Drsna kmečka vrata burijo našo domišljijo vse, odkar so se prvič pojavila na sceni. Se pravi, odkar smo se spomnili, da bi jih lahko sneli iz skednjev in prinesli v dom kot okras, za dodatni karakter ali samo kot poudarek/kontrast izbranega sloga. Narejena so iz najrazličnejših materialov, lahko so železna ali lesena in okovana z jeklom, v vsakem primeru pa imajo potencial, da postanejo center našega pogleda, ko vstopimo v prostor.

Prednosti

Drsna kmečka vrata imajo tako funkcionalne kot estetske učinke. Funkcionalno prihranijo veliko prostora, ki bi ga zavzela običajna vratna krila, nekateri izračuni kažejo, da z njimi prihranimo kar 2,5 metra prostora. Za velike hiše se to morda ne sliši veliko, v manjših stanovanjih pa vsak meter lahko pomeni ogromno. In prav tu se drsna vrata tudi najbolje obnesejo, seveda če le imamo dovolj dolgo steno, da se lahko odpirajo.

Za večjo varnost

Še ena od prednosti drsnih kmečkih vrat je njihov podporni sistem. Celotna teža vrat je porazdeljena vzdolž tirnic, ki so nameščene nad vratno odprtino. Zato so vrata lahko težja, ne da bi bilo treba žrtvovati njihovo stabilnost. Prav za prostore, ki potrebujejo večjo varnost, so lahko težka drsna vrata dobra rešitev.

Rustikalen pridih

Seveda pa ne pozabimo na estetsko plat takšnih vrat. Dajejo rustikalen pridih in nemalokrat se zdi, kot bi v interier prinesli nekaj narave, kar ustvari osupljiv kontrast z moderno notranjostjo. Rezultat je presenetljivo topel občutek, primeren za vse prostore. Takšna vrata lahko uporabimo kjerkoli: v garaži, spalnici, domači pisarni ali kopalnici. Za bolj sodobni videz lahko barvo vrat uskladimo tudi z barvo stene.

Ena od pomanjkljivosti drsnih kmečkih vrat je ta, da ne tesnijo tako kot običajna vrata oziroma da prepuščajo več zvoka in svetlobe. To lahko rešimo tako, da pri vgradnji pazimo, da so dovolj široka (širša kot sama vratna odprtina) in jih montiramo čim bližje steni.

V galeriji poiščite navdihe, kako drsna kmečka vrata najlažje umestiti v interjer: