Nedaleč od Münchna, v okraju Pähl, je zrasel nov objekt, ki pa se s svojo arhitekturo klanja tradiciji tamkajšnje stavbarske dediščine. Enodružinska hiša s kamnitim pritličnim delom in lesenim nadstropjem namreč spominja na bavarska kmečka poslopja, ki pa jih je v okolici vse manj.

Če se boste kaj mudili v okolici bavarske prestolnice, je prav mogoče, da naletite na zanimiv arhitekturni projekt münchenskega studia Florian Nagler Architekten. Objekt, katerega tlorisna površina meri nekaj manj kot 100 m2, se s svojo podobo poklanja tamkajšnji arhitekturni tradiciji.

Ob tem pa navdušuje s svojo izčiščenostjo in sodobnostjo. Enodružinska hiša v vasi Mitterfischen, ki leži ob jezeru Ammer, ne pretirava s svojim obsegom, kljub temu pa znotraj svojih obodnih sten zagotovi vse potrebno za bivanje.

Pri konstrukciji so se arhitekti odločili za združevanje dve posamičnih materialov – lesa in betona. Ob tem so se zgledovali po projektu, ki so ga pred časom postavili v okolici Bad Aiblinga. Raziskovalne hiše so jim namreč omogočile razčlenitev konstrukcijske metode, ki so jo uporabili tudi za gradnjo objekta v vasi Mitterfischen.

Garaža in pritlični del osrednjega objekta sta namreč izdelana iz enega samega ulitka nearmiranega betona, medtem ko so medetažne plošče in stene zgornje etaže izdelane iz predizdelanih lesenih elementov.

Tloris je sestavljen iz povečini večjih prostorov, ki so jim pridruženi redki manjši. Bivalni del se razteza v pritličju, medtem ko je etaža namenjena spalnim prostorom.

Dnevni del se odpira vse do ostrešja, levo in desno od odprtine pa so v zgornji etaži urejeni spalni prostori ter velika kopalnica. S tem, ko so arhitekti prostor odprli navzgor, ta zadiha. Interier je urejen v subtilni barvni paleti. Betonske stene in tla pa lepo dopolnjujejo leseni kosi pohištva.

Fotografije: Pk.Odessa, Sebastian Schels, Markus Lanz