Prihajajo dnevi, ko niti hladna pijača niti zastiranje oken z roletami ne bo pregnalo vročine. Temperature se leto za letom vztrajno bližajo rekordom in v stavbah, izpostavljenih soncu, je za mnoge nevzdržno. Na pomoč takrat priskoči klimatska naprava, ki pa jo je treba primerno vzdrževati, da ne povzroči več težav kot koristi. Poglejmo 5 najnujnejših opravil, ki jih na klimatski napravi pred poletno sezono lahko postorite kar sami.

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 je pokazala, da v Sloveniji klimatsko napravo uporablja približno 1/3 gospodinjstev, število pa se je od leta 2015 do 2017 povečalo za ¼. Večinoma jo vklopimo, ko zunanja temperatura preseže 28 stopinj C, kar pa se utegne glede na napovedi meteorologov letos zgoditi že kaj kmalu.

Je vaša klimatska naprava že pripravljena za hladilno sezono? Če še ni, to čim prej popravite, kajti nevzdrževanje klime ima lahko kup negativnih posledic: povečano porabo energije, povečanje emisij onesnaženih delcev v zraku, krajšanje življenjske dobe naprave in celo zdravstvene težave, kot so migrene in draženje sluznic. Sami lahko postorite naslednje:

Priprava

Klimatsko napravo pred čiščenjem in manjšimi vzdrževalnimi deli izključite iz elektrike. Pripravite si tudi druge pripomočke, kot so sesalnik, topla milnica, gobica, krpa, izvijač, klešče in podobno.  

Očistite zunanjo enoto

Preverite stanje zunanje enote, ki je zadolžena za pošiljanje svežega zraka v prostor in odvajanje odpadnega zraka iz njega. Ker je nameščena na zunanjem delu stavbe, se hitro zapraši, v zaščitno mrežo se lahko ujamejo drevesni listi in podobni leteči delci, ki jih odstranite. Ohišje enote lahko tudi pomijete. Vsa ostala dela s čiščenjem zunanje enote pa raje prepustite strokovnjakom, ki jih najdete tukaj.

Sprednja plošča

Po čiščenju zunanje enote se premaknite k notranji. S čisto in temeljito ožeto krpo očistite sprednjo ploščo, pri tem pazite, da ne poškodujete tipal senzorjev za gibanje (v kolikor jih klimatska naprava ima). Pri mnogih modelih sprednjo ploščo lahko odstranite in jo očistite pod tekočo vodo.

Lopute

Prva tako očistite tudi lopute oziroma mehanizem za usmerjanje zraka. To opravite previdno, da lopute ne poškodujete ali ukrivite. Preden klimo znova prižgete, morajo biti lopute osušene.

Vitanest priporoča pregledovanje, čiščenje in vzdrževanje klimatske naprave vsako pomlad.

Filtri

Najpomembnejše, kar lahko pri vzdrževanju klimatske naprave naredite sami, pa je pregled pretočnosti cevi odvoda kondenzata ter čiščenje filtrov. Te je odvisno od modela potrebno zamenjati ali pa sprati s toplo vodo. Običajno sta filtra dva, in sicer v plastičnem okvirju. Lahko ju snamete in očistite, zatem pa posušite na zraku (vendar nikakor ne na neposredni sončni svetlobi).

Če vaša klima potrebuje zahtevnejši poseg oziroma redni servis, pa se seveda obrnite na strokovnjake iz družinskega podjetja Vitanest, kjer so specializirani za klimatske naprave Mitshubishi Electric. Za dodatne informacije lahko brezplačno pokličete telefonsko številko 080 1959.

Več o pripravi klimatske naprave na hladilno sezono si preberite tukaj.