Ko je na voljo stanovanje nadstandardne kvadrature, se naenkrat zdi, da je možno vse, in hkrati nič. Ko se začne načrtovanje, so namreč velike sanje soočene z velikimi stroški; na videz nepregledno površino pa je včasih težko funkcionalno osmisliti.

Studio Autori so v Beogradu nedavno dokončali enega takšnih projektov. V mansardi večstanovanjske stavbe v Dedinjah, ki je merila kar 230 kvadratnih metrov, so prevzeli nalogo opreme stanovanja. Ustvarili so stanovanje, ki je ravno pravšnje: ne prerazkošno in ne prenatrpano, niti hladno ali sterilno, temveč estetsko in dobro izkoriščeno; povezano s svojo podstrešno naravo, a hkrati odprto na mesto.

S tem, ko so stanovanju skoraj po vsem obodu odprli pogled na zelenje in urbani horizont, so iz (prej značilno introvertirane) podstrehe ustvarili penthouse z neponovljivim razgledom. Nato so znotraj arhitekture podstrehe izdelali lastno arhitekturno školjko – nov stekleni ovoj, novi spuščeni stop, nove predelne stene … – in stanovanje v grobem ločili na dva dela: dnevni in spalni del.

Pa začnimo na začetku: odprt tloris bivalnega prostora v sebi združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kuhinja je od celote nekoliko oddvojena s kuhinjskim otokom in kaminom (dimnik je, kako elegantno, oblečen v ogledala). Ogromna zofa je postavljena pred modro obarvano steno, ki daje pravi kontrast sicer črno-beli školjki: belim stenam, tlom, stropu ter monokromatskemu pohištvu. Prav posebno piko na i stanovanju dajo lesene mreže, ki prekrivajo del spuščenega stropa. Ne le, da zanimiv dizajn v lesu razbije monotonost stropa; z vgrajenimi svetili ponoči na stenah ustvarja zanimivo igro svetlobe in senc.

S celotne dnevne sobe se ponuja dostop na razkošno teraso s pogledom na z zelenjem obraščen mestni horizont.

Za leseno steno, ki ločuje javni in zasebni del stanovanja, se skrivajo domača pisarna (arhitekti so zanjo zasnovali tudi elegantno pisalno mizo), spalnica, kopalnica in velik spalni ensuite z garderobo, kopalnico in lastno teraso. Tudi tu – tako kot v dnevni sobi – so uporabljeni večinoma modri odtenki, ki pa jih dopolnjujejo nekoliko mehkejši naravni toni lesa, kamna, tekstila in dekoracije.

Tako tudi na 230 m2 stanovanje ne deluje nepregledno, ali hladno. Ne, deluje udobno, zračno in prijetno za bivanje. Zadržana notranja oprema pa dovoli, da zasije arhitektura – ne le arhitektura podstrehe, pač pa predvsem arhitektura Beograda, ki kot magnet vleče naš pogled iz stanovanja na horizont.

Interier: Studio Autori

Fotografije: Relja Ivanić