V sosednji Avstriji, le lučaj od Dunaja, smo obiskali sodobno vilo, umeščeno na rob vinogradniškega območja.

Vilo so načrtovali in postavili v slovenskem podjetju Lumar. Lastnika sta se za sodelovanje z njimi odločila, ko sta obiskala center vzorčnih hiš Blaue Lagune na Dunaju ter se takoj zaljubila v Lumarjev DNK.

Želela sta sodobno in drzno oblikovano hišo z velikimi steklenimi površinami in odprtimi prostori – točno takšno, kot jo kot standard ponujajo v mariborskem podjetju montažnih hiš. A seveda je bilo treba arhitekturo najprej prilagoditi grajeni in kulturni krajini vasice v Spodnji Avstriji, pa tudi padajoči parceli, ki jo z dveh strani obkrožajo vinogradi.

Skupaj z Lumarjevim hišnim arhitekturnim birojem so zasnovali sodobno vilo. Čeprav sta lastnika želela hišo z ravno streho, ta zaradi urbanističnih pogojev ni bila možna. Skupaj z arhitekti sta se odločila za kompromis. Kockasto osnovo hiše so pokrili s štirikapnico, ki vizualno zmanjša podstrešni volumen. Na ta osnovni gabarit pa so nato naplastili različne funkcionalne razširitve v obeh nadstropjih, ki hišo razgibajo, predvsem pa jo (s pokritimi terasami, vhodnimi nišami, vogalnimi zasteklitvami) naredijo uporabniku prijaznejšo.

Hiša je izjemno svetla in prostorna. Opremljena je v kombinaciji lesa, bele barve ter oblazinjenja v sivih tonih. Izstopa predvsem kopalnica z izhodom na balkon, iz katere se razprostirajo čudoviti razgledi na vinograd.

Od ulice do vinograda: vsi ambienti podolgovatega vrta

Nikakor pa ne moremo mimo zunanje ureditve, ki maksimalno izkorišča padajoči teren. Garaža in vhod sta urejena ob ulici, skoraj eno etažo nižje kot hiša. Da pridemo do nje, se moramo povzpeti po zunanjih stopnicah. Takoj ko dosežemo njihov vrh, pa nas preseneti eleganten vodni motiv z manjšim kuriščem za dolga poletna druženja ob ognju.

Bivalni del hiše se odpira na veliko, delno pokrito teraso z zunanjima jedilnico in dnevno sobo. Še en nivo višje, na privilegirani poziciji, pa najdemo plavalni bazen, iz katerega se odpirajo najlepši razgledi na okoliške vinograde.

Hiša je zgrajena po vseh najvišjih standardih gradnje – je skoraj nič-energijska, ogreva pa se s toplotno črpalko s talnim gretjem. Ker je grajena trajnostno, ponuja visoko udobje bivanja z nizkimi stroški skozi ves življenjski cikel.

Več: Lumar

Arhitektura: Arhitekturni biro Lumar

Fotografije: Lumar

Sponzorirana vsebina