Znamka O2 Turning Wood, za katero stoji Metka Zver, je plod dolgoletnega dela na področju umetnosti in velike ljubezni do lesa. Le kdo se bolje razume na umetniško obliko kot umetnostni zgodovinar, ki z vsem srcem išče harmonijo med tradicijo in inovativnostjo? O2 Turning Wood je prav to, izdelki nastajajo z velikim spoštovanjem dediščine in stoletnih izročil, a z mislijo na lepoto in potrebe današnjega uporabnika.

Umetnostna zgodovinarka Metka Zver je po dvajsetih letih delavnih izkušenj zbrala pogum in ustanovila lastno znamko čudovitih lesenih mojstrovin. Ena izmed le dveh slovenskih strugark pod znamko O2 Turning Wood ustvarja izdelke, katerih glavni navdih sta narava in bogastvo dediščine arhitekture.

»Dvajset let opravljanja istega dela prinese rutino, z njo pa monotonost in počasi naveličanost. Čeprav je bilo delo v knjižnem marketingu zame precej blizu sanjske službe, se mi je vseeno začelo dogajati ravno to. Sama pri sebi sem začela opažati zametke okorelosti, vedno večkrat sem na nove ideje odreagirala z »ne, to smo že zdavnaj poskusili, pa ni šlo …«, kar je bilo seveda slabo, zame in za moje poslovno okolje,« pojasnjuje Metka in nadaljuje: »Hkrati z zavedanjem, da bo treba poiskati nekaj novega, je v meni začela zoreti tudi misel, da pravzaprav imam samo eno življenje in zakaj ga ne bi porabila za to, da delam nekaj, kar si od vsega najbolj želim? In bolj kot sem razmišljala, bolj jasno mi je bilo, da kar si želim, je ustvarjati lepe objekte, z lastnimi rokami. To je bil miselni proces, ki je trajal kar nekaj let. A ko je vse skupaj dozorelo, pogum skoraj ni bil več potreben, postalo je nujno in samoumevno, da moram storiti ta korak. Zagotovo pa je bilo lažje tudi zato, ker je nekaj let pred tem svoje podjetje odprl moj mož in kot sem ga pri njegovi odločitvi podpirala jaz, tako je tudi on brez pomislekov podprl moj korak v neznano.«

Foto: Tomo Jeseničnik

Metka je na svoji spletni strani zapisala, da »lepota oblike pri struženju ne prihaja le iz roke, temveč predvsem iz očesa.« Ni vsak obdarjen z zmožnostjo, da v kosu lesa zagleda končni izdelek. In kako ji znanje, ki ga je pridobila ob študiju umetnosti služi pri struženju. »To je nekaj, kar je težko opisati. Študij umetnosti se je zapisal v moj DNK. Leta in leta poglobljeno opazuješ, analiziraš, razmišljaš o največjih umetninah, kar jih je v zgodovini ustvarilo človeštvo. In kar ti ostane za vse življenje, tudi če se potem ukvarjaš s popolnoma drugimi stvarmi, je dokaj natančen občutek za prepoznavanje lepega,« pojasni Metka in doda: »Umetnost zame je križanje lepote z resnico. Pri mojem delu je lepota v obliki, resnica pa v zvestobi materialu.«

Svoje ustvarjanje sicer ne šteje med visoko umetnost, zato pa si želi, da bi izdelala nekaj kosov, ki bi jih lahko s ponosom razglasila za čisto spodobne primerke uporabne umetnosti. Pod znamko O2 Turning Wood se sicer skriva bogata paleta izdelkov za igranje in dom. Poleg lesenih skled, stojal za torte, krožnikov in servirnih desk, boste med izdelki našli tudi ure in simpatično stojalo za nakit v podobi kozolca. Na račun bodo prišli tudi knjižni molji, saj bodo s pomočjo miniaturnega bralnega naprstnika lažje »požirali knjige«, na hišo za knjige pa lahko odložimo odprto knjigo.

Svoj osebni stil bogati z vsakim novim kosom. Navdih za oblikovanje črpa v naravi ter iz estetike dediščine arhitekture. Prisega na slovenski les, katerega nepopolnosti naredijo izdelke še bolj unikatne. »Les je čudovit material. V sebi skriva življenje, in ko ga pobožaš, ga lahko čutiš, v toploti dotika in prijetnem občutku, ki ga pušča na dlani. Les me je poklical že vrsto let nazaj, ko sem se lotila obnove dedkove krojaške mize. Delo z lesom je neke vrste meditacija, ob njem se sprostiš in pozabiš na vse vsakdanje skrbi. Krasen je tudi zato, ker je po eni strani tako krhek in minljiv, po drugi pa trden in neuničljiv material, na njem so zgrajena mesta,« pove ustvarjalka in obenem prizna, da začetki niso bili najbolj obetavni.

Prvi izdelek, ki ga je izdelala, je bil obesek za ogrlico, a se je poskus klavrno končal z nekaj praskami. Kmalu zatem se je začela spogledovati s stružnico, nato pa jo je pot popeljala v oblikovanje maloserijskih poslovnih daril, a jo je po določenem času pripeljala nazaj k struženju. V prihodnosti bi se rada še bolj osredotočila na izdelavo unikatnih kosov, ki se jim lahko v resnici posveti in ki ji nudijo največ ustvarjalnih užitkov.

»Zelo pomembno se mi zdi, da uporabljam les iz moje neposredne okolice. Do sedaj sem ustvarjala predvsem v orehu, ki je med najbolj slikovitimi, in dragocenimi vrstami lesa v osrednji Sloveniji. Sedaj, skupaj z mojo selitvijo na Kras, v Štanjelu namreč nameravam odpreti malo galerijo z lesenimi izdelki, pa se že veselim spoznavanja novih vrst lesa, značilnih za to pokrajino. Vsem dobro poznan je les oljke, poleg nje pa je kar nekaj tudi manj znanih, a krasnih in zelo zanimivih, kot sta recimo ruj ali mandljevec,« razkrije Metka.

Slovenija sodi med najbolj gozdnate evropske države z dolgoletno tradicijo rokovanja z lesom. Izročilo naših prednikov se dandanes ohranja s pomočjo obrtnikov, ki gojijo prav tolikšno spoštovanje do lesa, kot so ga ljudje stoletja. Vse več poudarka je tudi na trajnosti, ki jo les nudi.

»Pred nekaj leti smo doživeli zelo trendovski val popularnosti lesa, ne le v Sloveniji, po vsem svetu. Sovpadel je z večanjem zavedanja, da se moramo do okolja in narave začeti obnašati bolj odgovorno ter z naravnimi materiali nadomestiti umetne. To še vedno drži, a kot vsak val je tudi popularnost lesa dosegla nek vrhunec in je zdaj v manjšem upadu. Na sejmih oblikovanja v tujini so začeli velik poudarek dajati visokotehnološkim materialom, ki za surovino uporabljajo naravne in reciklirane vire,« pove ustvarjalka, a zaključi: »Les se je nekoliko umaknil iz fokusa, a prepričana sem, da bodo leseni izdelki ostali z nami kot zelo pomemben del našega bivalnega okolja, tako zaradi svoje ekološke vrednosti, kot zaradi estetike in občutka stika z naravo, ki nam ga nudijo.«

Več: o2wood.si