V poletnih mesecih se družabno dogajanje preseli na prosto, s tem pa naši balkoni in vrtovi dobivajo novo podobo. Tudi vedno bolj priljubljeni bohemski slog je mogoče brez večjih težav preslikati pod zvezdnato nebo.

Boemski slog je način življenja, po katerem so se v 19. stoletju ravnali številni največji svetovni umetniki in katerega korenine izvirajo iz življenja Romov. Če to preslikamo v ambient, gre predvsem za izrazito kombiniranje barv, tekstur in vzorcev, ki lahko na trenutke deluje tudi kaotično in nepredvidljivo. Je sproščen, umetniški in nudi široko paleto domišljije, zanj pa se odloča vse več ljudi, ki cenijo edinstvenost življenjskega sloga in živahnost bivanja. Nič drugače ni niti v zunanjem okolju.

Prvo pravilo, ko se lotite oblikovanja vrta v boemskem duhu je dober načrt. Čeprav slog dovoljuje veliko mero domišljije in proste roke, pa obstajajo določena estetska merila, ki raznobarvne vzorce in teksture združijo v všečno celoto. Izberite nekaj ključnih kosov, kot je recimo dobra perzijska preproga, ki bodo služili kot temelj za oblikovanje zunanjega prostora in barvne palete. Vam preproga pod milim nebom zveni hecno? Boemski stil je resnično nepredvidljiv, tako kot vreme, zato jo za začetek umestite pod pergolo oziroma streho.

Bistvo boemskosti je udobje, saj je prav hedonizem eden izmed glavnih gradnikov celotnega sloga. Zato pozabite na neudobne sedežne garniture in trde stole ter izberite raje kose, ki omogočajo, da se v udobje blazin namestite kar bosi. Sedežni del lahko prestavite tudi na tla, s številnimi blazinami boste namreč pričarali prav udobno gnezdo, za praktičnost pa bodo poskrbele nizke mizice.

Če imate radi barve, potem je ta slog kot nalašč za vas! Boemskost se ne boji široke palete barv, naravnost slavi jo. Priporočljive so tudi bolj zahtevne barvne kombinacije, za kanček sodobnosti pa vpletete tudi nekaj trenutno trendovskih odtenkov. Kombinirajte modro z oranžno in rdečo, dodajte ščepec rožnate in vse skupaj začinite z veliko mero zelenja. Prav zelenje in dodatki igrajo pri boemskem slogu pomembno vlogo. Priporočljiva je uporaba dodatkov iz ratana, nešteto svečk in svečnikov za romantično večerno vzdušje ter zelenih lončnic in rastlin, ki vas še bolj povežejo z okoljem. Ne pozabite niti na primerno osvetlitev. Izbirate lahko med lampijoni, laternami in bogato ponudbo v trgovinah, vse skupaj pa zaokrožite s svečkami.

Foto: Pinterest