V okolici Trebnjega je pred dobrega četrt stoletja začel nastajati vrt ob počitniški hiški. Drevesa, ki sta jih lastnika posadila na začetku, so prostoru dala čudovito zeleno ogrodje, a ker je bil vrt zelo strm, ga ni bilo mogoče v celoti izkoristiti. Oblikovalec vrtov je z izvirnimi rešitvami okolico približal hiški in zasnoval prizorišče, ki predrami dušo in srce.

Lastnika slikovitega dolenjskega vrta sta se odločila za prenovo zelenega prostora s ciljem, da nekoliko ublažita brežino in pridobita več ravnih površin. »Tu je bilo težko kositi, veliko je bilo mahu. Prav tako smo želeli povečati bivalni vrt,« pripoveduje lastnica Andreja. »Ko sva z možem poklicala oblikovalca vrtov Tomaža Bavdeža, sva izrazila željo, da se ohranijo stara drevesa, ki so nama dragocena,« poudarja lastnica.  

Vrt, ki je »bežal« od hiše

Tomaž Bavdež priznava, da je bilo na strmem vrtu kar nekaj izzivov: »Ko sem si ogledal zeleni prostor, sem ugotovil, da je ogromen, ampak je nekako neugodno ‘bežal’ stran od hiše. Masažni bazen, terasa, manjša letna kuhinja – vse to je že bilo na vrtu, vendar elementi niso bili povezani med seboj. Največji izziv pa je bil strm, padajoč teren. Preprosto ni bilo ravnih predelov, ki bi bili uporabni za gojenje rastlin ali dejavnosti na vrtu.«

Kljub težavnemu terenu je Bavdež v vrtu videl velik potencial. Zelo vesel je bil, ko je na vrtu zagledal čudovita odrasla drevesa, ki sta jih lastnika zasadila na robovih parcele že pred četrt stoletja. Rdeči javor, smreka, tise pa cipresa in rododendroni – s temi rastlinami je vrt pridobil prezenco in kakovost, zato jih je Bavdež ohranil in k velikim drevesom posadil še srednje velike grme in obilo zanimivih trajnic, da je vzpostavil ubran rastlinski ansambel. 

»Nasploh starejša drevesa in starejše rastline rad vključim v novo vrtno zasnovo, še zlasti, če so posajena na robovih, ker tako hitro dobimo lep učinek. Vrt je takoj videti odrasel. Nimam pa milosti, če je nekaj zelo narobe, tako kot ob terasi, kjer se je zapiral pogled proti dolini. Tam smo odstranili nekatera sadna drevesa, zlasti tista, ki so bila v slabem stanju. V delu vrta pa smo kljub vsemu ohranili manjši sadovnjak,« pojasnjuje oblikovalec vrtov. Prav tako je ob vrtni lopi ostal zelenjavni vrt, ob katerem je nekaj jagodičja.  

Povezovanje na in ob terasi

Bistveno za Bavdeža je bilo, da poveže obstoječe elemente, poskrbi za nekaj izboljšav, vnese pridih modernosti in doda novo vrednost celotnemu prostoru. Med seboj je estetsko povezal kamin, obstoječo teraso in dodal leseno teraso. Neposredno ob terasi, kjer je bil padajoč teren, pa si je Bavdež zamislil prvi oporni zid iz gabionov.

»Če pogledamo od spodaj, vidimo oporni zid, zgoraj pa je prostor poravnan – nastala je potka, ki poteka od kamina mimo terase do ploščadi za sončenje in še malo dlje. Tako so vrtni elementi povezani v enovito zgodbo in zlahka dostopni,« razlaga oblikovalec vrtov.

Očarljivost kamnov v mrežah

Ker je bilo vrt prej zelo težko kositi, se je oblikovalcu zelenega prostora utrnila ideja, da bi brežino na oddaljenem delu ukrotil tako, da vanjo zareže v obliki črke L ter tja nasuje kamenje in umesti zid iz gabionov. Tam je nastala tudi gredica s trajnicami, ki poganjajo iz kamnite zastirke, zraven pa so še tri fontane, ki vrtu podarjajo igrivo vodno kuliso, od koder zvečer zasijejo še lučke, ki prostoru dajejo čaroben pridih.

Na nasprotni strani, bliže stopnišču in terasi, je nastala še visoka podporna stena iz gabionov, ob kateri je Bavdež zasnoval meditativno zavetje z ognjiščem in udobnima lesenima ležalnikoma. Ta prostor se prek tratne ravnine povezuje s kotičkom, kjer so fontane. Višinska razlika, ki so jo premostili z gabioni, je meter in pol, zato je bilo treba zagotoviti trdno konstrukcijo. Bavdež razlaga: »Spodaj je zelo globok temelj, vanj so privijačeni vertikalni kovinski elementi, na katere so potem nasajene žičnate košare, napolnjene s kamenjem.«

Tudi predvrt z novo podobo  

Na novo je urejen tudi predvrt, kjer so položili nove tlakovce. »Na desni strani hiše je privlačen zasebni kotiček, tam je nekaj praproti in okrasnih trav. Prav tako je okrog hiše nastalo več kotičkov za posedanje, da imajo lastniki možnost bivanja vsepovsod, ob različnih delih dneva,« razkriva Bavdež.

Lastnika in oblikovalec vrtov so se v splošnem odločili za naraven slog z nekaj modernimi intervencijami. Oblike zasaditev so zaobljene, poti vijugaste, kot bi se sprehajali po travniku ali gozdu. Modernost je vrt pridobil s pravokotnimi linijami in gabioni.

Rastline privabljajo srečo

Poleg odraslih dreves in grmov so svoj prostor na gredah dobile še mačja meta in sivka ter lastnici zelo ljuba krvomočnica in zali kobulček. Na gredicah najdemo tudi dekorativen smilj, katerega zdravilni vonj napolnjuje zeleni prostor, pa potonike in hortenzije, med katerimi lastnica izpostavi njej priljubljeni hibrid od Jelene de Belder.

Vrt je s prenovo dobil vse vitalne elemente, ki vanj vnašajo ubranost: nekaj ognja, nekaj vode, cvetlice, drevnine, ravno trato … Lastnika poudarjata, da sta v njunem mikrookolju zelo zadovoljna in da ju pogled na katerokoli rastlino ali živalco, ki obišče vrt, neizmerno osrečuje, kar je bil tudi cilj prenove.

Fotografije: Tomaž Bavdež, Jasna Marin