Načrtujete kosilo na terasi, vendar oblaki kažejo na dež? Ali pa je sonce premočno ravno takrat, ko bi na vrtnem ležalniku radi malce zadremali? V obeh primerih je tu za vas bioklimatska pergola, ki je odlična rešitev za senčenje in zaščito zunanjih površin. Njena največja prednost pred drugimi senčili so premične lamele, ki zagotavljajo užitek na prostem v vseh letnih časih in v vseh vremenskih razmerah.

Desetletja nazaj je lesena pergola veljala za tipičen element mediteranske gradnje, danes pa je zaradi praktičnosti in funkcije podaljšanja dnevne sobe na prosto priljubljen zunanji element v vseh podnebjih. Še več! Sodobne tehnologije in materiali, ki so odporni na veter, dež in sneg, so omogočili velikanski napredek pri izdelavi pergol, njihov vrhunec pa je nedvomno bioklimatska pergola. Ta je po zasnovi in obliki podobna vsem običajnim lesenim pergolam, s to razliko, da je narejena iz aluminijaste konstrukcije, odporne na UV žarke, vlago in sol ter ima zelo napredne stropne lamele, ki se prilagajajo glede na vremenske razmere in se na vašo željo obračajo pod različnimi koti. Z njihovim obračanjem lahko dosežete dodatno zračenje ali soncu preprečite direktno sijanje v vaš zunanji dnevni prostor. V spomladanskih in jesenskih dneh si lahko z odprtimi lamelami zagotovite dodatno svetlobo, medtem ko v deževnih dneh predstavljajo zaprte lamele dodatno streho, ki zadrži dežne kaplje, urejen pa je tudi odtok vode v notranjosti konstrukcije.

Pri Senčilih Medle dobite tudi dodatke za pergolo, denimo komarnike, screene in stekleno steno

Omogoča nadgradnjo

Prednosti bioklimatskih pergol pred običajnimi pa se tu še ne končajo. Konstrukcija pergole mogoča tudi številne nadgradnje, tako jo lahko opremite z dodatki, kot so:

– Bioklimatsko pergolo lahko z vseh strani zaprete z različnimi senčili in komarniki. V vročih dneh lahko s screeni istočasno senčite in zračite prostor. S komarniki si zagotovite zaščito pred številnimi vrstami insektov, ki lahko pokvarijo še tako prijetno poletno sedenje na prostem. V hladnejših mesecih pa jo lahko zaprete s steklenimi stenami, da lahko kljub slabemu vremenu še naprej uživate na prostem. Preprečujejo tudi pronicanje dežja in hkrati ohranjajo razgled na zunanjost.

– Z uporabo daljinskega upravljalnika lahko brez dodatnega napora poskrbite za obračanje lamel glede na vremenske razmere, saj so bioklimatske pergole motorizirane.

– Za dodatno svetlobo ob večerih in poznemu branju na vrtu so v okvirju konstrukcije dodane LED luči, po vašem naročilu pa se lahko njihovo število tudi poveča.

– Da pozimi pergole ne poškoduje sneg, pa jo lahko nadgradite tudi  z grelci v lamelah, ki ogrevajo prostor pod pergolo, hkrati pa topijo sneg, ki se na njej nabira.

Različne možnosti postavitve

S svojim lahkotnim in minimalističnim izgledom daje bioklimatska pergola veliko ustvarjalne svobode, saj se jo lahko prilagodi kateremu koli objektu. Pergola lahko stoji samostojno, lahko je brez stebrov kot del objekta ali pa stoji ob objektu s samo enim, dvema ali tremi stebri. Konstrukcija je na voljo v 56 barvnih odtenkih, zato jo lahko brez težav prilagodite svojemu okusu in spojite z okolico, v kateri bo postavljena. Poglejmo podrobneje dve tipični možnosti postavitve:

Pergola, pritrjena na steno, je primerna za vse velike odprte površine, kot so vrtovi, hkrati pa lahko izkoristi površino manjših teras in celo balkonov. S svojo streho in dodatnimi senčili varuje prostore pred soncem, vetrom in dežjem, če ji dodate steklene stene, pa postane zunanji vrt, kjer ste lahko na varnem v deževnem in hladnejšem obdobju. Predvsem vam pa pergola, pritrjena na steno, omogoča neposredeno prehajanje iz notranjih v zunanje prostore ter zmanjša porabo energije za prezračevanje, ogrevanje in omeji nepotrebno svetlobo bližnjih razsvetljav.

Samostoječa bioklimatska pergola je po drugi strani umaknjena od hiše in zato priročna rešitev za ustvarjanje poletne kuhinje na prostem, za postavitev ob zasebnih bazenih, v zdraviliščih in restavracijah. Zaradi lahke konstrukcije pergolo lahko tudi prestavljate, ali pa modularno sestavite več pergol skupaj in z njimi pokrijete večje površine.

Za pergolo ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Pri tisti, vpeti v objekt, pa morate pred montažo poskrbeti za ustrezne stenske in talne nosilce ter za odvod vode.

Kam po bioklimatsko pergolo?

Bioklimatske pergole je v Slovenijo med prvimi pripeljalo družinsko podjetje Senčila Medle. Zato so pravi naslov za vse nasvete in vprašanja glede tovrstnih pergol, in sicer se oglasite v njihovih razstavnih salonih v Ljubljani, Novem mestu ali partnerskem salonu v Murski Soboti. Ob nakupu pergole vam nudijo montažo, ki jo opravijo že v enem dnevu, naknadno pa strokovnjakom iz Senčil Medle lahko prepustite tudi vzdrževanje pergole.

Več: www.sencila-medle.si

Sponzorirana vsebina