Potrebujete denar za nakup stanovanja, prenovo ali gradnjo hiše? Morda za komunalno opremo zemljišča? Zakaj si ne bi pomagali z najemom stanovanjskega kredita. Pri Novi KBM smo preverili, na kaj je treba pri najemu paziti, kakšno obrestno mero izbrati in tudi kako kredit zavarovati.

Ponudba, prilagojena stranki

Stanovanjski kredit je namenjen kritju stroškov nakupa, gradnje in/ali prenove stanovanja, stanovanjske ali počitniške hiše. Ker je vsak primer nekoliko drugačen, s tem pa so različne tudi potrebe glede financiranja, vam banka lahko pride nasproti z vam prilagojeno ponudbo posojila.

» V Novi KBM upoštevamo različne situacije strank in pripravimo njim prilagojeno ponudbo stanovanjskega kredita. Poleg namenskega stanovanjskega kredita imamo v ponudbi tudi stanovanjski kredit z gotovinskim izplačilom, ki je posebej zanimiv za tiste, ki gradijo ali prenavljajo nepremičnino,« pravijo in dodajajo, da zelo skrbijo za to, da je njihova informativna ponudba kreditov razumljiva in pregledna.

Foto: Pixabay

Vrste stanovanjskih posojil

Tako lahko pri Novi KBM najamete različne vrste stanovanjskih posojil, ki se razlikujejo po dobi odplačevanja (kratkoročni ali dolgoročni) ter glede na obrestno mero – bodisi fiksno, spremenljivo ali kombinirano.

»Če stranko skrbi morebitno višanje obroka, svetujemo fiksno obrestno mero. Če se stranka odloči za kredit po spremenljivi obrestni meri, pa pripravimo tudi simulacijo vpliva povišanja Euriborja na višino anuitete,« povedo pri Novi KBM, kjer pa lahko v obeh primerih, torej tako pri kreditu s fiksno kot spremenljivo obrestno mero do 31. 12. 2021 izkoristite posebno akcijsko ponudbo. »Obrestna mera je še ugodnejša za imetnike Paketa Komplet, Paketa Premium in udeležence programa Banka na delu,« dodajajo.

Pomoč svetovalca

Najem stanovanjskega kredita ni vsakdanji opravek, saj se projekta nakupa, gradnje ali temeljite prenove lotimo le nekajkrat v življenju. Eno prvih vprašanj je, katere dokumente potrebujete za najem kredita. Najmanj, kar je, morate imeti veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list), potrdilo o zaposlitvi (oziroma prejemku rednih dohodkov in njihovi višini),  plačilne liste ter podatke o nepremičnini. V primeru nakupa nepremičnine je potreben tudi osnutek kupoprodajne pogodbe. Hkrati pa je treba tudi razmisliti, kakšen kredit vam najbolj ustreza. Vse to vam lahko pomagajo rešiti bančni svetovalci, ki so vam pri Novi KBM vedno na voljo.  

»O izbiri najbolj ustreznega obdobja odplačila in obrestne mere se lahko stranke posvetujejo z bančnim svetovalcem, ki jim bo razlike med njimi natančno predstavil. Če kupujejo nepremičnino sami brez strokovnjaka, stranke tudi cenijo, da kupoprodajno pogodbo pregledamo in jih opozorimo na morebitne pomanjkljivosti.«

Foto: Pexels

Zavarovanje kredita

Kako pa je z zavarovanjem kredita? »Najpogostejša oblika zavarovanja stanovanjskega kredita je hipoteka, pri čemer lahko stranka zastavi tudi nepremičnino, ki je predmet nakupa. Kreditojemalci, ki gradijo hišo, pa imajo možnost zavarovanja z rastočo hipoteko. Stranke lahko kredit zavarujejo tudi s plačilom premije pri zavarovalnici.«

Izkoristite ugodnosti!

Pri Novi KBM še poudarjajo, da lahko vsi kreditojemalci, tudi nekomitenti, pri njih do konca leta najamejo kredit brez stroškov odobritve; več o ponudbi lahko preverite na spletni strani Stanovanjski krediti | NKBM. Do konca oktobra pa poteka tudi akcija, pri kateri lahko ob sklenitvi namenskega stanovanjskega kredita za nakup, gradnjo ali obnovo doma kreditojemalci prejmete še bon za brezplačno arhitekturno svetovanje. Več o tem lahko preverite na spletni strani → www.nkbm.si/arhitekt

Foto: Pixabay