Subtilno oblikovani izdelki iz gline, ki nastajajo pod spretnimi rokami Simone Žiher, so po eni strani tako minimalistični, po drugi pa tako nežni. Navdihujejo jih organske linije in preprosta, a izbrana barvna paleta, ki naredijo izdelke Studia Mache še za odtenek bolj edinstvene.

Simona je že v otroških letih oboževala risanje, od tod pa je izvirala tudi njena velika želja, da bi se vpisala na študij slikarstva. A življenje je imelo zanjo drugačne načrte. Z namenom, da bi uresničila dolgoletne sanje, se je udeležila tečajev za pripravo na sprejemni izpit na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer so se njene poti križale z glino.

Rokovanje s tem naravnim materialom ji je šlo več kot odlično od rok, sočasno s tem pa je spoznala, da bolj uživa v izdelavi tridimenzionalnih predmetov kot slikanju v dveh dimenzijah. Med podiplomskim študijem na akademiji, smer Oblikovanje stekla in keramika, je svoje znanje nabirala tudi v tujini. Natančneje, na študijski izmenjavi v Pragi na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje, na oddelku za keramiko in porcelan. Ko je morala sprejeti odločitev: steklo ali keramika?, je bil odgovor dokaj jasen.

»V zadnjem letniku fakultete sem morala sprejeti odločitev, ali želim nadaljevati s steklom ali keramiko. Čeprav mi je bila izkušnja s steklom zelo všeč, me je glina vseeno prepričala s svojo prijetnostjo, preprostostjo in možnostmi izdelave,« pojasni Simona, ki prihaja iz Prlekije, s študijem pa jo je pot vodila v Ljubljano, kjer ustvarja še danes.

Po zaslugi študija na akademiji se je izučila najrazličnejših tehnik rokovanja s keramiko in steklom, prav tako pa je pridobila široko znanje tudi drugih umetnostnih smeri (kiparstvo, risanje, slikanje, grafika, fotografija itd.) S študijem je dobila tudi odlično teoretično podlago iz umetnostne zgodovine, oblikovanja, likovne teorije itd., kar je prav tako močno vplivalo na njen razvoj in umetniški izraz:

»Veliko je bilo praktičnih predmetov in v skupinskem delu v studiu sem tudi najbolj uživala. V istem prostoru smo delale različne generacije, z drugačnimi nalogami in raznolikimi individualnimi pristopi. Z opazovanjem smo se učili drug od drugega, si dajali nasvete in reševali težave. Prav ta izkušnja je poleg strokovnega mentorstva profesorjev najbolj obogatila moje znanje o zmožnostih materialov.«

Verjetno od tod izvira tudi njena ustvarjalska filozofija. Ta sloni na preprosti želji ustvarjati uporabne, lepe in elegantne izdelke za vsakodnevne rituale. Veseli jo, kadar lahko uporabnikom s svojimi ličnimi izdelki polepša izkušnjo obeda ali pitja kave oziroma čaja, saj po njenem mnenju obstaja harmoničen odnos med kulinariko in keramiko. Dobra hrana je na primernih keramičnih krožnikih še bolj okusna in obratno. Njene izdelke tako oblikujejo nežne organske linije, mehkoba in minimalizem, kar lepo upodobi njeno doživljanje gline kot take.

»Obožujem delo z rokami in delo z različnimi materiali, vendar mi glina prinaša največ zadovoljstva. S svojo mehkobo in gnetljivostjo ima zelo sproščujoč učinek, v nekaterih fazah celo meditativen. Takšno je predvsem vrtenje na vretenu in struženje,« pojasnjuje Simona in v nadaljevanju doda: »Rada izkoristim možnosti, ki mi jih ta material ponuja, zato ustvarjam v različnih tehnikah, kot so ročno modeliranje, vlivanje po kalupu, oblikovanje na vretenu.«

Njena velika ljubezen do rokovanja z glino se odraža v znamki Studio Mache. Pri iskanju navdiha za poimenovanje znamke so ji služile kar njene hišne ljubljenke – mačke. »Mače« je dobil nekoliko bolj prefinjen francoski pridih in nastal je »Mache«. Najela je studio, nakupila potrebno orodje in stroje, v sam proces je do zdaj vložila že nemalo časa in truda, zato si želi, da bi se oblikovanje gline lahko kaj kmalu pretvorilo v tisto, s čimer bi se lahko primarno preživljala in čemur bi se lahko v celoti posvetila.

Njeni izdelki pa imajo tudi dobrodelno noto. Simona se je namreč odločila, da bo 5 odstotkov od prodaje namenila zavetiščem za muce. K tej odločitvi jo je spodbudila podjetniška šola Ferfl, v organizaciji Javnega zavoda Cene Štupar, ki se je je udeležila pred leti.

»Mislim, da so grajenje skupnosti, prispevanje za dobre namene ter prostovoljstvo zelo pomembni za družbo. Trenutno je v izdelavi kolekcija keramičnih izdelkov za mačke (pladenj s posodo za vodo, brikete in mokro hrano), kjer bo delež za dobre namene še večji,« sklene Simona s prijetnim sporočilom, zaradi katerega bo pitje jutranje kave iz skodelic Studia Mache še prijetnejše.

Fotografije: Osebni arhiv, Tinkara Pečnik, Suzana Lovrenko