Kopalnica pod poševno streho

Si predstavljate, da se namakate v kopeli, nad vami pa se skozi strešno okno odpira pogled na luno in zvezde? Misel na kopalnico pod poševnino je mamljiva, vendar tudi polna izzivov. Zaradi omejenega prostora pod strešnimi tramovi namreč tipične kopalniške rešitve skorajda ne pridejo v poštev. Če imate bogato domišljijo, ste iznajdljivi in kreativni, pa je ves strah odveč. Nedvomno se boste kmalu lahko pohvalili z najlepšo kopalnico daleč naokrog!

Nosilnost tal

V večini primerov za urejanje kopalnice v mansardi ni posebnih omejitev, zlasti ne v novejših stavbah. Če živite v starejši zgradbi z lesenimi stropi/podi ali stari meščanski hiši, pa se še pred začetkom del nujno obrnite na statika, ki vam bo izračunal, ali je kopalnica, kot ste si jo zamislili, v podstrešnem delu stavbe sploh možna. Kajti samo pomislite: kopalna kad, polna vode, je zelo težka in seveda ne bi radi z njo vred čofnili nadstropje nižje.

Naš prvi nasvet bi torej bil, da preverite stanje tal v mansardi. Ta morajo biti dovolj močna oziroma nosilna, da prenesejo težo ne samo polne kadi, ampak tudi drugih naprav, ki jih nameravate imeti v kopalnici, na primer pralnega in sušilnega stroja ali morebitne peči.

Dobra izolacija

Ne glede na to, kje v stavbi se kopalnica nahaja, mora biti ta prostor dobro toplotno in zvočno izoliran. Kakovostna naj bo toplotna izolacija strehe, ne pozabite pa niti na izolacijo vodovodnih napeljav, saj sicer ob odpiranju vode hrup pretoka moti spodnja nadstropja hiše. Zvočno izolacijo je treba vgraditi tudi v tla, predvsem pod kopalne kadi in kabine za prhanje. Ko namreč voda teče na trd material, proizvaja moteč hrup.

Sanitarna ureditev

Tem manjši kot je kopalniški prostor, tem bolj nevtralni naj bodo sanitarni elementi, kot so umivalnik, straniščna školjka in kad. Na velike umivalnike v obliki školjčne lupine boste najverjetneje morali pozabiti, za majhne prostore so bolj primerne tako imenovane umivalne posode, ki se jih namesti na pult, komodo, predalnik ali omaro.

Če stoji kopalna kad pod naklonom strehe, pazite, da bo nad njo dovolj prostora, da z glavo ne boste udarili v strop. Podobno previdni bodite pri montaži kabine za prhanje. To je najbolje umestiti na sredino kopalnice, kjer višina ni problematična, vrata kabine pa načrtujte tako, da pri odpiranju z njimi ne zadenete v naklon strehe.

Številke
  • Če je kot naklona strehe manjši od 35 stopinj, razmislite o razširitvi strehe s frčado.
  • Računajte, da mora biti nad umivalnikom vsaj 2.30 m visok strop, nad straniščem pa vsaj 1.30 m.
  • Najvišji družinski član naj ima v kabini za prhanje nad glavo vsaj še 20 cm prostora.
Je na voljo naravna svetloba?

Kdo potrebuje svetlobo, če pa je najbolje ležati v banji ob prižganih svečah? Pa vendar boste v kopalnici potrebovali luči za vse druge dejavnosti. Strešna okna nudijo dragoceni vir naravne svetlobe in zraven pridajo še kak dodaten centimeter prepotrebne višine. Kadar oken ni na voljo, pa se je treba še toliko bolj potruditi z umetno osvetljavo. Ob ogledalu, namenjenem ličenju, mora biti luč z močno svetilnostjo, prav tako ob umivalnikih. Če je strop visok in svetloba prihaja le od zgoraj, bodo svetlobni pogoji slabi. V tem primeru si pomagajte z lučmi, ki svetijo navzgor: vgradite jih enostavno v odlagalne površine pod naklonom strehe.

Ne pozabite na detajle

V mansardnih kopalnicah bodite varčni s ploščicami in jih položite samo tja, kjer pričakujete vlago, sicer bo prostor optično deloval še manjši, kot je v resnici. Namesto ploščic si raje omislite svetle in temne barvne kombinacije sten in pohištva, s čimer kopalnici vdahnete navidezno širino.

Sicer pa tudi majhne stvari naredijo izjemno kopalnico. Eksperimentirate lahko z najrazličnejšimi zavesami, tapetami in kopalniško galanterijo.

Priložnost za kreativnost nenazadnje nudijo strešni tramovi. Mednje lahko vgradite police, regale in celo površine za sedenje, neizkoriščene vogale pa zapolnite z rastlinami, da bo kopalnica resnično oaza dobrega počutja.

Najboljše pri detajlih pa je to, da zanje sploh ne rabite zapraviti veliko denarja. Dovolj je že nekaj ročnih spretnosti in par dobrih idej, pa bo najlepša kopalnica v mansardi vaša!

Fotografije: Pinterest, PlusLife Health