Bi za trenutek radi pozabili na jesen in se ogreli nekoliko drugače kot z jakno? Potem odpotujte z nami v sončno Afriko, kjer kraljujejo živahne barve v kombinaciji z zemeljskimi toni, živalski potiski, lesene figure, glinene maske, naravno usnje. Povabite vse to tudi v vaš dom in vsak dan vas bo afriški ambient obsijal s soncem in toplino.

Barve

Za afriški slog so značilni dinamičnost, energičnost in kontrasti, po drugi strani pa tudi minimalizem in preproste oblike. Pestra geografska lega afriškega kontinenta je začrtana s peskom v puščavah, prostranimi savanami ter z džunglo, iz tega pa izhaja tudi njena barvna paleta: peščena, rjava, terakota, oranžna, rumena, opečnata, zelena. Prevladujoči barvi sta zagotovo rumena in rjava, vendar sta sem ter tja kombinirani tudi s črno, ognjeno rdečo in kančkom modre, nikakor pa ne gre spregledati niti vseh naravnih živalskih barv.

Stene

Če želite Afriko vnesti na svoje stene, imate več možnosti. Uporabite lahko tapete s krokodiljim vzorcem, zebrinimi progami… Lahko izberete tapeto sončnega zahoda v puščavi ali pa preprosto stene pobarvate v toplo ali belo barvo ter nanjo nato obesite kakšen afriški ornament. Okrasite jih lahko tudi s silhuetami afriških živali ali namernimi razpokami, s čimer imitirate stalno sušna afriška tla.

Tla

Najbolje bi afriški stil posnemali s kamnitimi tlemi oziroma večjimi kamnitimi ploščicami, ki so tam najbolj tipična talna obloga, saj zagotavlja potreben hlad. A ker ne živite v Afriki in imate raje toplejša tla pod nogami, bo dobra alternativa matiran parket z veliko ročno tkano preprogo, ki vas bo spominjala na slamnate koče. Primerna je tudi bambusova obloga, na primer v obliki veliko-formatnih laminatnih plošč.

Pohištvo

Glavni kriterij pri izboru pohištva naj bodo naravni materiali ali vsaj visoko kakovostne imitacije. Osnovni afriški materiali so sicer trs, bambus, palisander, sandalovina, ratan, ilovica, kot tudi usnje, koža savanskih živali, palmove veje … Afriško pohištvo je sicer preprosto, grobo in težko, največkrat geometričnih oblik. Lahko je tudi kovinsko ali pleteno iz vrbovih vej z mehkimi blazinami in ležerno odloženimi odejami.

Tekstil in dodatki

Tekstilni izdelki (zavese, blazine, odeje, prevleke, preproge …) naj bodo barviti, magnet za oči, s tipičnimi afriškimi vzorci (cik-cak, diamant). Od dodatkov pa ne pozabite na glinene ali slonovinaste izdelke, amulete, lovske trofeje, afriške maske, kot tudi rastline, denimo razne praproti in palmove liste.

Seveda pa z vsem naštetim ne gre pretiravati. Navsezadnje ne urejate afriškega muzeja, ampak samo dodajate vonj po Afriki.

Foto: Pinterest