Ali obstaja kaj lepšega od počitka na balkonu ali vrtu? Če iščete novo pohištvo, ste gotovo v dilemi, katero je primerno za vaš balkon oz. vrt: kateri materiali so najbolj praktični, katero cvetje zasaditi ... Odgovore na ta in podobna vprašanja smo pripravili v sodelovanju s strokovnjaki iz trgovskega centra Obi.

Zunanje ureditve so prostori zabave, sprostitve in druženja, ki pomembno vplivajo na naše počutje. Balkon in terasa hiše na Rakitni, ki smo jo obiskali, sta opremljena z vrtnim pohištvom in lončnicami. Za nasvete pri opremi različnih sproščujočih zunanjih kotičkov je stiliskta Valentina Vovk sodelovala s storkovnjaki iz trgovskega centra OBI.

Kaj upoštevati pri izbiri vrtnega pohištva?

Pri izbiri vrtnega pohištva moramo upoštevati najprej velikost terase ali vrta, izbrati ustrezen material, ki bo kljuboval spremenljivemu vremenu (najprimernejši so umetni ratan, les in kovina …), nato pa še pomisliti na svoje dejanske potrebe – vrtne garniture so namreč lahko namenjene oddihu ob kavi, kulinaričnemu užitku ob večjih družinskih obrokih ali pa počitku. Raznolike vrtne garniture z nasveti za nakup si lahko pogledate v OBI-jevem spletnem vodniku za ureditev vrta. 

Vhodno teraso hiše na Rakitni krasi štiridelen komplet vrtnega pohištva Murcia (899,99 €), ob straneh pa jo zamejujejo lončnice v visokih koritih: na levi čudovita cipresa v kvadratnem loncu višine 60 cm (cena zasaditve in okrasne posode skupaj 140,92 €) ter japonska trdoleska v okroglem loncu višine 43,5 cm (65,98 €) na desni.
Kako vrtno pohištvo pripraviti na zimo?

Pomembno je tudi že v naprej premisliti o zimskem shranjevanju vrtnega pohištva. Tisti z manj prostora boste bolj zadovoljni z zložljivim ali nakladalnim pohištvom; večje kose pohištva pa lahko ogrnete s pregrinjali za zimsko shranjevanje. Vseeno poskrbimo, da bo naše vrtno pohištvo pozimi na suhem, da se izognemu plesnenju in morebitnemu gnitju – pred shranjevanjem ga tudi dodobra posušimo. Pomembno je še, da kupimo snemljive in pralne prevleke za stole, saj bodo le tako ohranjale lep izgled na dolgi rok.

Zavito teraso je stilistka nadaljevala v kotiček za počitek in popoldansko kavico: viseči naslanjač Kuba (249,99 €) kraljuje kompoziciji, vlogo kavne mizice pa opravlja kar manjši servirni pladenj (34,99 €). Tudi tu najdemo već rastlin v loncih: javor v okroglem loncu višine 41 cm (cena zasaditve in lonca skupaj 90,98 €), okrasno travo v loncu višine 36 cm (71,95 €) in citruse v dveh loncih iz terakote.
Katera čistila so primerna za vrtno pohištvo?

Čistočo vrtnega pohištva redno vzdržujemo z blagimi gospodinjskimi čistili: dovolj bo že nežen detergent, ki ga nato speremo. Pohištvo po čiščenju dobro posušimo. Les bo morda zahteval malo več naše pozornosti, saj ga bo nekajkrat v njegovi življenjski dobi potrebno zbrusiti (da odstranimo trdovratne madeže na površini) in naoljiti. 

Kako navidezno skrajšati dolg balkon?

Slovenska grajena krajina je polna dolgih balkonov: od tipičnih gankov pa do dolgih funkcionalnih balkonov, značilnih za socialistično gradnjo. Takšni balkoni so po navadi zaradi svoje ozkosti nepraktični, zato je dobro razmisliti o njihovi pregraditvi ali navidezni skrajšavi. To lahko storimo z lepo cvetlično zasaditvijo. Izberemo cvetlice, primerne legi balkona. Pri izbiri vam bo pomagal OBI-jev spletni vodnik ali eden od njihovih strokovnjakov v številnih trgovskih centrih po Sloveniji.

Balkon je stilistka opremila s pelargonijami Zonale (1,99 €/kos) in koriti z rezervoarjem za vodno zalogo (17,99 € za 100 cm oziroma 11,99 € za 70 cm). Balkon je dodatno zasenčila s senčnikom za balkon (39,99 €).

