Zunanje ureditve so prostori sprostitve, zabave in druženja, ki pomembno vplivajo na kvaliteto našega življenja. Delujejo kot življenjski eliksir, ki napaja sodobnega, neprestano aktivnega človeka – so kot »ventili« za sprostitev. Vrtno pohištvo s svojo vključitvijo v prostor, ustvari, osmisli in personalizira prostor uporabnika, kamor se zatečemo v vsakdanji odmik; visokokvalitetne, luksuzne ureditve pa doprinesejo k izpolnitvi potreb in želja zahtevnejših uporabnikov.

V naravi se najbolj polno zavemo povezave človeka z njegovim okoljem, saj se v njej aktivirajo prav vsi naši čuti: ko poslušamo ptičje petje ali nas po licih nežno božajo sončni žarki; ko nas poletna ploha prisili v umik pod košato drevo ali ko nam to isto drevo s svojimi sadovi polni naše sadne solate. Da bi se v naravi dobro počutili, jo moramo naseliti z določenimi človeku prilagojenimi elementi – visečo mrežo ali dolgo mizo za večerje s prijatelji; hkrati pa moramo te ureditve smatrati kot podaljšek bivanjskega prostora, in ga priročno opremiti za maksimalen počitek in užitek.

Da bi si ustvarili lastno oazo miru, je pomembno, da je vrtno pohištvo oblikovano po željah uporabnika, kjer ni potrebe po sklepanju kompromisov, prilagajanju, in kjer so skrbi odveč. In do te izkušnje najlažje pridemo z uporabo udobnega, trajnega in kvalitetnega vrtnega pohištva.

Kam in kako umestiti vrtno pohištvo

Vrtno pohištvo je človekov način naseljevanja odprtih prostorov. Z vrtnim pohištvom prostoru damo identiteto (ki lahko sega od rustikalne, preko wellness, do sonaravne) in namembnost.

Dedon: Swingrest

Vrtno pohištvo umestimo na zunanje uporabne vrtne površine – na teraso ali vrt –  da oplemenitimo prostor ter mu damo možnost, da ga posameznik aktivno uporablja. Pomembna je funkcionalna opremljenost terase: če prostor ne bo opremljen za bivanje, ga ne bomo v popolnosti izkoristili. Zato ga opremimo z vrtnimi garniturami, s senčniki, vazami, pa tudi kamini, letnimi kuhinjami in žari, za hladne večere si pripravimo odejo iz kašmirja, pri roki pa moramo imeti tudi nekaj osnovnega pribora in servis.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri vrtnega pohištva

Sprva seveda izberemo pohištvo, v katerem bomo uživali in ki nam bo dobro služilo. Pozorni moramo biti na kvaliteto, izdelavo, ergonomijo in pa seveda tudi na to, da bo vrtno pohištvo izražalo nas osebni slog.

Tribu: sofa Mirthe

Prevladujeta dva sloga, klasični in moderni, kjer je klasika masivna, robustna, a hkrati brezčasna; medtem ko je moderni slog trendovski in se kot tak spreminja iz leta v leto, skupni pa so mu lahkotnost in izščiščenost forme ter novi materiali (umetna vlakna, posebna pletenja, poseben tekstil, keramika, peskano steklo, kompozitni materiali …). Sodobno pohištvo tudi drzneje predlaga nove načine uporabe in nagovarja zahtevnejše uporabnike, ki si tudi v odprtih prostorih želijo luksuznega bivanja.

V oblikovanju vrtnega pohištva se najpogosteje uporablja les, kjer se je kot najtrpežnejša izkazala tikovina; pa nerjavno jeklo, barvan aluminij in številne tkanine.

Gloster: kolekcija Split

Za več nasvetov pri opremi bivalnih vrtov in teras se lahko obrnete na Eksperimentalni studio Prehod v Kranju, kjer vam poleg široke izbire vrtnega pohištva nudijo tudi svetovanje in projektiranje vaših zunanjih ambientov. Podkrepljeni z dvajsetletnimi izkušnjami in številnimi referencami vam bodo znali svetovati pri tem, kako prostor narediti povsem samosvoj, hkrati pa vam bodo ponudili najboljše rešitve za konkretne probleme. Z artikli iz ponudbe, ki obsega kar šest luksuznih blagovnih znamk, pa si boste z lahkoto ustvarili sproščujoč ambient, v katerem se boste z veseljem zadrževali.

Salon Prehod: blagovne znamke

fotografije: arhiv proizvajalcev