Prenovljeno stanovanje majhnih dimenzij vzbudi nasmešek navdušenja kamorkoli se ozreš. Oblikovalec in arhitekt sta združila moči ne le na papirju, pač pa sta zavihala rokave in se lotila izvedbe. Za prenovo stoji del kolektiva ANSAMBEL, ki ga sestavljajo slovenski oblikovalci in kreativci z različnih likovnih področij; njihova sveža in lucidna kreativnost pa jim je prislužila nagrado na letošnjem Mesecu oblikovanja.

Stanovanje v starejšem bloku v središču Ljubljane je rezultat sodelovanja ustvarjalcev, povezanih v kolektivu z imenom Ansambel. Ideja o celostni prenovi se je pojavila spontano, ko je eden izmed njih, Jure Martinec, predlagal, da sodelovanje preizkusijo v praksi, in kolegom pri prenovi stanovanja dal proste roke. V stanovanju ni bilo večjih gradbenih posegov, oblikovalec in vizualni umetnik Dan Adlešič ter arhitekt Gregor Bucik pa sta se lotila izdelave in opreme skoraj celotnega interjerja. Pohištvo je skupaj z vsemi detajli več mesecev nastajalo v Danovi delavnici.

“Trenutno prevladuje minimalistični trend pri opremi stanovanj, ki je sicer všečen, ker lahko posamezniki vanj vnašajo svoje stvari in ga naredijo domačega. Midva pa sva tu pristopala bolj celostno, ampak konstantno v dialogu z naročnikom, in skupaj smo prišli do zelo zanimivega rezultata,” pove Gregor.

Minimalna kvadratura, maksimalni vtis

Ker je stanovanje precej majhno, meri le 35 kvadratnih metrov, sta hotela upravičiti vsak poseg v prostor. To je tudi eden izmed razlogov, da sta se sten v kopalnici lotila zelo inovativno. Ostale so popolnoma brez ploščic, ki smo jih sicer vajeni v kopalnicah, prekrite pa so le z vodoodporno barvo: s tem pa sta prihranila nekaj deset centimetrov, ki bi jih drugače zavzela stenska obloga. Vsi nanosi barve pa so ustvarili nekoliko organsko, skoraj jamsko vzdušje. “Tako nastala kopalnica te obda in s teboj vstopi v nekakšen intimen odnos,” koncept pojasni oblikovalec.

Ker nista našla nobenega radiatorja, ki bi ga stilsko lahko umestila v takšno kopalnico, sta ga izdelala kar sama. Oblikovan kot strela je pobarvan z avtomobilskim lakom, in čeprav je videti kot skulptura, je popolnoma funkcionalen.

V stanovanju tudi sicer kar mrgoli izvirnih svetil različnih oblik in zanimivih načinov osvetlitev. V kopalnici za svetlobo skrbi »neonski angel« – neonska unikatna luč v obliki angela –, za spalnico pa so izbrali mehkejšo, nižjo osvetlitev, izdelano kar iz role izolacije.

Veliko eksperimentiranja v delavnici Dana Adlešiča je prineslo kar nekaj inovativnih rešitev. Svoji kreativnosti sta Dan in Gregor dala duška tudi pri postelji, ki je narejena, ne boste verjeli, kar iz jaškov. “Vsak jašek zase je ena majhna shranjevalna enota,” še pojasni Dan.

Pri prenovi je kreativni dvojec kuhinjo umestil v širši hodnik in tako pridobil površino za dnevni prostor. Stenska poslikava – delo člana kolektiva Ansambel Matije Medveda – je poskrbela, da se obiskovalci lahko počutijo v oblakih. Fotograf Klemen Ilovar, prav tako član kolektiva, pa je avtor fotografij, razobešenih po stanovanju. Njegov je tudi motiv, uporabljen na zavesi utilitija. Kuža, ki stoji na mandarinah, simbolično pričaka lastnika ob prihodu domov.

“Prenova je bila relativno poceni v smislu kupljenih materialov. Časovna investicija pa je bila veliko večja kot bi bila, če bi pohištvo kupili v salonu ali ga izdelali po meri. Velik del izdelave teh kosov je bilo za naju čisto izobraževanje in časovno zamudno iskanje možnih načinov izvedbe,” pove Gregor. “Ampak se nama je zdelo vredno,” njegovo misel zaključi Dan.

Zadovoljen je tudi lastnik: dobil je izvirno opremljeno stanovanje, uspešno kombinacijo inštalacijske umetnosti in oblikovanja; presežek pri opremi pa je prepoznala tudi žirija ljubljanskega Meseca oblikovanja, ki je stanovanju podelila naziv Interier leta.

Interier: Dan Adlešič, Gregor Bucik

Fotografije: Klemen Ilovar