Čeprav sta si na prvi pogled podobna, pa se minimalizem in skandinavski slog v svojem bistvu razlikujeta. Kateri vam je bolj pisan na kožo?

Razlike na prvi pogled res niso očitne: v obeh slogih prevladuje bela barva, preproste linije in odsotnost bahave dekoracije. Zato oba sloga ljubijo tisti, ki na prvo mesto postavljajo red in umirjenost interierja.

Njune razlike so najprej časovne in geografske – če je se skandinavski slog razvil v severni Evropi konec 20. stoletja kot odgovor na specifično zemljepisno lego skandinavskih držav – na pomanjkanje naravne svetlobe, na dolge in hladne zimske mesece ter na obilico naravnih materialov, ki so bili vsem na dosegu roke -, pa se je minimalizem razvil v Ameriki kot odgovor na barvita 60. leta, njegovi začetniki pa so želeli v interierjih poudariti le bistveno in iz domov odstraniti nepotreben kič.

Danes se oba sloga marsikdaj prepletata, saj v sebi nosita podobno sporočilo – da je dom zavetje pred vseprisotnimi vizualnimi impulzi sodobnega sveta, pred kričečimi reklamami, bleščavami izložbami in hitrim tempom današnje družbe. A vseeno poglejmo – če bi morali izbrati, kateri slog bi vam bil bolj pisan na kožo? In kako ga doseči?

Odgovorite na spodnja vprašanja in na dnu prispevka poiščite odgovor:

So vam všeč beli interierji?

A: Obožujem jih. Težko si predstavljam dom brez belih sten.

B: Seveda, a vseeno rad/a posežem po svetlo sivih odtenkih, smetanasti in peščeni barvi, pa tudi naravnih odtenkih lesa.

Kateri material in katero barvo bi izbrali za dekorativne izdelke?

A: Všeč so mi črni dodatki, ki v bel prostor vnesejo kontrast, obožujem tudi kovine – od nerjavnega jekla pa do zapeljivega bakra.

B: Neobdelan les najbolje popestri bel interier; všeč pa so mi tudi drugi naravni materiali – npr. pletene košare, volnene odeje; brez obilice cvetja in sobnih rastlin pa tako ne gre.

Kako v prostor vnašate umetno svetlobo?

A: Z oblikovalskimi svetili – elegantnimi, a preprostimi.

B: Topla svetloba je zame najpomembnejša – pa naj prihaja iz zakurjenega kamina, okrasnih sveč ali pa lepega ambientalnega svetila.

Tapete, posteljnina, preproge – kakšne imate raje?

A: Všeč mi je monokromatski hišni tekstil – v sivih, belih ali črnih barvah. Če se že odločim za potisk, je ta geometričen, eleganten.

B: Všeč so mi nepravilni potiski, ki delujejo, kot bi jih nekdo ročno naslikal. Če je hišni tekstil organski in ročno barvan, pa še toliko bolje!

Rezultati

Največ odgovorov A: Minimalizem. Mantra ‘manj je več’ naj bo vaš vodnik po opremljanju. Prostori naj ostanejo čim lahkotnejši, kar pomeni, da v njih ni preveč pohištva in dekoracije. Prostori naj bodo dobro osvetljeni in opremljeni le z izbranimi kosi; stavite pa na velike vgradne omare, v katere boste pospravili ves svoj nered. Seveda to ne pomeni, da morajo biti prostori sterilni, sploh ne – posebni oblikovalski kosi in osebna dekoracija bodo v lahkotnih prostorih prišli še bolj do izraza; le pametno jih izberite.

Največ odgovorov B: Skandinavski slog. Skandinavski slog je tudi pri nas vse bolj priljubljen, in to z razlogom! V dom vnese prijetne naravne materiale, s katerimi je življenje prijetnejše in udobnejše. K pohištvu v umirjenih barvah in lesu zato ne pozabite dodati dodatkov v bombažu, lanu, volni, keramiki ali kamnu. Ne pozabite na element ognja, ki v skandinavskih interierjih ne sme manjkati, ter na sobne rastline, ki jih lahko gojite v izobilju.

Neodločeno: Hibridni slog. Ker sta minimalizem in skandinavski slog tako zelo sorodna, sta tudi izjemno kompatibilna. Poskusite ju kombinirati v vam unikaten hibridni slog – geometrični in tropski; rustikalni in romantični; trajnostni in industrijski; vintage in sodobni … Kombinacij je neskončno!

Fotografije: Pinterest