Družina si je v strnjenem naselju enodružinskih hiš v Kranjski Gori želela lesenega zatočišča, novodobne brunarice z bivalnim ugodjem brez primere.

Ko vstopimo v kranjskogorsko hišo, nam alpski les prevzame vse naše čute. Njegov vonj, mehak dotik. Pridušen zvok naših korakov. Njegova topla barva in skorajda dekorativne grče. Masiven alpski les je protagonist te hiše – nastopa tako v konstrukciji, fasadnem ovoju in celo v notranji opremi te enodružinske hiše.

Sodobna hiša s tradicionalno dušo

Hiša – kot vse druge na tem občutljivem alpskem področju – je morala slediti rigidnim lokacijskim pogojem. Poleg predpisane oblike pa je družino pestila tudi bližina sosedov, saj gre za strnjeno naselje, parcela pa je kar z dveh strani okrožena z dovoznimi potmi.

D&K arhitekti so se z nalogo spopadli na zelo eleganten način. Hišo so zasnovali sledeč vsem tradicionalnim oblikovalskim principom. Njena streha je strma in z velikimi napušči ščiti lesene zatrepe. Najbolj izpostavljen del pritličja je bodisi ometan bodisi oblečen v kamen, medtem ko se ob terasah les iz zatrepov nadaljuje vse do pritličja. Velike zasteklitve v hišo spuščajo obilo naravne svetlobe.

Da bi hiši in vrtu zagotovili dovoljšnjo mero intimnosti in zavetja, pa so arhitekti ob glavno hišo umestili še manjšo lopo z dvokapnim nadstreškom in s pokritim dvoriščem vrt zakrili pred sprehajalci.

Les hiši daje posebno bivalno ugodje

Hišo je zgradilo podjetje Lumar, ki zadnje čase stavi na individualno zasnovane hiše. “V Lumarju danes praktično vse hiše danes individualno načrtujemo, saj upoštevamo želje, potrebe ljudi in lokacijske pogoje,” povedo. Zato se niso ustrašili niti želje družine po masivni leseni hiši.

Za gradnjo so uporabili nov slovenski produkt, steno iQwood. Gre za patentirano, masivno, izjemno stabilno in varno leseno konstrukcijo, izdelano izključno iz masivnega alpskega lesa, brez lepil, kemikalij in kovin. Sestavljena je iz križno zloženih lesenih plošč, trdno in trajno spojenih z masivnimi lesenimi mozniki.

Ker mozniki na zunanji in notranji strani plošče niso vidni, se je družina v interierju odločila vse masivne stene ohraniti neometane, s tem pa poustvariti občutek – vonj, dotik, ambient – tradicionalne alpske brunarice.

Masivno konstrukcijo so skupaj z arhitekti dopolnili še z masivnim lesenim pohištvom, ki nadaljuje celovito alpsko podobo hiše. Le nekaj poudarkov je izpostavljenih – tla so, v nasprotju s preostalim ovojem, odeta v temno keramiko, velika lončena peč je obložena z gozdno zelenimi ploščicami, kuhinja v podeželskem slogu je izbrana v umirjeni žajbljevi barvi, kopalnice – ena od njih z domačo savno – pa so oblečene v svetle ploščice.

Nizki obratovalni stroški pomenijo višjo kvaliteto bivanja

Pozitivne lastnosti te hiše pa sežejo še dlje od tistega, kar se opazi na prvi pogled. Ker je les izjemno toplotno izolativen, so v kranjskogorski hiši stavili na skoraj nič-energijsko izvedbo (pasivna hiša, pod 15 kWh/m2a). Hiša se čez dan pasivno ogreva skozi velika okna, dogreva pa se s toplotno črpalko in – ob romantičnih večerih – z lončeno pečjo. V hiši je vgrajena tudi prezračevalna naprava za aktivno prezračevanje.

Les, kot vemo, deluje tudi antistresno, je vedno topel na dotik, odlično uravnava vlago v prostoru, preprečuje nastanek plesni in deluje antialergijsko. Hkrati pa v ambient vnese tisti neopisljiv občutek domačnosti in udobja.

Zdravje, dobro počutje, nizki stroški ogrevanja … pa še ta očarljivi ambient. Le kaj več bi si lahko želeli?

Arhitektura: D&K arhitekti

Izvedba: Lumar

Fotografije: Lumar

Sponzorirana vsebina