Verjamemo, da vam po letošnji sveži pomladi še ni pretirano vroče. Kmalu pa bo sonce spet močnejše in takrat boste iskali način, da se ohladite. Idealno klimo v prostoru z lahkoto dosežete s stropnim hlajenjem, ki je neslišno in zelo prijetno.

Kako deluje?

Osnova so mavčno-vlaknene plošče, ki imajo tovarniško vstavljene cevi, po katerih lahko kroži voda. Plošče se enostavno fiksira na standardno suho-montažno leseno ali kovinsko podkonstrukcijo. Sestava plošč omogoča dobro požarno zaščito, odpornost na vlago in hkrati nudi zelo kakovostno končno podlago za zaključno obdelavo s kiti in z barvami.

Koliko plošč potrebujete?

Običajno se za zasebne objekte ne dela strojnega izračuna potreb po hlajenju. Izkušnje pa kažejo, da za učinkovito hlajenje potrebujete 70 do 80 odstotkov aktivne površine. To pomeni, da v 100 m2 velikem stanovanja potrebujete 75 m2 plošč s cevmi, preostanek pa pokrijete z enakimi ploščami brez cevi. Če uporabite strop samo za gretje, je ta številka le 50 do 60 odstotkov. Poudariti velja,  da s tem dobite tudi zelo kakovostno spuščeno stropno površino.

Kako deluje hlajenje?

Da lahko stropno hlajenje deluje, potrebujete toplotno črpalko, ki omogoča tudi hlajenje vode. Ta voda ima običajno temperaturo okrog 19 stopinj C. Če s stropom le ogrevate, pa lahko vodo grejete na katerikoli način, tudi peč na drva z zalogovnikom zadostuje, seveda z ustrezno regulacijo temperature vode. Za ogrevanje v sistem običajno spuščate vodo temperature okrog 30 do 35 stopinj C.

»Kaj pa gretje, saj vroč zrak ne gre dol?«

To je standardni pomislek pri stropnem gretju. Kako lahko deluje, ko pa se vroč zrak dviga? Variotherm Variomodul stropno gretje je sevalno gretje. To pomeni, da ne ogreva zraka, ampak osebe in površine pod njim. Deluje podobno kot sonce. Ogreje osebe in predmete v prostoru ter tudi tla. Obenem je temperatura stropa kljub temu zmerno topla, zato ni občutka vročine v glavo.

Stenske panele lahko nevidno vključite v oblogo stene ali pa jih posebej izpostavite. V tem primeru naredite leseno podkonstrukcijo, ki panele za 2 do 3 cm odmakne od stene. Taki ogrevalni paneli so lahko prebarvani ali kako drugače dekorativno obdelani in tako v prostoru poudarjeni.

Kdo lahko izvede stropno ali stensko gretje oziroma hlajenje?

Sistem temelji na mavčno-vlaknenih ploščah, ki se standardno uporabljajo v suhomontažni gradnji, zato jih lahko montirajo izvajalci suhomontažnih del v povezavi z monterjem strojnih inštalacij. Tudi kar se tiče strojnega dela, ni nič zahtevnega oziroma novega za izvajalca, sistem temelji na ceveh ”Alumplast”, ki so dobro poznane. Možna je tudi montaža po sistemu ”naredi sam”, kjer se lahko izposodi tudi osnovno orodje.

Prednosti

Za hlajenje/gretje v steni/stropu se lahko odločite pri novogradnji ali adaptaciji. Ker gre za suho-montažno izvedbo, pri posegu prihranite na času, gradnja je čista, investicija pa se povrne že zelo hitro. Ali kot pravijo pri Kalcerju, kjer so zastopniki in prodajalci sistema Variotherm Variomodul: »Variomodul sistem hitro povrne strošek investicije, saj je njegovo obratovanje cenejše kot hlajenje s klimatskimi napravami. Prav tako pa je bivalno udobje precej višje, saj hlajenje ne povzroča nikakršnih motečih zvokov in prepiha. Človek se enostavno dobro počuti, temperatura pa je enakomerno razporejena po prostoru.«

Še posebej se uporaba Variomodul plošč izkaže na površinah, ki se poleti močno pregrevajo, na primer v mansardnih stanovanjih.

Rešitev, kako se v prihajajočih vročih dneh obvarovati pred zadušljivo vročino, znojenjem in vročinskimi oblivi v lastnem stanovanju, je torej jasna. Z Variotherm Variomudul stenskim ali stropnim hlajenjem bo življenje prijetnejše!

Za ponudbo in dodatna vprašanja o stenskem/stropnem hlajenju se obrnite na info@kalcer.si ali pa informacije poiščite na njihovi spletni strani www.kalcer.si oziroma se oglasite v kateri od njihovih prodajaln v Mariboru, Trzinu ali Novem mestu.

Sponzorirana vsebina