Podatki kažejo, da bo zaradi globalnega segrevanja Zemlje iz leta v leto samo še bolj vroče in da poletja, ko se bo temperatura v naših krajih povzpela v bližino 40 stopinj C, ne bodo nobena redkost. To pa pomeni tudi, da bomo mrzlično iskali načine, kako se ohladiti. Že zdaj se vsako leto po svetu proda približno 100 milijonov novih klimatskih naprav, morda ravnokar o njej razmišljate tudi vi. Naše priporočilo? Izberite učinkovito, pametno in nenazadnje tudi lepo.

Prva moderna klimatska naprava je bila izdelana leta 1902 in je pihala zrak skozi reže, v katerih je krožila hladna voda. Naprava je bila velika, okorna, draga, namenjena le redkim izbrancem, ki so si lahko privoščili luksuz.

Danes je klimatska naprava mnogo bolj dostopna aparatura, ki se je tekom desetletij razvijala v vseh smereh: postala je manjša, poleg hlajenja se je naučila še greti, opremili so jo z umetno inteligenco (torej je tudi pametna), za piko na i pa je ni več treba skrivati na mestih, kamor vaš pogled ne seže, saj sta tako notranja kot zunanja enota lahko prav elegantni in v prostoru delujeta kot dekoracija.

Učinkovitost

Pri izbiri klimatske naprave naj bo odločilna njena kakovost, ki očem sicer ni vidna. To pomeni, da naprava slovi po visokih standardih zmogljivosti, zanesljivosti in varčnosti z energijo. Prednost dajte napravam z invertersko tehnologijo in, kot svetujejo pri podjetju Vitanest, z naslednjimi ključnimi funkcijami: kakovostna klima se ponaša z energijskim razredom A+++, ima časovnik, za hlajenje uporablja ekološki plin R32 ter deluje praktično neslišno. Takšno klimatsko napravo med drugim najdete tukaj.

Pamet

V drugem koraku preverite tudi inteligenco izdelka, ki ga nameravate kupiti. Kakšna je pametna klimatska naprava? V osnovi je to tista, ki vam omogoča, da jo nadzirate preko pametnega telefona ali tabličnega računalnika. Torej vam ni treba segati po daljinskem upravljalniku, da bi prilagodili moč delovanja, program, vrsto pihanja… Ko ste zdoma, za ta opravila enostavno uporabite pametno napravo in na daljavo prižgite/ugasnite/nastavite klimatsko napravo, kot želite. Bodisi, da pripravite idealno sobno temperaturo za čas, ko se vrnete domov, ali da na vroč dan ohladite prostore hišnemu ljubljenčku, ki biva z vami.

Potrebujete priporočilo za kakšen poseben model pametne klimatske naprave? Nič lažjega, nas so navdušili modeli Mitsubishi Electrics, opremljeni z brezplačnim wifi modulom za upravljanje od kjerkoli.

Lepota

Moderne klimatske naprave že zdavnaj niso več samo bele »škatle«, ampak jih lahko kupite v različnih barvah; priljubljene so rdeče, črne, različice iz nerjavečega jekla ali v imitaciji lesa. Nekatere notranje enote klimatskih naprav celo omogočajo, da jih personalizirate s sliko, ki jo izberete sami, in se tako lahko slogovno popolnoma prilagodijo vašemu interjerju. Seveda pa videz ni vse, zato morate pri nakupu klimatske naprave še vedno imeti v mislih predvsem njeno učinkovitost in zmogljivost, kar pa lahko gre z roko v roki tudi z eleganco. Preberite si zanimivosti o oblikovnem in estetskem vidiku klimatskih naprav ali pa za nasvet povprašate Vitanestove strokovnjake, ki vam bodo radi priskočili na pomoč.

Varčevanje z energijo

Za konec pa še beseda o tem, kako uporabljati klimatsko napravo, da boste istočasno imeli ohlajene prostore in za povrhu še varčevali z energijo. Slišati je nemogoče, sploh v teh vročih dneh, ko je delovaje klimatske naprave najbolj intenzivno, pa vendar se da. Poraba energije je odvisna od vremena, lokacije namestitve naprave v prostoru in zunaj, načina uporabe, lastnosti in geografske lego objekta ter izbranega klimatiziranega prostora, nenazadnje pa starost in stanje naprave. Preverite obširne nasvete o varčevanju, ki jih na tem mestu le na kratko povzemamo:  

  1. Spremljajte zunanjo temperaturo in z višanjem zunanje temperature popravite nastavljeno prostorsko temperaturo vsaj za 1 °C višje od prvotno nastavljene. Zakaj? Zato ker je delovanje in s tem upravljanje klimatske naprave oziroma želene temperature v prostoru povezano z vremenskimi razmerami. S prakticiranjem višanja želene notranje temperature skladno z višanjem zunanje temperature boste pridobili zavedanje na kakšno temperaturo je nastavljen vaš termostat. 
  2. Poletni popoldnevi so izjemno vroči, zato v toku dneva ne pozabite popraviti želeno temperaturo. Če ste na primer dopoldan termostat nastavili na 23 stopinj Celzija, popoldan nastavitev spremenite na 24 stopinj Celzija.
  3. Z mobilno aplikacijo lahko iz službe ali druge oddaljene lokacije spremljate delovanje klimatske naprave in hkrati vreme ter klimatsko napravo ugasnete, če nikogar ni v prostoru oziroma jo preklopite v varčevalno funkcijo.
  4. Zadržite klimatiziran zrak v prostorih. To pomeni, da zapirate in zastirate okna, prostore pa prezračujte zgodaj zjutraj.
  5. Klimatska naprava bo porabila manj energije, če boste redno čistili njene filtre in odstranjevali morebitne blokade zraka skozi odprtine. Čiščenje je nujno pred sezono in po njej. Poskrbite tudi za redno servisiranje naprave.
  6. Zamenjajte iztrošeno in potratno klimatsko napravo z novo. Novejši modeli so učinkovitejši in varčnejši od starejših, poleg tega uporabljajo tudi okolju prijaznejše hladilne pline.

Fotografije: Vitanest