Novo šolsko leto se je začelo in starši vneto razmišljamo, kako otokom pomagati k čim lažjemu učenju, sproščeni igri in dobremu počutju. Odgovor na srečo ni zapleten, saj bomo zelo veliko storili že s tem, da jim primerno uredimo otroško sobo. Poskrbimo za ergonomsko pohištvo, svež zrak, čez dan za obilico dnevne svetlobe, ponoči pa za dovolj teme, da bo otroški spanec boljši.

Otroška soba je v nasprotju z drugimi prostori doma kraj, ki je namenjen več različnim dejavnostim. Otroku mora po eni strani zagotavljati prostor za igro in zabavo, po drugi naj ponuja umirjen kotiček, kjer se bo lahko učil in pisal domačo nalogo, ne nazadnje pa je namenjena tudi spanju. Da bo vse te tri funkcije otroška soba opravljala kar najbolje, jo opremimo in uredimo s pomočjo spodnjih napotkov:

1. Prostor

Pri otroških sobah je pomembno, da so dovolj prostorne. Več kot je prostora in svobode, boljše je, saj se otroci podijo, igrajo in odkrivajo okolico. Kaj pa, kadar je na voljo manj prostora, kot bi si želeli, na primer v manjšem stanovanju, ali v mansardah pod poševninami? Tudi tu lahko uredimo imenitno otroško sobo, le bolj kreativni moramo biti in čim bolje izkoristiti razpoložljiv prostor. Pomembno je, da je prostor svetel (v mansardnih sobah so velika prednost strešna okna), in da ga razdelimo tako, da lahko v njem otrok opravlja vse tri omenjene dejavnosti – igra, učenje, spanje.

2. Materiali in oprema

Izbira materialov in pohištva je za dobro počutje v otroški sobi zelo pomembna. Od barv izberimo svetlejše odtenke (na primer neškodljive barve na osnovi apnenca), materiali naj bodo naravni (les, bombaž, …), oprema pa ergonomska. Stol, ki dobro podpira hrbet, dovolj velika pisalna miza, postelja z ležiščem iz naravnih polnil.  

3. Dnevna svetloba

Posebej veliko pozornost je treba v otroških sobah nameniti dnevni svetlobi, saj se bo v svetlem prostoru otrok počutil bolje in bo tudi bolj uspešen.

Raziskava organizacije Alberta Education je na primer pokazala, da se lahko ob optimalni osvetljenosti z dnevno svetlobo učne sposobnosti bistveno izboljšajo. Na testiranju, na katerem je sodelovalo kar 30.000 mladostnikov, so bili tisti, ki so se učili v bolje osvetljenih prostorih, kar 20 odstotkov boljši pri branju in 26 odstotkov pri reševanju matematičnih testov od vrstnikov, ki niso imeli optimalnih svetlobnih pogojev za učenje.

Sploh pri mansardnih otroških sobah je priporočljivo uporabiti kombinacijo fasadnih in strešnih oken, saj bodo tako otroci prejemali dnevno svetlobo s strani in zenitalno od zgoraj. Takšna svetloba daje občutek budnosti, pomaga pri kognitivnih sposobnostih, uravnava energijo in vse življenjske procese v telesu.

»Odprite strop in poglejte na otroško sobo v novi – naravni – luči! Že malo sončnih žarkov, pogled v sinjemodro nebo in razgled na bujne zelene krošnje lahko naredijo ogromno razliko. Z več naravne svetlobe boste vzpodbudili otrokov razvoj, izboljšali njegovo učenje, povečali ustvarjalnost in mu podarili radost,« pravijo pri VELUX-u, kjer za strešna okna v otroški sobi priporočajo naslednje postavitve:

  • Sredinsko vpeta strešna okna: Tudi če so pod oknom igrače ali pohištvo, se lahko zlahka odprejo ali zaprejo z zgornjo ročico za odpiranje.
  • Okno ob oknu: Ta rešitev kar se da poveča količino dnevne svetlobe v prostoru. Okno ob oknu na široko odpre tudi razglede na okolico.  
  • Fiksne kombinacije: Kombiniramo lahko navpično okno in strešno okno. S to kombinacijo spustimo v prostor kar dvakrat več naravne svetlobe, kot bi jo le s fasadnim oknom.  

4. Svež zrak

Pri urejanju otroške sobe ne zapostavljajmo niti kakovosti zraka. Otroci sami niso pozorni, ali je v prostoru zrak svež, in hitro pozabijo na prezračevanje. Zato starši poskrbimo, da bodo imeli vsaj 2-krat dnevno za 10 minut na stežaj odprta okna. Količina C02 v prostoru se bo tako zmanjšala, zaradi svežega zraka bodo imeli otroci bolj kakovosten spanec ter boljšo koncentracijo za učenje, branje in igro.

ALI STE VEDELI? Še lažje pa je skrb za svež zrak prepustiti kar strešnim oknom. Vsa strešna okna znamke VELUX imajo namreč že vgrajeno prezračevalno loputo, ki omogoča dostop svežega zraka tudi pri vodotesno zaprtem oknu, kar pomeni, da v sobo prihaja svež zrak tudi takrat, ko dežuje.

Lahko pa tudi povežemo strešna okna s kompletom VELUX ACTIVE with NETATMO, ki na podlagi senzorjev samodejno nadzoruje temperaturo, vlago in raven ogljikovega dioksida v sobi ter temu prilagaja prezračevanje.  

5. Pomen senčil

Ne nazadnje pa je treba nekaj pozornosti nameniti še ustreznemu senčenju otroške sobe. Senčila – notranja ali zunanja – zvečer ustvarijo močno temo v sobi, zato lahko otroci lažje zaspijo in je tudi regeneracija boljša, čez dan pa preprečujejo bleščanje, vdor vročine v prostor, medtem ko pozimi delujejo kot toplotni izolator.

Otroška kolekcija senčil VELUX je na voljo v navdihujočih in zabavnih dizajnih, primernih za otroške sobe. Zasnovana so za popolno prileganje in preprosto namestitev, na primer senčili Siesta VELUX in plise VELUX lahko namestite celo sami.

Sponzorirana vsebina