Za bujno cvetje in lep izgled je potrebno redno zalivati zunanje cvetlice oziroma investirati v koristo z zalogovnikom, ki podaljša čas med zalivanji.

Kako pravilno izbrati rastline za posamezne zasaditve?

V OBI-ju nudijo pestro izbiro različnih rastlin, a pozor – nekatere so balkonske, druge gredne, tretje pa lahko sadimo tako v korita kot na vrtove. Pri izbiri podite pozorni tudi na njihovo barvno usklajenost in na usklajenost z okolico –  s fasado, z vrtnim pohištvom ipd. Klasične zasaditve lahko dopolnite še z mediteranskimi rastlinami, dišavnicami, začimbnicami, drevesi, grmovnicami … V OBI-ju boste našli vse od naštetega.

Kako izberemo primerno cvetlično korito?

Cvetlično korito mora najprej biti prave velikosti za zasaditev, ki smo si jo zamislili. Nekatere rastline bodo potrebovale več substrata, druge manj, nekatere imajo zelo površinske korenine, spet drugim pa korenine poženejo globoko. Pred nakupom korita se tako najprej posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval o primerni velikosti. Nato je na vrsti izbira barve in materiala: izberite lonec, ki se bo skladal z vrtno opremo, fasado in teraso, a pazite, da ne bo pretežek. Pri loncih je pomembno, da jih je mogoče premikati, saj boste le tako lahko rastlini zagotovili optimalne pogoje skozi celo leto, pozimi pa lonec pospravili pod streho. Da lonec ne bi bil pretežek, dno napolnite z lažjim ganulatom, nato dodajte substrat, na vrhu pa potresite lahko okrasno lubje. 

Vhod krasi pet lončnic v petih različnih okrasnih posodah: hortenzijja v kvadratnem cvetličnem loncu višine 50 cm (cena zasaditve z okrasno posodo vred 59,97 €), trdoleska v loncu, visokem 70 cm (90,94 €) ter tri majše rastline v okrasnih posodah.
Kako pripraviti popoln žar kotiček?

Prva je seveda izbrira žara: pristaši pečenja na žerjavici bodo izbrali žar na oglje, tisti, ki jim enako dobro diši čevapčič, pečen na plinu, pa bodo posegli po plinskem žaru. Priprava hrane na ogljenem žaru je malenkost bolj zamudna, pa tudi vzdrževanje je težje – je pa zato užitek toliko večji. Plinski žari pa imajo lahko vgrajen še plinski gorilnik, ki nam omogoča celo kuho na prostem: na njem lahko tako celo skuhamo testenine ali pripravimo zelenjavno juho.

Stilistka Valentina Vovk je na prazni trati ustvarila dinamičen kotiček za peko na žaru, ki jo sestavljajo izvlečna miza Föhr (399,99 €) in šest stolov iz kolekcije Louisville (naslanjač, 139,99 €, stol, 59,99 €). Pokriva jih senčnik premera 3 m (159,99 €).  Izbran je bil plinski žar Jamestown s tremi ločenimi gorilniki iz nerjavečega jekla (249,99 €), kompozicijo pa dopolnjujeta še dva ležalnika Sanibel (89,99 €) in servirni voziček (99,99 €). 

Nato potrebujemo dobro senco, da kuharja in gostov ne opeče močno popoldansko sonce. Najbolj klasična izbira so zložljivi senčniki s sredinskim ali stranskim drogom, kupci pa vse bolj posegajo tudi po jadrih, markizah, tendah, celo paviljonih.

Končno pa ustvarimo še primeren jedilni kotiček: potrebovali bomo mizo z jedilno površino, primerno za redno vzdrežvanje in stole, ki naj se skladajo z ostalim vrtnim pohištvom. 

Katere užitne rastline lahko sadimo v cvetlične lonce?

Za saditev v majhne lonce so najprimernejša zelišča in dišavnice. Ob kotičku za žar pripravimo mešanico za peko: rožmarin, baziliko, timijan, materino dušico … Posadimo pa lahko tudi majhne paradižnike in paprike, pa tudi jajčevce, ki ostanejo nizki, bujni in košati.

Stroškovnik

Vas zanima še več o zunanjih ambientih hiše na Rakitni? Za vas smo prirpavili stroškovnik opreme vsakega izmed tematsko ločenih kotičkov. Ogledate si ga lahko na povezavi.

Še več informacij pa dobite na obi.si oziroma v eni izmed OBI-jevih trgovskih centrov.