Iz Dolenje vasi pri Cerknici prihaja rokodelec in umetnik Ivan Najger, ki ustvarja nadvse zanimive in uporabne izdelke nenavadnih oblik. V osrčju notranjskih gozdov skrbno izbere korenine in veje, ki po zaslugi njegove ustvarjalnosti in spretnosti postanejo dobrodošel dodatek slovenskih domov.

Ivan Najger je z lesom povezan že skoraj pol stoletja, kot pove sam, kar vse življenje. »Z lesom se ukvarjam že celo življenje. Že ko sem bil otrok, je mama nosila domov čudne korenine in kose lesa ter jih postavljala med svoje rože na vrtu. Tako sem se zaljubil tudi sam,« pove lesar, umetnik in rokodelec iz Dolenje vasi.

Prvi izdelek izpod njegovih rok je bila kitara, ki jo je izdelal, ko mu je bilo trinajst let. Ker pa je zmanjkalo denarja za strune, le ta ni nikoli zabrenkala. Že kot otrok je s seboj vedno nosil pipec, ki mu je omogočal, da je na lesenih kosih izražal svojo ustvarjalnost. S šolanjem na poklicni mizarski šoli je svoje znanje o lesu le še izpopolnil, kar mu je omogočilo, da se je zaposlil v lesni industriji. Na tem področju je preživel ves delavni staž, z upokojitvijo pa njegova ljubezen do rokovanja z lesom ni uplahnila.

Še dandanes veliko časa preživi v notranjskih gozdovih, kjer išče zanimive kose lesa, korenine in veje. Kar mu pade v oči, vzame s seboj domov, v domači delavnici pa njegova ustvarjalnost in znanje resnično prideta do izraza.

»Sedaj se z lesom ukvarjam predvsem ljubiteljsko. Izdelujem skulpture in uporabne izdelke. Vsi izdelki so unikatni in iz različnih vrst lesa,« pojasni Ivan. Lesene skulpture nastajajo iz kosov privlačnega lesa, ki jih rokodelec subtilno izlušči in jim vdahne novo življenje. Med uporabnimi izdelki pa najdete pladnje, sklede in ostale izdelke nenavadnih oblik, ki zaradi svoje edinstvenosti hitro privabijo pozornost.

»Proces izdelave je ročen, za kar so potrebne posebne ročne spretnosti pa tudi posebna orodja. Obdelovanec obdeluje izdelek toliko časa, dokler ni dokončno končan,« je prepričan. 

Pri svojem delu je tesno povezan z naravo, ki je njegova ustvarjalska muza. »Navdih je v naravi, svoje znanje in delo črpam iz narave. Narava je najboljša učiteljica,« je prepričan ustvarjalec, ki živi za sodobne standarde dokaj nenavadno življenje. Hladilnika namreč ne uporablja, prav tako ne televizorja. Svoje pridelke z vrta pusti rasti, dokler rastejo, nato pa jih shrani v hladnem prostoru v hiši, kjer počakajo do uporabe.

S svojim razmišljanjem je Ivan navdušil marsikoga, svojo vizijo in znanje pa s pomočjo izdelkov deli tudi na razstavah in delavnicah. Doslej je na številnih razstavah predstavil pravljične podobe mitoloških in gozdnih bitij, vodi pa tudi restavratorske delavnice, kjer obiskovalce seznanja z osnovami restavriranja.

Fotografije: Ljubo Vukelič