»Smo nomadska družina,« pravi nekdanji košarkar Jaka Lakovič, ki trenutno deluje kot trener na španskem otoku Gran Canaria. Že kot igralec se je veliko selil, vedno pa so ga poleg družine na različne konce sveta spremljali tudi najljubši kosi pohištva, luči in slike. A pravi pristan družine Lakovič bo vedno Ljubljana, tudi zato so si nasproti hiše Jakovih staršev postavili svoj »srčni« dom.

Hiša košarkarskega trenerja Jake Lakoviča je preprosta, ampak markantna. Prostorna in tudi pametna, da jo lahko družina upravlja kar na daljavo. Preden so se odločili zanjo, pa so vendarle malo oklevali, čeprav so našli odlično lokacijo v ulici, kjer živijo tudi Jakovi starši.

»Res je. Malenkost smo oklevali, ker smo kot družina bolj nomadi, veliko potujemo, veliko smo zunaj Slovenije. Najprej smo iskali stanovanje v središču Ljubljane, šele nato smo se le odločili za parcelo in gradnjo doma,« začne Jaka pogovor z Ambienti.

Osnovne želje in zamisli so bile po besedah njegove žene Helene vsaj tri otroške sobe. »Ker sama nisem iz Slovenije in me bo moja družine verjetno pogosto obiskovala, smo potrebovali še prostor za goste. Ker imava zelo aktivne otroke, za katere želiva, da so čim več na svežem zraku, pa sva želela tudi velik zunanji prostor.«

Odlična umestitev hiše v prostor

Pri gradnji jima je veliko pomagal Jakov oče Darko, saj so v tistem obdobju živeli v Nemčiji. Oče je nadziral vse faze gradnje, bil na gradbišču prisoten vsak dan in imel pod nadzorom tudi vse račune, vse finance. »Brez njegove pomoči bi bil ta projekt zelo zahteven,« prizna Jaka, ki tudi pove, da mu je načrte za hišo narisal družinski prijatelj in arhitekt Srečko Kreitmayer. Objekt je orientiral tako, da je v vseh letnih časih bivanje v njem prijetno. Čeprav je obrnjen na jug, poleti sonce v nobenem delu dnevu ne pregreva notranjosti, medtem ko pozimi obsije tudi interier. Nasprotno pa so na severno stran hiše umestili letno kuhinjo, ki je v vročem delu leta zaščitena s senco.

Največji del pritličja zavzema odprt prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kuhinja z otokom je temnih barv, čeprav so se sprva spogledovali s svetlejšimi odtenki. Po tleh je položen parket, saj radi hodijo bosi, velik Helenin vpliv pa je zaznati pri izboru keramike, ki je hidravlična. »Gre za staro vrsto španske keramike, še vedno zelo prisotne v starih zgradbah. Mi smo našli moderno hidravlično keramiko in jo vključili v skoraj vse kopalnice, razen v najino ne. Ta je bolj elegantna, s klasično keramiko.«

Toplotna črpalka skrbi za bivalno udobje

Jaka pa je najbolj ponosen na dejstvo, da je hiša pametna, da lahko prezračevanje, senčila ter ogrevanje in hlajenje upravljajo na daljavo. Ker so veliko odsotni, so poskrbeli, da se hiša pozimi ogreva s toplotno črpalko, ki jo lahko nadzorujejo s pametnim telefonom in jim omogoča varčnost pri stroških.

»Ker je lokacija hiše na gosto poseljenem delu Ljubljane, so se na začetku sodelavci v tehničnem oddelku soočili z dokaj zahtevnim projektom. V gosto naseljenem delu je vedno treba pogledati, kakšni so pogoji za izrabljanje geotermalne energije,« pove Tomaž Bizjak, direktor podjetja Vaillant, ki je družini uresničilo želje po modernem, varčnem ogrevalnem sistemu in hkrati po maksimalnem udobju za stanovalce.

»Na koncu je bila sprejeta odločitev, da je toplotna črpalka zemlja – voda optimalna izbira, kar je tudi nam in projektantu precej olajšalo delo. Sistem zemlja – voda je eden od energetsko najbolj učinkovitih sistemov. To pomeni, da je toplotna črpalka priklopljena na zemeljski vertikalni kolektor, ki mu po domače rečemo tudi geosonda. Geosonda v času kurilne sezone črpa slanico oziroma glikol. Ta glikol veže temperaturo zemlje nase. Pomembno pri tej tehnologiji pa je, da je temperatura, ki jo glikol veže nase, konstantna čez vse leto. Tudi takrat, ko je zunaj ekstremno hladno.«

Z geotermalnim sistemom so stroški ogrevanja in hlajenja v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi nižji vse do 70 odstotkov, postopek vgradnje pa zelo hiter. Najprej se opravijo vrtalna dela, nato se vgradi geosonda, sledijo spremljevalna zemeljska dela, postavitev razdelivcev in povezava do objekta in kotlovnice ter priključitev na sistem, ki se ga lahko upravlja tudi na daljavo.

»Zaradi narave dela investitorja, dinamičnega življenjskega sloga in posledično daljših odsotnosti je bilo to zelo pomembno. Poskrbeli smo, da lahko Jaka kjerkoli in kadarkoli uravnava vse svoje parametre ogrevanja in hlajenja z brezplačno Vaillantovo aplikacijo myVaillant. Ko se družina po koncu sezone vrne domov, je hiša prijazna in udobna,« dodaja Bizjak.

Apartma za goste in vrt, ki je preprost za vzdrževanje

Ker pa Lakovičevi redkokdaj pridejo domov sami, saj imajo prijatelje od vsepovsod, so zanje izdelali poseben apartma, ki ni del hiše. Je nekoliko odmaknjen od nje, zato lahko gostje  v njem prespijo celo takrat, ko lastnikov ni.

Tako hišo kot apartma pa obkroža urejen vrt, ki ga je načrtoval Tomaž Bavdež, seveda z mislijo, da bo čim bolj preprost za vzdrževanje. »Naše zahteve so bile rastline, s katerimi ni veliko dela. Nam je bila všeč predvsem sivka. Trava je vedno urejena s pomočjo robotske kosilnice, tako da je okolica lahko tudi vedno lepa brez truda,« povesta lastnika, ki bi z družino rada še več časa preživela v Ljubljani.

»Res je, da smo zaradi Jakove službe trenutno nekakšni nomadi. Jaz prihajam iz Barcelone, zato imamo dom tudi tam, trenutno živimo v hiši na Gran Canarii in pa tu v Ljubljani. Vendar od vseh treh domov, le tega v Ljubljani smatramo za naš pravi dom. Ne le zaradi same hiše, ampak ker stoji v ulici, kjer je odraščal Jaka. Obkrožajo nas družina, prijatelji in sosedje, ki so najboljši del te hiše,« pa sklene Helena.

  • Arhitektura: Studio Kreitmayer
  • Zunanja ureditev: Tomaž Bavdež
  • Ogrevanje in hlajenje: Vaillant Slovenija

Fotografije: Ambienti