Za nekatera mesta velja, da zelene površine niso visoko na njihovi lestvici vrednot in posledično ponujajo manjšo kakovost bivanja. Eno od takšnih je glavno mesto Cipra Nikozija, ki jo zaznamujejo beton, le redki parki in javne rekreativne površine ter nasploh pomanjkljivo urbanistično načrtovanje. Kako urediti prijeten dom v takšnem okolju? Investitor se je zavedal, da je še bolj kot sama hiša pomemben vrt, zato je tega pripeljal tudi v interier.

Med zaprtjem družbe v letih 2020 in 2021 smo vsi spoznali, da imajo zelene površine, balkoni, terase in vrtovi, kjer smo v stiku z naravo, kjer lahko vrtnarimo, telovadimo in se ukvarjamo s svojimi hobiji, neprecenljivo vrednost. Zato je pri načrtovanju naselij, gradnji novih objektov ali adaptaciji starih vse več pozornosti usmerjene v zelene površine in tako je bilo tudi pri hiši, ki jo predstavljamo.

Arhitekturni biro Christos Pavlou Architecture iz Nikozije na Cipru je dobil nalogo oblikovati objekt z zasebnim urbanim vrtom, ki bi izboljšal bivalno ugodje lastnikom, hkrati se s svojo podobo zlil s sosesko in s svojimi zelenimi površinami prispeval k manjšemu globalnemu segrevanju ozračja.

Hiša je tako na strani, kjer ima vrt, povezana z javnim parkom in se vanj dobesedno nadaljuje, kar so arhitekti omogočili s tem, da je niso obdali z ograjo. Prav tako pa so vrt oblikovali tudi v hiši. Kar 60 % pritličnega tlorisa je namenjenega rastlinam, v prvem nadstropju pa z zelenjem razvaja terasa s 40 različnimi vrstami lokalnega rastlinja. Notranji vrt je umeščen med dva dela hiše, med bela kubusa, ki sta medsebojne povezana in odprta navzven.

Nedvomno gre za arhitekturo, ki je obogatila tudi širšo okolico objekta, s svojo zeleno zasnovo gradi urbano biodiverziteto, spodbuja vrnitev lokalnih ptic, privablja čebele ter skrbi za dobrobit in zdravje lastnikov.

Tehnični podatki

  • Ime projekta: Hiša z vrtom v mestu
  • Arhitektura: Christos Pavlou Architecture
  • Leto izgradnje: 2019
  • Površina: 182 m2
  • Ocenjeni stroški: 320.000 EUR

Fotografije: Charis Solomou