Maksimalno izkoriščeno: iz stanovanja za dva v stanovanje za štiri

Stanovanje v novem bloku v Ljubljani so zgradili leta 2017, zamišljeno pa je bilo tako, da bi na 74 kvadratnih metrih živel par. A mladi par, ki se je vanj vselil, je imel na poti enega otroka, kasneje pa načrtoval še enega. Zato je bilo premišljeno delo arhitektke še toliko bolj dobrodošlo.

0

»Ja, ko smo se vseljevali, je bil eden na poti. Vedeli smo pa, da verjetno ne bova ostala pri enem. Tako da sva temu načrtovanju hotela prilagoditi verjetno še enega družinskega člana,« pripovedujeta lastnika, ki sta se za pomoč obrnila na arhitektko Tanjo Paulin, da je že tekom gradnje stanovanje in opremo prilagodila bivanju štirih članov.

»Pogledali smo, kaj se da znotraj tega tlorisa narediti, ne da bi ogrozili nosilne konstrukcije. Skupaj z izvajalcem del smo prilagodili tudi inštalacije in pridobili smo dve sobici,« pove arhitektka. Tloris je organizirala tako, da je prvotno veliko spalnico z garderobo, en majhen kabinet in večjo kopalnico nekoliko dimenzijsko spremenila. Na račun kopalnice in dnevnega prostora je povečala kabinet v pravo otroško sobo, garderobno sobo pa prilagodila tako, da so dobili manjši kabinet, kjer je kasneje prostor našel najmlajši član družine. Hkrati pa je kljub rošadi uspela stanovanje ohraniti prostorno, neutesnjeno in spustiti svetlobo vanj na prava mesta.

Pri barvni lestvici so bili izhodišče nevtralni toni, ki se bi obdržali tudi na daljši rok. Začeli so z belo osnovo, ki so ji dodali nežne sive tone s temnejšimi poudarki in z malo več kontrasta.

Med sprehodom skozi stanovanje na vsakem vogalu začutimo zadržano eleganco in izkoriščenost prostora do zadnjega centimetra. Skozi vhodna vrata najprej vstopimo v ozek in relativno dolg hodnik, ki ga vizualno širijo velika ogledala.

Po tleh je položen hrastov parket.

Prva vrata vodijo v kopalnico, nato sledi otroška soba, kjer so z belimi površinami povečali svetlobni učinek in zagotovili, da je možno poleg postelje umestiti vanjo tudi delovno mizo in dovolj omar.

Dnevni prostor je kljub minimalnemu zmanjšanju ostal dovolj prostoren in zračen, pa tudi jedilni kot so opremili tako, da ne deluje utesnjen. Kuhinja je zapeljana v nišo, večina visokih omar, ki služi kuhinji, pa se nahaja v podaljšku visokih omar v samem hodniku.

Kavč služi predvsem večernemu počivanju.

Lastnika sta si želela veliko shranjevalnih površin in to se jima je zdelo tudi ključno pri načrtovanju bivališča. »Ker je to najina prva nepremičnina, sva si želela veliko omar, ki so vgradne in segajo čisto do vrha, da je čim več stvari umaknjenih. Tanja je s tem premikom sten naredila čudež, meni se zdi v ‘nulo’ izkoriščen prostor. Res, vsak centimeter,« je zadovoljna Polona, ki nas za konec povabi še na imenitno teraso.

»Terasa je prav nekaj posebnega. Včasih se zvečer dobimo na kakšnem gin toniku, pa gledamo grad in hribe okoli. Razgled je res lep, tudi do Julijcev in Triglava.«

Arhitektura: ATELIERarhitekti (Tanja Paulin)

Leto izvedbe: 2018

Mizarska dela: Mizarstvo Avbelj

Fotografije: Vida Dimovska

Prejšnji članekKakšna bi bila Ljubljana brez Plečnika?
Naslednji članekElegantno in iznajdljivo stanovanje v ljubljanski četrti
blank
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *