Naši domovi so se v zadnjem letu spremenili v pisarne, učilnice in telovadnice, ob vse pogostejšem preživljanju časa med štirimi stenami domovanja, pa so številni spoznali, kako pomembno je imeti vsaj lasten balkon, če ne že kar vrtiček. Epidemija koronavirusne bolezni je odprla tudi številna vprašanja v povezavi z nepremičninami, čeprav nepremičninski agentje zagotavljajo, da virus utripa na nepremičninskem trgu ni bistveno spremenil.

Korona virus je temeljito spremenil in deloma zaustavil življenje na našem planetu. V času epidemije se je nekoliko zaustavilo tudi trgovanje z nepremičninami, kljub temu pa cene v najbolj iskanih regijah ostajajo visoko. Kot pojasnjuje Tomaž Košir iz gorenjske nepremičninske družbe Fesst nepremičnine, virusna kriza ni spremenila cen na nepremičninskem trgu.

»Če za primer pogledamo gorenjsko regijo, so visoke cene nepremičnin odvisne predvsem od ponudbe novogradenj, ki pa je v tem primeru okrnjena. Prav zato do bistvenih sprememb vrednosti nepremičnin ni prišlo,« pove in pojasni, da bodo cene tudi v prihodnje stagnirale oziroma se bodo še naprej višale: »Opažamo, da cene nepremičnin še nekoliko rastejo, kar je posledica bančnega financiranja. Banke namreč ponujajo izjemno nizke obrestne mere. Krediti so tako vedno ugodnejši, posledično pa se tudi cena nepremičnin dviga.«

Iz turističnih kapacitet v dolgoročni najem

Nekoliko pa je virus vendarle spremenil dogajanje na nepremičninskem trgu. Po besedah nepremičninskega agenta je vplival predvsem na nepremičnine v Ljubljani in v turističnih krajih. V prestolnici je namreč veliko zasebnikov svoje nepremičnine oddajalo v turistične namene. Ob začetku virusne krize, ki je ohromila turizem, so tako svoje nepremičnine začeli ponujati v dolgoročni najem, številni pa so jih bili primorani tudi prodati. »V mestih je cena v manjši meri padla, bistvenega odstopanja pa vseeno ni,« pojasni Košir.

Vse za košček vrta

V zadnjih nekaj mesecih smo doma preživeli toliko časa, kot že dolgo ne. Ni dvoma, da se je tako v številnih pričela porajati želja po stiku z naravo, dostopu do svežega zraka in sonca. Marsikateri lastnik stanovanja si je tako zaželel večjega balkona, spet v drugih se je porodila želja po lastni hiši z vrtom.

»Res je, da opažamo potrebo določenih ljudi, ki si želijo stanovanja zamenjati za hiše z vrtom, a to ne zniža cen na nepremičninskem trgu. Ravno nasprotno. Cena lahko posledično kvečjemu zraste, saj so ljudje za košček vrta pripravljeni plačati več kot pred virusno krizo,« pojasnjuje gorenjske direktor nepremičninske agencije, ki je v minulem letu pridobila tudi naziv »Zaupanja vredna nepremičninska družba«. Kljub vse večji želji po lastnem vrtu, pa je najbolj pogosto povpraševanje po trosobnih ali štirisobnih stanovanjih. Teh je trenutno na trgu tudi najmanj.

Kupiti, prodati ali počakati?

In kaj nam prinaša leto 2021 v nepremičninskem smislu? Se torej splača čimprej kupiti stanovanje ali je bolje še nekoliko počakati? »Bomo videli, kaj bo prineslo to leto. Trenutno bistvenega upada zaposlitev, ki bi lahko vplival na trg nepremičnin, ni. Mladi, ki se odločajo za nakup nepremičnin, so se v večji meri, primorani zanesti na kredit. V koliko bo prišlo do porasta brezposelnosti, bi cena nepremičnin lahko zanihala ali pa tudi ne. Če vzamemo recimo Gorenjsko, kjer v naslednjih dveh letih ni predvidenih novogradenj, bodo cene najverjetneje ostale na tej ravni kot so oziroma bodo morda še nekoliko zrasle. Potrebno je vzeti v ozir, da se storitve in posledično tudi gradbena dela dražijo. To dviga ceno stanovanj. Trenutno je tudi v Kranju cena 3000 eur/m2 za novogradnjo povsem običajna. Povpraševanje je ogromno. V naslednjih treh, petih letih, s porastom novogradenj pa bi se to utegnilo spremeniti,« pojasni Kavčič in zaključi: »Tisti, ki ima potrebo po nakupu nepremičnine, naj ne omahuje. Morda bodo cene čez nekaj let še višje. Glede na samo situacijo je potrebno poudariti, da cene rastejo že zadnjih nekaj let, kar je posledica vse višjega standarda in dviga v ceni storitev. Dražji je tudi material za gradnjo in posledično je končna cena vse višja.«