Ko je japonski oblikovalec Isamu Noguchi v 50. letih preteklega stoletja ustvaril svojo prvo papirnato luč, ki ji je nato sledila še kolekcija vsaj 200 modelov, ni vedel, da bo s tem sprožil plaz popularnosti papirnatih luči po vsem svetu. Še danes lahko rečemo, da je skoraj vsak papirnati lestenec, ki ga vidimo v prodajalnah za dom, narejen po navdihu Noguchijevih kreacij. In če tudi vas navdušujejo te nežne, zračne in lahkotne luči, ste na pravem mestu.

V primerjavi s težkimi tradicionalnimi lestenci so papirnati prava osvežitev. Na prvi pogled so videti sicer precej krhki in kratkega roka uporabe, a v resnici papir dobesedno prenese vse, tudi uporabo na dolgi rok. Je estetski, funkcionalen in v ambientu zelo iznajdljiv. Poda se v klasično opremljene domove, k »vintage« dekorju ali modernim linijam, zato s papirnatimi lučmi zares ne morete zgrešiti.

Dva tipa

Papirnati lestenec sobo razsvetljuje na dva načina: navzdol ali navzgor. Navzdol usmerjena svetloba je logična izbira, kadar lestenec visi nad kuhinjskim otokom, jedilno mizo ali v predsobi. Omogoča bolj usmerjeno svetlobo, ki izboljša vidljivost pri vsakodnevnih opravilih. Papirnati lestenci, ki svetlobo usmerjajo navzgor, pa so bolj redki. Vendar so zelo dobrodošli takrat, kadar želite izboljšati ambientalno osvetlitev določenega prostora ali postaviti lestenec v vlogo glavnega dekorativnega elementa v prostoru.

Veliko oblik

Lestenec vsekakor izberite glede na to, kje in kako ga boste uporabljali:

  • Oblika bobna je primerna za velike dnevne sobe. Takšen lestenec je običajno opremljen z več sijalkami.
  • Lestenec v obliki sklede je po drugi strani idealen za nad kuhinjske ali pisalne mize, saj nudi usmerjeno svetlobo.
  • Hodniki in predsobe so največkrat razsvetljeni z zvonastimi lestenci, ki so bolj dekorativni kot funkcionalni.
  • Mini papirnate lestence in luči pa lahko umestite pravzaprav kamorkoli.

Naredite sami

Seveda lahko papirnat lestenec izdelate tudi sami. Če malo pobrskate po spletu, boste našli nešteto navodil, kako se lotiti te naloge, na koncu pa boste zanesljivo navdušeni nad izdelkom. Uporabite lahko rižev papir (iz njega so običajno narejene kitajske lanterne), lepenko, karton, nekateri izdelujejo lestence celo iz papirnatih robčkov. Za mehko, difuzno svetlobo je odličen šeleshamer, ki ga lahko nabavite v večini papirnic in trgovin za ustvarjanje. Papir, iz katerega so narejeni kuhinjski prtički, je bolj prosojen, zato bo svetloba iz takšnega lestenca bolj bleščeča (v tem primeru bo dobrodošlo zatemnitveno stikalo). Rižev papir pa lestencu da odlično teksturo in zaključek. Njegova slabost je edino ta, da se ga ne dobi v vsaki trgovini in se boste morali znajti s kakšno internetno prodajalno.

Foto: Pinterest