Kakšna je tipična slovenska hiša? To je dvokapnica z vrtom, ki se za svoj prostor bori z napuščem sosednje hiše, opremljena z obilico lesa, njene stene pa odete v večno belino. To je hiša, v kateri sočasno ali zaporedoma živijo različne generacije, ki je večkrat prilagojena, a hkrati vedno ohrani vsem znane, zgoraj naštete elemente. Takšna je - brezčasna in domačna.

Ustvariti tak dom, brezčasen in domač, je bila velika želja mlade družine, ki se je selila v novo hišo. Hiša je bila že postavljena, ko sta k projektu notranje opreme pristopila arhitekta biroja od-do arhitektura. Matic Škarabot in Aleš Žmavc sta tipično slovensko opremo vzela za izhodišče in jo izčistila do njene skrajne mere – do tistih nekaj ključnih motivov, materialov in občutij domačnosti, ki sta jih nato na novo osmislila v funkcionalni in elegantni notranji opremi.

Kakopač prevladujeta les in belina; arhitekta pa sta kot rdečo nit prostora izbrala tudi posamezne poudarke v črni barvi. Vse tri se najelegantneje združijo v kuhinji, kjer so lesene kuhinjske omarice uokvirjene v črne poteze, snežna belina marmorne obloge pa kuhinjo barvno in kompozicijsko uravnoteži.

Stopnišče, ki razmejuje vhodni del od bivalnega, poseže v dnevni prostor. Ta poteza je spretno izkoriščena – z vgradnimi omarami, kaminom in prehodom v kabinet -, s čimer stopnišče postane večnamenski, pravzaprav ključni element v prostoru. Namesto ograje se pojavijo kar lesene letvice, ki atraktivno poudarijo dinamično strukturo vzpona v nadstropje. Enak element lesenih letvic se ponovi še ob sicer minimalistično oblikovani TV omarici ter za posteljnim vzglavjem v spalnici.

V nadstropju najdemo tri spalnice in dve kopalnici. Slednji sta pravi vizualni poslastici: prva v marmorno-črni kombinaciji; druga v leseno-beli. Dodamo še minimalno kopalniško opremo, podometne armature in brezčasno oblikovano sanitarno keramiko in dobimo – pravo asketsko razkošje.

Tako je nastala hiša, ki v svoji pozornosti detajlom, materialom in kompoziciji ubeži stereotipu slovenske hiše, in celo uspe pojem domačnosti na novo definirati. Ne le v estetskem, pač pa tudi v uporabnem smislu: jasna in izčiščena notranja oprema bo namreč močno izhodišče za neizbežne prilagoditve in udomačitve, zapisane v DNK vsake slovenske hiše.

Interier: od-do arhitektura

Fotografije: Matic Škarabot