Opremljanje v osebnem slogu pomeni, da namesto trendovskih kosov pohištva za svoj dom raje izberemo opremo, ki bo na kožo pisana našemu življenjskemu slogu. Le tako lahko ustvarimo neprisiljene in emotivne prostore.

Intuitivno oblikovanje pa se sliši lažje, kot v resnici je. Kako razviti (in obdržati) osebni slog v notranji opremi svetujemo v današnjem blogu.

Ne gre za pohištvo, pač pa za občutek

Prvo pravilo: ni pomemben izgled vašega doma, niso pomembni niti posamezni kosi opreme, osebni slog se kaže v ustvarjenih atmosferah, impresijah in občutkih.

Prvič greste na obisk k sodelavki. Vstopite in se razgledate, na steni ošvrknete zbirko fotografij iz potovanj, sezujete čevlje, stopite na preprogo iz ovčje kože, nato pa se zleknete v udoben, dobro osvetljen naslanjač iz žameta, medtem ko iz minimalistično opremljene kuhinje že diši vonj po espresu, skuhanem v bialettijevi kafetjeri. Vsi ti majhni podatki, ki jih zaznate, ne da bi jih resnično ozavestili, vam pripovedujejo osebno zgodbo gostitelja. Še preden steče pogovor, že veste, kako pristopa k življenju in v čem išče ugodje in to je skoraj najintimnejša informacija, ki jo človek lahko zaupa svetu.

Tudi ko sami povabite nekoga k sebi domov, jim zelo vizualno razkrijete svojo osebnost. Vaš dom namreč vedno pripoveduje vašo zgodbo ter plete rdečo nit o vas in vsem, kar je vaše. Vi pa imate priložnost, da to zgodbo uokvirite, izpostavite, jo obarvate in stimulirate.

Izhajajte iz svojih slogovnih korenin

Drugo pravilo: domačnost ne izhaja iz revij, niti iz pohištvenih salonov; pač pa domuje v vaših najzgodnejših spominih.

Raziščite svoje slogovne korenine: kdo ste in kdo / kaj vas navdihuje. Vaši najzgodnejši spomini na dom – pa naj bo to vaš dom, dom vaše babice ali najboljšega prijatelja – močno izoblikujejo naše želje v odraslosti. 

Tako se lahko zgodi, da vaš dom ne bo dom, če v njem ne bo krušne peči, če na vrtu ne bo vrvi za obešanje perila ali pa če bo manjkala velika garaža, polna vsemogočega orodja.

Ne iščite drugega mnenja

Tretje pravilo: Ko opremljate dom, je izjemnega pomena, da popolnoma ignorirate nasvete drugih ljudi. Vaša mama, najboljša prijateljica in najljubša revija o notranji opremi nimajo pojma, kakšen dom potrebujete. 

Zaupajte svojim instinktom in se odločite za opremo in dekoracijo, ki vas osrečuje in ki idealno pristaja vašemu življenjskemu slogu.

Bodite odkriti sami do sebe

Četrto pravilo: Preden začnete, morate zelo dobro vedeti, kaj v vas vzbudi iskreno veselje in kaj vam para živce. Na primer: rdeče barve sploh ne marate in minimalistične kuhinje vas dolgočasijo. Zato pa ste navdušeni nad okni brez zaves, preprogami in kamini.

Velikokrat beremo o umetnikih, režiserjih, arhitektih, ki so v snovanju svojega doma določene vizualne in materialne koncepte pripeljali do roba, in skozi raziskovanje svojih strasti ustvarili popolnoma unikaten, njim na kožo pisan prostor.

Tudi vi imate lahko tako personaliziran dom, le dobro morate poznati svoje želje.

Ustvarite kolaž

Zdaj pa k metodi: Razmislek o domu vedno začnite s kolažem. Pa ne z online kolažem na Pinterestu, ampak raje z veliko tablo, na katero nalepite vse, kar vas navdušuje. Nato podobe skrbno zlagajte skupaj, dokler ne dobite velike slike svojega življenjskega sloga in estetike. Ne pozabite na drobne opombe, ki bodo še personalizirale vizualni material. Tu se ne obremenjujte z realnostjo (nakupovalni seznam boste naredili dosti kasneje), ampak raje ustvarite navdihujoče podobe, iz katerih boste po poti črpali navdih.

Opazujte, kako se rodi zgodba

In voilá: Ko izdelate in uredite kolaž boste zelo jasno videli, kako iz njega nastaja otipljiva zgodba. Naj jo z vami ustvarjajo vsi družinski člani. Kolaž postavite na vidno mesto in dovolite, da se razvija nekaj dni, morda celo tednov ali mesecev. Na koncu – po neštetih dodanih in odstranjenih sličicah, – boste v njem zelo jasno videli obrise vašega personaliziranega sloga. Nakup pravega pohištva, ki bo ta slog udejanjil, pa bo nato čudovito lahak.

Fotografije: Pinterest