Z batik tehniko okrašene tkanine so nazaj. Ne samo v modi, temveč tudi v notranjem oblikovanju. Naj bo na blazinah, odejah, posteljnini ali na zavesah, batik vzorci dišijo po poletju, zato ob njih hitro pozabite na jesensko melanholijo. Lahkotnost, svežina, dobra volja – vse to je batik.

Kaj je batik?

Batik izvira iz Indonezije in označuje tehniko ustvarjanja vzorcev na tekstil s pomočjo voska in barv. »Batik je izdelan bodisi z risanjem pik in linij s pomočjo posebnega tankega lija na lesenem ročaju imenovanega canting ali pa s pomočjo kovinskih žigov, imenovanih cap, ki so jih pomakali v vosek in nato odtiskovali na tkanino. Uporabljeni vosek se odzove na barvilo in zato omogoča obrtniku selektivno barvanje tkanine v eni barvi, odstranjevanje voska z vrelo vodo in ponavljanje, če se želi več barv,« lahko beremo na Wikipedii.

Naredite sami

Se lahko tudi sami doma preizkusite v tehniki batik? Seveda, če jo le malce prilagodite. Gre namreč kar brez vročega voska, namesto tega tkanino povežete s sukancem, elastikami ali drugimi vrvicami. Tkanino nato namakate v barvi, tam, kjer je prevezana, pa bo nastal vzorec, saj bo blago vsrkalo manj barve.

Postopek je enostaven

Takšna »ponarejena« batik tehnika, ki ji nekateri pravijo tudi »tie dye«, je primerna za barvanje oblačil in hišnega tekstila, na primer kuhinjskih prtov in serviet, prevlek za blazine, zaves, posteljnine, celo obraznih mask, in sicer iz bombaža, lanu ali drugih naravnih materialov.

Potrebujete:

belo blago, elastike, gumijaste rokavice, večjo posodo za pripravo barve, poljubne barve za tekstil.

Postopek:  

  1. Blago povežite z elastikami. Za krožne vzorce blago, na primer, najprej poravnajte, določite sredino kroga, nato pa blago na sredini dvignite in obvežite.
Foto: Pexels
  • Da se barva bolje oprime, položite blago v vodno kopel za 1 uro.
  • V večjo posodo nalijte vročo vodo (40 do 60 stopinj C) in ji primešajte barvo. Običajno je razmerje 1 žlica barve na 1 l vode. Dodajte fiksator in sol oziroma sledite navodilom za pripravo barve na embalaži.
  • Mokro tkanino preložite v posodo s pripravljen barvo, pri tem pazite, da bodo povezani deli dobro prekriti z barvo.
Uporabite prave barve za tekstil, saj boste izdelke lahko prali tudi na 95 stopinj C brez skrbi, da bi se razbarvali. Foto: Pexels
  • Pustite učinkovati približno eno uro, vmes večkrat premešajte.
  • Tkanino vzemite iz barvila, jo dobro splaknite pod tekočo vodo in preverite, kakšen vzorec ste ustvarili.
  • Izdelek nato najprej strojno splaknite in šele nato operite v pralnem stroju z ostalimi oblačili.
Foto: Pexels

Barve in vzorci

Pri batik tehniki je dovoljeno mešanje in kombiniranje različnih vzorcev. Vsak izdelek je unikat, na vsakem kosu tkanine lahko ustvarite nekaj edinstvenega. Pri izboru barv pazite na to, da ostanete znotraj iste barvne družine, sicer pa drugih omejitev ni. Dobljeni vzorci se po navadi zelo lepo kombinirajo z zlatimi in srebrnimi detajli in jih tako lahko vključite tudi v glamurozen ambient.  

Vir: VIVA DECOR GmbH

Shibori

Batiku podobna tehnika krašenja tekstila je japonski shibori. Pri njem namesto voska uporabljate lesene ploščice ali paličice, s katerimi stisnete blago in tako ustvarite zlasti geometrične vzorce. Tako obarvane tkanine se lahko kombinirajo s pohištvom iz ratana in lesa, v prostor pa prinesejo občutek umirjenosti in udobja.