri računanju potrebne moči kamina v zakup vzeti kvadraturo vseh prostorov, ki jih želite ogrevati.

Izogibajte se vgradnji premočne peči, saj ta nikoli ne deluje v svojem optimalnem režimu: to pomeni slabše izgorevanje, črno steklo vrat peči, pogostejše čiščenje dimnika, večjo porabo goriva in onesnaževanje okolja.

Dovod zraka

Kamin potrebuje ustrezen dovod zraka: zajemanje zraka iz prostora (vsaj pri kaminih, ki bodo redno in dlje časa v uporabi) se odsvetuje, saj ogenj za svoje delovanje porablja kisik. To je še posebna težava v manjših prostorih in v dobro izoliranih objektih. Raje si uredite zunanji dovod zraka skozi dimnik. Če to ni možno, pa v času delovanja kamina poskrbite za zadostno prezračevanje: enkrat na uro prostor prezračite z odprtimi okni za tri minute: toplota se v tem času ne bo izgubila, notranji zrak pa se bo obogatil s kisikom.

Kamin kot primarni ogrevalni sistem

Toplozračni kamin zelo hitro ogreje zrak v prostoru, a se zelo malo toplote v prostor prenese s sevanjem. Prednost takšnega sistema je, da lahko z razvodom cevi po celotni hiši to toploto prenašate tudi v zelo oddaljene prostore.

Akumulacijski kamin prostor segreva s sevanjem oboda kamina: toplota se prenaša na zunanji obod, ki se segreje in toploto nato z zamikom oddaja v prostor. Tak kamin lahko prostor ogreva še dolgo po tem, ko je ogenj ugasnil: primerni pa so predvsem za nizkoenergijske objekte, kjer potreba po toploti ni tako velika.

Kombinirani kamini združujejo lastnosti toplozračnega in akumulacijskega kamina.

Toplovodne kaminske peči pa lahko poleg prostora ogrevajo tudi celotno hišo, saj so povezane s centralnim ogrevalnim sistemom. Idealne so predvsem za hiše z nižjimi toplotnimi potrebami, kjer je lahko takšen kamin celo glavni vir ogrevanja.

Dodatne funkcije

Če želite kamin uporabljati kot primarni ogrevalni sistem vašega doma, bodite pozorni na več stvari:

  • odločite se za kamin na pelete, ki avtomatično dovaja gorivo,
  • bodite pozorni na velikost zalogovnika za pelete,
  • izberite kamin s samodejnim praznjenjem pepela iz kurišča (v primeru večdnevne odsotnosti vam bo ta možnost prišla zelo prav),
  • ter kamin, ki ga lahko vklapljate in izklapljate na daljavo preko mobilne aplikacije.

Kaj pa oblika?

Pri obliki ni omejitev: obstaja namreč toliko kaminskih vložkov, kot je želja naročnikov – od polkrožnih do večkotnih zasteklitev – zelo priljubljeni pa so tudi dvo- ali tristranski kamini, ki stojijo na sredini prostora. V zadnjem času so zelo priljubljeni tudi prostostoječi kamini, ki v nekaterih različicah celo zalebdijo z dimniške cevi.

Tudi kaminskih peči je ogromno vrst: poleg klasičnih litoželeznih se lahko odločite za takšne s keramično oblogo, za zelo minimalistične ali pa za domačne, rustikalne peči.

Fotografije: Pinterest