Mlada družina je zgradila novo hišo v Ljubljani. Moderno arhitekturo so dopolnili še z zanimivo opremo - elegantno in izčiščeno, a izjemno funkcionalno in predvsem domiselno. Zanjo so poskrbeli v studiu za notranje oblikovanje Dizart.

Da bi bila hiša kar najbolj prilagojena njihovim potrebam, so k arhitektki Mojci Hribar Kogovšek iz studia Dizart pristopili že v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Želeli so namreč dodobra premisliti postavitev vseh ključnih kosov opreme, tako da bi bil izris projekta za izvedbo čim natančnejši in že v izhodišču prilagojen vsem njihovim željam.

“V kolikor gre za novogradnjo, je smiselno, da projektanta za notranjo opreme vključite že fazi izdelave idejnega projekta. Že v tej fazi si naročnik lahko ustvari bolj jasno sliko, kaj želi in manj, kot je neznank na začetku, hitreje bo projekt stekel naprej. Po navadi so za uporabnika ključni ravno detajli in postavitev notranje opreme, s katerimi se v fazi idejne in PGD dokumentacije ne ukvarjamo, s projektom notranje opreme pa o tem lahko začnemo razmišljati že zelo zgodaj,” pojasnjuje arhitektka, ki je družino vodila skozi proces načrtovanja in usklajevanja.

Družina je imela kar nekaj posebnih želja, ki so zahtevale strokovno oko in čut za prostor. Dnevno sobo so namreč želeli nekoliko pregraditi, v osrednji prostor vključiti tudi skriti delovni kotiček, veliko truda pa so vložili tudi v projektiranje kopalnice, ki je zaradi obilice elementov potrebovala posebno pozornost.

Estetika in funkcionalnost z roko v roki

Pa se najprej ustavimo v pritličju. Kuhinja je zasnovana tako, da omogoča kar največ delovnih površin za pripravo posebnih kulinaričnih doživetij. Čeprav je v kuhinjski niši izkoriščen čisto vsak centimeter prostora, pa se kuhinja vseeno odpira navzven: z zapeljivim polotokom (samo poglejte ta tanki pult!) proti jedilnici in z velikim oknom proti vrtu. Visoki niz kuhinje se vizualno zlije s steno, saj se stenska obloga nadaljuje tudi preko vogala, prekrije steno, in skrije vrata v sanitarije.

Jedilnico so od dnevne sobe pregradili z nizkim elementom, v katerega so na eni strani vgrajene dodatne shranjevalne površine, na drugi pa televizija. Eleganten pregradni element je tako ustvaril dodatno uporabno površino v prostoru, ki se s panoramsko zasteklitvijo odpira na vrt, hkrati pa ohranil občutek zračnosti in svetlobe.

Pod elegantnimi lesenimi stopnicami s kovinsko ograjo pa je arhitektka zasnovala vgradno omaro z lesenimi nišami. V njej se skriva tudi prav posebno presenečenje: skrit delovni kotiček, ki se z zložljivimi vrati odpre, ko ga potrebujemo in skrije, ko ni v uporabi.

Nastal je odprt in zračen bivalni kotiček, ki kljub minimalističnemu izgledu ponuja maksimalno uporabnost.

Dodana vrednost

V veliki spalnici, ki ni imela predvidene ločene garderobne sobe, so le-to ustvarili kar s pohištvom. Veliko garderobno omaro so obrnili proti vhodu v prostor, njen hrbet pa oblekli v oblogo z rahlo dilatacijo. Spalnico popestrijo še izbrana tapeta, oblazinjeno vzglavje ter lesena odlagalna mizica, ki pomaga pri jutranjem urejanju pred odhodom od doma.

V razkošno kopalnico pa sta lastnika želela umestiti tudi domačo finsko savno. Avtorica je ob njej zasnovala še velik walk-in tuš z vgradno osvetlitvijo in stropno prho, oba elementa pa od ostalih ločila s temnejšim stenskim premazom. Velika kopalnica je tako s spretnim oblikovanjem postala kar domači wellness.

Angažma notranje oblikovalke je pripomogel k temu, da je bila hiša zgrajena po željah lastnikov, brez stroška naknadnih sprememb – bodisi na gradbišču bodisi po letih uporabe. “Smiselno je, da projekt notranje opreme poteka vzporedno s PZI dokumentacijo, saj bodo vse inštalacije prilagojene postavitvi notranje opreme. Ker je po navadi pri projektu notranje opreme kar nekaj usklajevanja, s tem ne odlašajte. Če gre za prenovo, s samo izvedbo ne prehitevajte. Potrebno je projekt izdelati do konca, tako da so jasni vsi detajli in šele nato začeti z izvedbo. Kasnejša spreminjanja prinesejo samo dodatne stroške,” še poudari Mojca.

Notranje oblikovanje: Dizart, Mojca Hribar Kogovšek

Arhitektura: Jasna Ariana Starc

Fotografije: Virginia Vrecl