Večni romantiki, zdaj lahko pogledate v kopalnico skozi rožnata očala. Ob tem pa se ne menite za skeptike, saj na koncu šteje le to, da se v kopalnici sami počutite najbolje. In roza barva to res omogoča. Je prijetna, topla, optimistična in še zelo modna po vrhu. Osvojila je zidove, tla, sanitarno opremo in dodatke. Brez roza letos v kopalnici ne bo šlo!

Vse barve vplivajo na naše fizično in čustveno zdravje, tudi roza. Znana je po tem, da pomiri agresivno vedenje, blaži nasilje, pomaga nam vzpostaviti stik z notranjim otrokom, je čista in naivna. Pogosto jo povezujemo z očarljivostjo, ženskostjo, romantiko in ljubeznijo, zato je tudi v naših domovih precej pogosta.

Američani so roza kopalnice oboževali že v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja, saj je zanje ta barva pomenila živahnost in novo upanje po gospodarski krizi, ki je pustošila leta prej. Ko je leta 1953 Eisenhower postal predsednik ZDA, je njegova žena Mamie kopalnice v beli hiši dala obleči v roza. Eno od podjetji, ki je takrat prodajalo zidne barve, je najbolj priljubljenemu roza odtenku celo nadelo ime “First Lady Pink.” 

Kako pa je danes? Roza se ponovno vrača na prizorišče. Zato smo zbrali nekaj namigov, kako jo lahko v večjih ali manjših količinah vključimo v svoje kopalnice.

Roza kot dodatna barva

Če nočemo, da bi bila kopalnica videti preveč dekliška in pisana, uporabimo roza le kot dodatno barvo in jo kombiniramo z nevtralnimi odtenki, kot sta bela ali bež. Z roza pa poudarimo le določene detajle.

Roza pohištvo

Ne, roza barve nam ni treba uporabiti niti na stenah. Te lahko prepustimo drugim niansam, odločimo pa se za roza pohištvo, ki v prostor prinese presenetljivo svežino in dinamičnost.

Roza kad ali umivalnik

Če imamo starejšo litoželezno kad, ki bi bila potrebna osvežitve, jo lahko prebarvamo v roza. Sicer pa je na voljo tudi bolj moderna roza tehnika – od umivalnikov do stranišč.

Roza stene

Seveda je najlažji način, da v kopalnico vnesemo roza, ta, da pobarvamo stene oziroma položimo roza keramiko. Kombinirajmo jo s sivimi, črnimi ali belimi barvami. Zelo lepo se poda tudi k živahni rumeni.

Roza dodatki

Minimalistično kopalnico, ki je pusta, hladna in dolgočasna lahko popestrimo z roza dodatki. Od lončkov za zobne ščetke, stojal in dozirnikov za milo do romantično roza zavese za prhanje. Možnosti je veliko.

Foto: Pinterest