Tročlanska družina si je v neizrabljenem nadstropju v družinski hiši želela urediti dom. A na vrat na nos ni šlo: dela so se že ob prvem zapletu ustavila, saj je družini manjkal kvaliteten načrt. Na tej točki je vstopila ekipa Celovito, ki je suvereno prevzela vajeti in družini ustvarila dom, kot so ga sanjali.

Družinsko življenje je polno obdobij in marsikatera družina komaj čaka, da preraste tisto, pregovorno, “dokler-otroci-malo-ne-zrastejo” dobo. Le-ta je polna prilagajanj in iskanja hitrih in začasnih rešitev, glavni notranji oblikovalec pa je otrok s svojim pisanim, po tleh raztresenim imetjem. Ko otroci odrastejo, pa je skrajni čas za spremembo.

Korak za korakom

Mlada, tročlanska družina je sprva živela v mansardi troetažne večgeneracijske hiše. Ko je hči prerasla v najstnico, so si zaželeli spremembe. Mudilo se jim je iz mansarde in začeli so s prenovo nadstropja. Sprva so se – brez jasne vizije in načrtov – lotili obnove kopalnice. Kakopak se jim je zataknilo in prenova je obstala. Za pomoč so se obrnili na skupino strokovnjakov, s katero so prenovo ponovno premislili in se je lotili korak za korakom. Po šestih mesecih načrtovanja je bil čas za izvedbo.

Stanje pred in po prenovi

Najprej so skupaj zasnovali novo organizacijo prostorov, ukrojeno njihovim potrebam in željam. Združili so kuhinjo in dnevno sobo in sicer tako, da je kuhinja uporabna, z dovolj prostora za shranjevanje, in hkrati lahkotna, skladna z dnevnim delom. Slednji je opremljen s kaminom, televizijo in delovnim kotičkom.

Spalnica je tempelj sprostitve, umirjena in svetla. Pohištvu je dodanih le nekaj lesenih elementov, ki dajo prostoru pečat.

Soba za hčerko pa je zasnovana kot nepopisan list: mladostnica ima vso svobodo, da prostor prilagaja svojim željam in okusu. Ker dekle rado pleše, bo lahko plesne korake vadila v sobi pred ogledalom; dolga nizka omarica med posteljo in mizo bo ob obisku prijateljev lahko služila kot klop; velika pisalna miza pa bo hčerki omogočala lažje učenje … Stene so namenoma puščene gole, da si jih bo lahko zapolnila s tistim, kar jo v tem trenutku navdušuje.

Strošek tromesečne prenove je po besedah ekipe Celovito znašal 58 tisoč evrov.

Družina je tako zahvaljujoč strokovni pomoči dobila nov dom in s tem novo scenografijo za vsa prihajajoča obdobja njihovega življenja.

Interier: Celovito

Fotografije: arhiv avtorjev