Bodimo kreativni in naredimo nekaj drugače. Prestavimo ladijski pod s tal na steno!

Zaradi posebne strukture lesa in zdravega bivalnega okolje, ki ga les omogoča, pogosto svoje domove oblečemo v ta naravni material. Največkrat z lesom oblagamo tla in strope, redkeje pa stene. A prav to bomo storili tokrat in les namesto v horizontalo prestavili v vertikalo.

Ladijski pod, za katerega so značilne večje špranje med posameznimi deskami, je sestavljen iz dolgih parketnic večjega formata in je običajno narejen iz masivnega lesa – iz jelkinega, smrekovega, borovega ali pa hrastovega. Deske so lahko eno ali večplastne, debele od 10 do 20 mm, ter imajo v primerjavi z umetnimi oblogami veliko prednosti: varčujejo z energijo, imajo ob pravilni negi skoraj neomejeno življenjsko dobo, so prijazne okolju in odporne.

V kopalnici

Kot stensko oblogo lahko ladijski pod uporabimo v vsakem prostoru, zelo pogost pa je v kopalnicah. Je imenitna alternativa za kopalniške ploščice, seveda moramo poskrbeti, da je obdelan tako, da je odporen na vlago.

Kot vzglavje postelje

Posteljno vzglavje je središčni element spalnice. Če je narejeno iz ladijskega poda, prinese s seboj rustikalni, a vseeno elegantni videz.

Jedilnica

Perfektna mešanica modernega in vintage sloga. Sodobne linije se dopolnjujejo z leseno steno, ki da prostoru teksturo in globino.

V temnih barvah

Čeprav je lesena stenska obloga po navadi bele ali naravne barve, se nekateri odločijo tudi za temnejšo različico. Črna ali mornarsko modra sta dobra protiutež svetlih barvnih tonov.

Navpično

Navpično položene lesene letvice dajejo občutek, da je soba večja in višja kot v resnici. Zlasti je tak način polaganja primeren za ozke hodnike in druge utesnjene sobe.

Okoli kamina

Ladijski pod je veliko cenejši kot opeka, zato ga lahko položimo tudi okoli kamina. V dnevni sobi deluje kot magnet za oči, takoj pritegne pozornost in zato se nam posledično ni treba posvečati drugim poudarkom v prostoru.

Foto: Pinterest