V Čedadu, mestu tik ob slovensko-italijanski meji, stoji srednjeveška hiša iz leta 1300. Tekom stoletij so jo dograjevali in povečevali na današnjih 260 kvadratnih metrov, zaradi častitljive starosti pa je bila deležna tudi mnogo obnov. A hiša zaradi tega ni izgubila svojega srca, še vedno ohranja zgodovinske elemente, vključno s srednjeveškimi stebri na vrtu.

Kamnita hiša, ki se dviga nad reko Nadižo, je bila prvotno zgrajena za bivanje vojakov, ki so varovali mesto. Šele kasneje je bila preurejena v stanovanjsko in skrbno obnovljena, zadnja temeljita obnova je bila zelo spoštljivo do kulturne in arhitekturne dediščine opravljena leta 2012.

Danes objekt obsega štiri nadstropja (pritličje, prvo in drugo nadstropje ter mansardo) in je preurejen v B&B s štirimi dvoposteljnimi sobami z lastno kopalnico ter zajtrkovalnico. Opremljen je z mnogo dragocenega in originalnega pohištva, kaminom, ima celo intimni, 31 kvadratnih metrov velik vrt, na katerem so ohranjeni štirje podporni stebri.

V srednjeveški hiši, ki je trenutno na voljo za nakup, lahko prenočite, ko se odpravite na izlet v sosednjo Italijo in pohajkovanje po Čedadu. Mesto pod Unescovo zaščito vas bo – tako kot predstavljena hiša – s svojo bogato zgodovino zagotovo navdušilo.

Fotografije: Maja Vrtovec