Lani je uredniška ekipa Ambientov raziskovala številne trende, od popolnoma novih pa do tistih v odhajanju; odštekanih, modnih, sezonskih in večnih; materialnih, barvnih, pohištvenih in dekorativnih. Vseeno pa nobena dekoracija, noben pohištveni kos in noben trend ne vpliva tako močno na slog vašega bivanja kot prav kuhinja. Zato smo se odločili novo leto začeti prav s tem, najtežjim vprašanjem - kakšna je najlepša kuhinja?

Kuhinja je ne le metaforično središče doma, pač pa tudi eden redkih pohištvenih kosov, ki mora zdržati menjavo sezon in trendov. Kuhinja mora biti klasična, izdelana v večnih materialih in v obliki, ki vam bo enako dobro služila pri peki novoletnega peciva s tremi otroki, pri pripravi slavnostne večerje ob zlatem jubileju oziroma vam bila v veselje pri vsakodnevni kuhi.

Zato smo v uredništvu navdušeni nad vse bolj vztrajnim trendom minimalističnih kuhinj –  inovativnih, funkcionalnih, bogatih in večnih.

Kuhinja kot integralni del arhitekture

Prvo pravilo minimalistične kuhinje je dobra organizacija: ločite visoke elemente od delovnega pulta v dva niza in ju postavite vzporedno ali pravokotno drug na drugega. Če vam ostane nekaj kvadratnih metrov, dodajte še kuhinjski (pol)otok. Elemente oblikujte čimbolj kompaktno – brez preskokov v višini in nepotrebnih prekinitev.

Kuhinja kot enostaven pohištveni kos

Nasprotno lahko minimalistično kuhinjo ustvarimo tako, da jo oblikujemo kot kredenco. Odločite se za ob steno prislonjen kuhinjski niz, ki naj deluje kot lahek  in zračen element. Odpovejte se visečim omaricam, višinski poudarek pa raje zagotovite z zanimivo napo, visečim svetilom ali obdelavo stene v bogatem materialu.

Bela z osebnostjo

Bela barva je odlična izbira za kuhinjo, saj odbija svetlobo in ne popači barve hrane, ki jo pripravljamo. Da pa ne bi bila bela kuhinja preveč dolgočasna, jo lahko popestrimo z zanimivimi ročaji, nenavadno geometrijo ali zanimivim kuhinjskim pultom v marmorju, nerjavečem jeklu ali svetlem lesu.

Da ne bo dolgčas …

Če vam bela ustreza, a se bojite, da ji manjka potreben poudarek, jo popestrite s stensko barvo ali zanimivo (vinilno) preprogo. Barvo lahko zamenjate vsakih nekaj let (kar je težje, če se odločimo za npr. rumeno kuhinjo), preprogo pa še pogosteje. Tako bo vaša kuhinja hkrati brezčasna in v trendu.

Temna kuhinja kot podlaga za šik obedovanje

Temna kuhinja je prav tako elegantna in večna kot bela. Pozorni bodite le na barvno ravnotežje: da bo v prostoru dovolj svetlobe ter da bodo sosednje stene, tla in strop svetli. Dekorirajte v elegantnih in svetlečih materialih: s kovino, steklom in zanimivimi svetili. 

Les: naravno je vedno v modi

Minimalistično zasnovo kuhinje lahko popestrite s teksturo lesa. Izberite takšnega z izrazitimi letnicami, z bogato barvo in majnimi nepravilnostmi. Kombinirate ga lahko tako z belo kot s temno barvo, lahko pa se celo odločite za drzno in enovito potezo in celotno kuhinjo oblečete v les.

Če vas minimalizem dolgočasi, pa posezite po bogatih materialih

Minimalistična osnova (omarice brez ročajev, organizirana zasnova in kuhinjski otok) + vizualna atrakcija (barva ličnic, material kuhinjskega ozadja in pulta) + kanček pompoznosti bodo ustvarili večno, personalizirano kuhinjo. Odločite se za bogat, brezčasen material, kot so baker, kamen ali keramika. Takšna kuhinja bo – tako kot vaš unikaten osebni stil – vedno v modi.