Naročnika sta imela preprosto željo: hišo, v kateri so poprej bivali partnerjevi starši, stilsko osvežiti, povezati in odpreti. A za uresničitev te na videz skromne želje je bila potrebna kompletna adaptacija hiše - od podiranja sten, pa do popolnoma nove notranje opreme. Arhitektka Nina Grm je projekt vodila od ideje do izvedbe.

Hiša je bila pred prenovo kot mnoge druge. Dolg hodnik je povezoval vhodna vrata s stopniščem, ob njem pa so nizali majhni in zaprti prostori: vhodna veža, dnevna soba, kuhinja z jedilnico, v nadstropju pa več spalnic in kopalnica. S preprostim odpiranjem hodnika na obe strani je arhitektka pritlične prostore združila v povezan in svetel bivalni prostor. Le-ta je organiziran okoli velikega črnega boksa: nosilne konstrukcije hiše, ki v sebi skriva stopnišče.

Primerjava stanja pred prenovo in po njej

Po stopnicah se povzpnemo v nadstropje, kjer se pustimo očarati veliki spalnici naročnikov, ki je nastala z združitvijo dveh manjših sob. V del spalnice so umestili še intimno kopalnico, ki jo od spalnega dela ločuje le steklena stena. Ker je bil del strehe na tem delu poševen, so kopalnico umestili v pravilen, v bele ploščice oblečen boks, medtem ko so poševnine prebarvali na sivo in osvetlili z zanimivim lestencem, ki po stenah riše ornamentalne sence. Prav ta dvojnost – med mehkimi sivimi sencami in kristalno belino kopalnice je ključni element privlačnosti tega prostora.

Več zanimivih detajlov najdemo tudi v pritličju: že šesterokotni keramični tlak v predsobi, ki se mestoma razleze še na stene, nam da vedeti, da vstopamo v dom, bogat z materiali, vzorci in teksturami. Osnovno barvno lestvico, ki jo sestavljajo les, siva in modro-zelena, dopolnjujejo zanimivi vzorci: lesene letvice na stenah za kavčem ustvarijo zanimivo dinamiko; stena za jedilnico je oblečena v tridimenzionalno stensko oblogo; prostore pa dopolnijo še številni kontrasti med tekstilom v hladnih odtenkih in toplimi kovinskimi poudarki.

Prenova interierja tako ni prinesla le stilske osvežitve in večje povezanosti, ampak je povsem na novo definirala uporabno vrednost hiše in bivalne navade njenih uporabnikov.

Interier: Arhimodul

Fotografije: Piqant