Tehnologija močno napreduje in danes poznamo najrazličnejše hišne pomočnike, ki popolnoma spremenijo življenje. Na bolje, seveda. Nadzorujete jih preprosto s telefonom, z njimi pa povečate varnost doma in udobje bivanja. Predstavljamo vam vse od pametnih žarnic do pametnih loncev in senzorjev.

Predstavljajte si, da so vse vaše domače naprave združene v povezani dom, v katerem so vsakdanji opravki popolnoma avtomatizirani. Ko se zjutraj zbudite, iz kuhinje že slišite aparat, ki vam pripravlja dišečo kavo, termostat samodejno vključi ogrevanje ali hlajenje doma, tla pa so čista, saj je svoje delo že opravil robotski sesalnik … Tudi rolete se dvignejo samodejno, prek kamere pa lahko spremljate, kdaj vas bo obiskal poštar.

Pametni hišni dodatki lahko namesto vas postorijo celo vrsto opravil takrat, ko vi to želite, in že zdaj vam je najbrž žal, da si jih niste omislili prej. Sploh, ker so postali tudi neverjetno cenovno dostopni.

Ko kupujete pametne pomočnike, kot je inteligentni termostat, imejte v mislih predvsem to, kako jih boste med seboj povezali. Izberite izdelke, ki so kompatibilni in bodo lahko delovali usklajeno. Foto: Unsplash

Zbudite se ob imitiranem sončnem vzhodu

Z LED-sijalkami že zdaj gotovo varčujete z energijo, lahko pa storite še korak naprej in si omislite pametne sijalke. Te lahko programirate, kdaj naj se prižgejo, ugasnejo ali samo zatemnijo. Prek aplikacije lahko uravnavate moč svetlobe in barvo (na voljo imate milijone barv), pametna sijalka lahko zjutraj imitira celo sončni vzhod. Uporaba je preprosta, življenjska doba takšnih sijalk pa je tudi 20 let in več.

Foto: Pexels

Kdo je pred vrati?

Se vsakič, ko slišite hišni zvonec, sprašujete, kdo je pred vrati? Tu vam na pomoč priskoči brezžični pametni zvonec, s pomočjo katerega boste lahko hitro in preprosto preverili, kdo se zadržuje pred vašimi vhodnimi vrati. Zvonec omogoča izbiro melodije, prilagajanje glasnosti, opremljen pa je tudi z varnostno kamero za videonadzor.

Pametne naprave so tiste, ki jih lahko upravljate preko aplikacije. Združite jih lahko v povezani dom ter tudi glasovno upravljate prek aplikacij Google Asistant, Amazon Alexa, Siri in podobnih pametnih centrov. Foto: Unsplash

Vrtni lonec, ki se zaliva sam

Če vam je pomembna kakovost hrane, ki jo jeste in kuhate, vendar nimate vrta, kjer bi jo lahko gojili, si lahko omislite avtonomni pametni sadilnik. Po domače povedano gre za inteligenten lonec z LED-osvetlitvijo, ki pospešuje rast posajenih rastlin in ima samozalivalni sistemom. Pametni cvetlični lonec je kompaktna, tiha, učinkovita in ekonomična rešitev za gojenje zelišč, užitnega cvetja ter majhnih vrst sadja in zelenjave doma vse leto – in to brez napora. 

Foto: Harvey Norman

Digitalni foto okvir

Za tiste, ki radi obujate spomine ob fotografijah, nimate pa časa za listanje debelih albumov, je tu odlična in pametna rešitev. Z digitalnim foto okvirjem lahko poskrbite za popoln ambient v vašem domu in se spomnite preteklih prijetnih dogodkov. Na zaslon digitalnega okvirja lahko predvajate vaše najljubše fotografije in videoposnetke v različnih formatih, prav tako pa se lahko okvir brezžično povezuje s pametnimi napravami prek aplikacije. Napaja se z elektriko, lahko ga postavite tako na mizo kot na steno, omogoča pa tudi, da nastavite časovnik za vklop in izklop.

Foto: Harvey Norman

Senzor razbitega stekla

Pametni aparati in dodatki so namenjeni predvsem drobnim užitkom in olajšanju fizičnega dela, lahko pa so tudi varnostnik vašega doma. Takšni so gotovo različni senzorji, na primer za ugotavljanje izliva vode, prisotnosti ogljikovega monoksida v zraku ali pa senzor razbitega stekla. Ta vam na pametni telefon sporoči, ko se v vašem domu razbije steklo, kar je lahko znak vloma v stanovanje ali hišo. Senzor lahko povežete tudi z alarmom, ki se aktivira ob razbitju stekla, oziroma z zunanjimi kamerami, ki začnejo snemati dogajanje po aktivaciji senzorja.

Foto: Pixabay

Pametna vtičnica

Ne nazadnje lahko svoj dom povežete tudi s pametnimi vtičnicami. Te vam omogočijo, da svoje gospodinjske aparate upravljate od koder koli, kjer se lahko povežete z internetom. Konfigurirajte lastne samodejne nastavitve – nastavite lahko, da se luči prižgejo, preden se vrnete iz službe, prav tako vam ni več treba skrbeti, ali ste nekaj pozabili izklopiti, ko ste odšli od doma. Z aplikacijo in pomočjo pametnih vtičnic lahko kadarkoli izklopite luči in naprave ter zmanjšate porabo električne energije.

Foto: Unsplash

V trgovinah Harvey Norman so vam poleg vseh naštetih pametnih pripomočkov, ki jih lahko združite v povezani dom, na voljo še številne druge naprave. Njihovo celotno ponudbo pametnih izdelkov pa najdete tudi na spletu.

Sponzorirana vsebina