Golf je šport, ki je tako očaral kraljevo družino Karađorđevićev, da so leta 1937 sprožili ureditev prvega golf igrišča na Bledu, kjer so si tudi kdaj pa kdaj sneli krone in si odpočili, srkajoč blagodejno blejsko klimo. Ob igrišču so postavili prestižno vilo, poimenovano Kraljeva hiša, ki je bila pred kratkim celovito prenovljena.

Kraljeva hiša se nahaja na največjem in najstarejšem golf igrišču v Sloveniji, ki je še danes med najbolj priljubljenimi v Evropi. Na vstopni točki golf igrišča stoji centralna vila oziroma klubska hiša, zgrajena po načrtih arhitekta Franca Kugliča. Zasnovana je kot velik in razkošen kmečki dvor v tipičnem gorenjskem stilu.

Kraljeva hiša ob izgradnji, 1938

Prvotni blišč Kraljeve hiše ni trajal dolgo. Po koncu II. svetovne vojne je objekt postal dom trinajstim družinam, ki so tu prebivale do leta 1972, ko so novi lastniki oživeli golfsko in klubsko življenje. Hiša je bila po tem še neposrečeno prizidana in vse do leta 2016, ko se je pričela njena celovita prenova, ni več dosegla nekdanjega prestiža.

Kraljeva hiša tik pred prenovo

Restavrirana stavba z glamuroznim interierjem

Za kompleksno prenovo so stali arhitekti iz pisarne SADAR+VUGA, ki so si novo Kraljevo hišo zamislili kot prostor druženja z vrhunsko kulinarično izkušnjo in vsem udobjem sodobne klubske hiše.

Glavne smernice prenove je bilo povrniti zgradbi njen prvotni sijaj: izpostaviti mogočno alpsko arhitekturo v kombinaciji kamna in lesa, ohraniti vse izvirne freske in štukature – posebna je predvsem okrogla freska v lounge-u z angeli, ki vihtijo golf palice, delo akademskega slikarja Gabrijela Stupice – ter hkrati ustvariti sodobno klubsko hišo, ki lahko gosti ne le golf navdušence, temveč vse, ki na Bledu iščejo vrhunsko turistično izkušnjo.

Paviljonski prizidek z restavracijo ponuja spektakularne razglede na Alpe, Blejski grad in golf igrišče.

Kraljeva hiša je zasnovana kot zelo razgiban prostor, gostom ponuja mnoštvo interjerjev, katere je prebudila prav prenova: v spodnjem pritličju najdemo sprejemne in garderobne prostore, v pritličju družabne prostore, v zgornjih dveh etažah pa deset hotelskih sob, vsako s svojo tematiko in motiviko. Vseeno je treba posebej izpostaviti eleganten zastekljen paviljon, kjer se nahaja restavracija. Tukaj se gostom pogled nemoteno ustavi na zeleni okolici prežeti z mirom, obenem pa ponuja tudi spektakularne razglede na najvišje slovenske vrhove kot tudi na Blejski grad.

Pri opremi so kombinirali tradicionalne gorenjske motive, po meri izdelano sodobno opremo ter vintage kose pohištva, prinešene z vseh vetrov. “Lastnica je imela zelo jasno vizijo, saj je velika ljubiteljica in zbirateljica umetnin. Dosti pohištvenih kosov je kupila sama ob obiskih evropskih prestolnic, nekaj kosov pa je iz slovenskih antikvariatov. Gorenjski motivi pa se kažejo v mizarski opremi, z izrezljanimi vrati vgradnih omar,” pojasni arhitektka Vita Grmovšek.

Razsvetljena hiša

Ker je hiša pod zaščito spomeniškega varstva, je bilo potrebno veliko razmisleka posvetiti osvetlitvi velike notranjosti z malo ali nič naravne svetlobe. Razgibano umetno razsvetljavo so arhitekti zasnovali v sodelovanju s podjetjem Intra Lighting, kjer pa so bili pozorni na to, da tako toplo opremljena interierja ne presvetlijo. “Naš moto je: svetloba tam, kjer je potrebna, ko je potrebna in kolikor je potrebna,” pove prodajni inženir podjetja Intra Lighting, Aleš Bokalič. “Včasih so ljudje kupovali svetilo, zdaj pa kupujejo svetlobo, ki bo podrejena ambientu. Pomembno je kreirati svetlobo, ne pa prodajati svetilke.”

Arhitektom je resnično uspelo vse, kar so si zadali in skupaj z lastniki Kraljeve hiše upravičili slogan Golfa Bled: Nebesa na zemlji.

Arhitektura: SADAR+VUGA

Fotografije: Miran Kambič