Eden najmočnejših elementov, ki jih lahko dodate svojemu vrtu ali terasi, je voda. Ribnik s slapom prinese multi-senzorično izkušnjo zunanjemu ambientu, saj ustvarja odseve, gibanje in zvoke. Voda je tudi terapevtska in zlasti blagodejna za tiste, ki so veliko doma, na primer bolni ali upokojenci. Skratka, ribnik je lahko zdravilna in glavna atrakcija vrta!

Za vse, ki v prihodnje načrtujete na svojem vrtu postaviti ribnik, smo pripravili seznam stvari, o katerih velja razmisliti, še preden se lotite projekta:

  • Lokacija: Izberite mesto, ki bo blizu najbolj občudovanega dela vrta in enostavno za dostop.
  • Velikost: Najboljšo predstave o ribnikih boste dobili, če boste obiskali bližnje botanične vrtove ali arboretume, lahko tudi vrtnarije, ki imajo razstavljene ribnike. Oblika in postavitev mora biti v sorazmerju z velikostjo vašega vrta.
  • Stil: Omislite si ribnik, ki dopolnjuje arhitekturni slog vašega doma in kraja, v katerem živite. Možnosti so ribnik v slogu japonskega vrta, eksotični ali divji ribnik, moderni, naturalistični, starinski, podeželski …
  • Črpalni sistem: črpalni sistem prečrpava vodo za slap, fontano ali vodni tok. Izberite dovolj močno črpalko, da bo kos svoji nalogi.
  • Zasaditev: Ribnik ponuja možnost zasaditev rastlin, ki so primerna za vodna, močvirnata področja. Odvisno od tega, kje živite, se med izbiro lahko najdejo tudi tropske vodne lilije, papirus, praproti in hoste.
  • Okoli ribnika: Ribnik je treba urediti tako, da se zlije z okolico in ni videti, kot bi padel z neba in po pomoti pristal na vašem vrtu. Okoli ribnika lahko položite keramične ploščice, beton ali kamne.
  • Osvetlitev: Vodoodporne LED luči omogočajo, da lahko dolgo v noč občudujete svoj ribnik. Usmerjene naj bodo na slap ali okrasne elemente. Elektriko v bližino vode naj seveda napelje izurjeni mojster.
  • Ribe in druge živali: Zlate ribe poskrbijo za živahen barvni dodatek ribnika. Vendar se zavedajte, da nekatere ptice lahko ob ribniku prežijo na pojedino, na primer čaplje, sove, orli. Strokovnjaki priporočajo nad ribnikom zgraditi obok: tako ptice ne vidijo, kaj je v njem, ko letijo mimo.
  • Varnost: Če imate majhne otroke, okoli ribnika namestite varnostno ograjo. Saj poznate tisto modrost, da je bolje preprečevati kot obžalovati.

Vzpostavitev in vzdrževanje primernega ekosistema

Zdravje v ribniku ni samoumevno: poleg skrbne priprave je potrebno za ribe in rastline vsakodnevno skrbeti

Ko ste določili vse zgoraj omenjene parametre ribnika, je potrebno poskrbeti še za kvaliteten razvoj njegovega ekosistema. Ribnik bo sicer v vsakem primeru postal dom marsikaterim živalim, rastlinam in algam, a njihovo sobivanje je potrebno uravnavati, sploh, če želimo atraktiven in zdrav ribnik. Če zanj pravilno poskrbimo že na začetku, se bo ekosistem v njem uravnaval praktično sam, ribnik pa bo potreboval le občasno skrb.

Najprej v ribnik zasadite rastline, ki bodo ribnik napajale s kisikom. Ker se vodne rastline množijo hitro, začnite z majhnimi količinami, nato pa jih – ko se namnožijo – skrbno redčite. Zasajenega naj bo le 40 – 60 % vašega ribnika. Poleg lokvanjev in ostalih atraktivnih (plavajočih in cvetočih) rastlin ne pozabite zasaditi brega in robov ribnika. Po nasvet, katere rastline so najbolj primerne za vašo lego in velikost ribnika, se obrnite na strokovnjaka.

Ko je favna v ribniku dobro ustaljena in se voda popolnoma zbistri, lahko začnemo z dodajanjem rib. Najbolj priljubljene so zlate ribice (obstaja vsaj sto vrst), v večje ribnike pa se lahko naseli tudi priljubljen japonski krap (koi). Ko prvič naseljujete ribnik, pazite, da ga ne boste prenaselili – praviloma naseljujemo največ po en krap oziroma tri zlate ribice na kvadratni meter površine. Ker bodo ribe zrasle in se množile, je bolje začeti z manj in nove primerke dodajati postopoma. Poskrbite tudi za zadostno globino – vsaj 60 cm za zlate ribice in 1,5 metra za krape.

Ribe je potrebno nato redno hraniti s posebnim pripravkom: dvakrat poleti, v času rasti, in trikrat tedensko pozimi, v času mirovanja. Upoštevajte navodila za doziranje, saj lahko odvečna hrana onesnaži vodo.

Da bi preprečili razrast alg, ribnik postavite na dobro osončeno mesto – UV žarki so namreč najbolj učinkoviti v boju z zeleno nadlego. K temu občasno dodajte še algicid, ne pozabite pa niti na filter, ki bo vodo ohranjal bistro in čisto. Redno preverjajte vsebnost škodljivih snovi v vodi, kot so amonijak, nitrati in sol ter merite njeno pH vrednost in vsebnost kisika. Vsa odstopanja od normale je potrebno takoj odpraviti.

V sušnem vremenu je v ribnik potrebno dodajati vodo, jeseni pa je potrebno iz njega odstraniti vse odvrženo listje, da v vodi ne zgnije. Večina rib prezimi kar v ribniku (ob nakupu se o zimski negi posvetujte s strokovnjakom), a poskrbite, da ribnik ne bo zamrzne popolnoma. To lahko storite tako, da vanj položite napihljiv žogo, okoli katere voda ne bo zmrzovala.

Fotografije: Pinterest